5x TVAROH A ČERSTVÉ SÝRY V KUCHYNI

OSVĚŽUJÍCÍ ZMRZLINOVÉ PLOVÁKY
7.9.2020
EKODROGERIE
9.9.2020

Čerstvé sýry jsou vlastně nezralým tvarohem a s mnohými úpravami se konzumují hned po vysrážení. Ve zdravé kuchyni mají své nezastupitelné místo.

Možná jste se o výrobu čerstvého sýra, tvarohu, někdy pokusili. Tvaroh vzniká srážením mléčné bílkoviny. Má smetanovou chuť, je hodně sytý a obsahuje mnoho výživných látek - bílkovin, vitaminů, minerálních látek. Pro hojně zastoupený vápník je přímo studnicí zdraví pro výživu dětí, ve vysokém věku a při potížích s osteoporózou. Čerstvé tvarohové sýry jsou všechny nezralé sýry připravované z odstředěného mléka. Podívejme se, jak je nejlépe použít v kuchyni:

  • Různé kvality tvarohů lze použít do přípravy těst, hojně se využívají při vaření ovocných knedlíků, do náplní buchet a koláčů i pro výrobu mnoha druhů pomazánek. 
  • Tvarohový sýr cottage je chuťově tvarohu nejblíže, ale je nasládlejší. Díky tomu, že v něm zůstává stopa syrovátky, vytváří hrudkovitou strukturu. Druhy cottage obsahují různá množství tuku, ale nebývají příliš tučné. Sýr se používá namazaný na pečivo s dochucením bylinkami, bývá součástí salátů a těstovinových jídel. Slisováním a oddělením syrovátky vzniká tvrdý tvaroh využívající se na strouhání.
  • Ricotta je italský sýr vyráběný ze syrovátky. Slůvko ricotta znamená „převařený”. Ricottový tvaroh je mírně nasládlý, lehce zrnité struktury a na rozdíl od běžného tvarohu nemá v chuti navinulost. Sýr bývá oblíbenou složkou italských dezertů a hojně se používá v receptech na těstoviny, např. na lasagne, ravioly, calzone apod.
  • Mascarpone, druhý nejznámější italský sýr, také patří k čerstvým sýrům, a vzniká zahřátím směsi smetany a mléka, a vysrážením pomocí kyseliny vinné či citronové bez odstranění syrovátky. Mascarpone je krémové a pro výraznou tučnost se dochucuje a konzumuje jako dezert. Nejznámější úprava je jistě tiramisu, ale přidává se i do omáček.
  • Mozzarella nás opět zavede do Itálie, konkrétně do Kampánie. Tento sýr se vyrábí z tzv. točeného tvarohu a v originálním podání  z buvolího mléka, které se často nahrazuje kravským. Sýr má vzhled různě velkých kuliček a bochníčků. Protože se tvaruje nožem, odvodil se jeho název od slůvka mozzare - „odříznout”. Je třeba udržovat ho ve vlhkosti, proto se uchovává v syrovátkovém nálevu. Sýr bývá nedílnou součástí zeleninových salátů a s oblibou ho vítáme na pizze a v zapékaných pokrmech.

Jak jinak začít v českých zemích povídání o tvarohu, než náplní do buchet a koláčů. Za předávání tradice vděčíme pohádkám a šikovným babičkám, které se nám v mládí obětavě věnovaly. Tyto extra jemné koláče dělám z domácí majonézy, a kromě dalších náplní je na prvním místě vždy tvaroh.

Francouzské slané koláče - quiche, bývají plné čerstvých sýrů. Ve Francii preferují svou výrobu, ale my zde u nás máme také možnost vybírat dle svých chutí. Tento originální twister koláč peču s lehce slaným krémovým sýrem (Cream Cheese Classic, Goldessa) a výsledek je naprosto vynikající. Jinak směle využijte tradiční žervé, Lučinu, Cottage, zkrátka co máte v oblibě.

Naplnit vaflové košíčky skvělými pomazánkami je trochu piplačka, ale když se něco slaví, lze to zvládnout. Nicméně našlehané pomazánky přijdou vždycky k chuti jak ke snídaním, tak do dětských svačin. Hodí se k opečeným toustům i jen tak narychlo rozpečeným houstičkám. V článku naleznete 3 druhy pomazánek, z nichž vajíčková a šunková hojně využívá čerstvé sýry - například Riccotu (která mi chutná nejvíc), ale použijte i Lučinu, Palouček apod. Je fakt, že s každým sýrem se pomazánka dochutí trochu jinak. Takže zkrátka ochutnávejte.

Tiramisu je vážně hříšně dobré. Tento tradiční italský dezert má neměnný postup ze žloutků a našlehaného sněhu, ale dělá se mnoho variací. Pokud nemáte tu svou, začněte třeba se skládáním piškotů do misek podle tohoto receptu bez čerstvých vajec. Ale především ničím nenahrazujte výborné a tučné mascarpone. Bez něj to nebude ono.

Tuto roládu s vejci, mozzarellou a zakysanou smetanou, dělám obyčejně na jaře. Do sbírky receptů ji však přidávám proto, že je bleskurychlá, zvláště když si ji připravíte z hotového těsta na pizzu. Rozložte na něj oblíbené ingredience, vše završte rozkrájenými vejci a smetanovými produkty, a snadný a sytý oběd či večeře je na stole.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.