OSVĚŽUJÍCÍ ZMRZLINOVÉ PLOVÁKY

NOVÉ TIPY PRO PRANÍ RUČNÍKŮ
3.9.2020
5x TVAROH A ČERSTVÉ SÝRY V KUCHYNI
8.9.2020

Oficiální anglický název je Ice Cream Float, tedy zmrzlinový plovák. Tyto dezerto-nápoje k nám doslova připluly ze světa.

Když se slunce opírá do oken, máme chuť prodloužit si léto, co to jde. Protože léto chutná po zralém ovoci a po zmrzlině, vychutnejte si ještě chvilku s přáteli a připravte jim něco dobrého. Například super dobré zmrzlinové plováky. V názvu se alternativně používá i „ice cream soda”, jenom v Austrálii a na Novém Zélandu mu z nějakého důvodu říkají „spider”, pavouk.

Jedná se o vychlazený nápoj, který se skládá z limonády nebo perlivé vody ochucené sirupem či čerstvou ovocnou šťávou, dokončený kopečkem zmrzliny. Receptů je nepřeberné množství, ale v Americe je zvlášť oblíbená varianta s jejich milovaným kořenovým pivem („root beer float”). Plovák vynalezl Robert McCray Green ve Philadelphii v roce 1874. Nejznámější verze praví, že pan Green prodával sodovku v pouličním stánku a když mu došel led, tak si půjčil zmrzlinu od kolegy, který prodával vedle. Sám pan Green později vyprávěl, že plovák vynalezl zcela záměrně, aby odlákal zákazníky od konkurenta, majícího větší stánek a lepší sodovku. Proto začal nabízet sodovku s vanilkovou zmrzlinou a 16 různými šťávami, z nichž si lidé mohli vybrat podle chuti. Stalo se, že nápoj způsobil okamžitou senzaci. Pan Green byl na svůj vynález patřičně hrdý a dokonce si ve své závěti popřál, aby měl na náhrobku napsán epitaf „vynálezce zmrzlinové sodovky”.

Během následujících let se ustálila celá spousta variant tohoto nápoje, takže na nápojových lístcích se můžete potkat se Sněhurkou (vanilková zmrzlina + Sprite), fialovou krávou (vanilková zmrzlina + sodovka z červeného hroznového vína), nebo se sametovým kladivem (vanilková zmrzlina + pomerančový likér + koňak).  Je to tak, plováky lze pokřtít trochou alkoholu. A nyní, kdy polevila nejúpornější vedra, je na ně čas i chuť.

Několik dalších receptů - i bez alkoholu, naleznete ještě v závěru článku, ale teď si připravte pěkné sklenice - a jde se zkoušet. Kdyby vám v domácím inventáři chyběly, přejděte na náš e-shop pro inspiraci.

003

MALINOVÝ FLOAT S PROSECCEM

002

KÁVOVÝ FLOAT S KOŇAKEM

Příprava: 10-15 minut * Získáte: porce dle potřeby

Recepty jsou připraveny na 1 porci do sklenice o objemu 250-260 ml

KÁVOVÝ FLOAT S KOŇAKEM

  • 1 lžička kvalitní instantní kávy
  • ½-1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička rozpuštěné čokolády (celkem ze 3)
  • 2 lžíce koňaku
  • kostka ledu
  • vychlazená sodovka
  • 2 kopečky čokoládové zmrzliny
  • 2 zbývající lžičky rozpuštěné čokolády

1. Kávu, třtinový cukr, rozpuštěnou čokoládu a koňak vložte do hlubší sklenice, a dobře prošlehejte, až se cukr dokonale rozpustí.

2. Přidejte kostku ledu a dolijte studenou sodovkou do ¾ sklenice. Navrch dejte 2 kopečky čokoládové zmrzliny a pokapejte je zbytkem čokolády.

POZN.: Pro změnu můžete místo rozpuštěné čokolády přidat karamel.

 

MALINOVÝ FLOAT S PROSECCEM

  • drcený led dle chuti
  • 200 ml prosecca
  • 2 kopečky malinové dřeně
  • pár malin a meduňka na dozdobení

1. Na dno sklenice dejte trochu ledu, dolijte proseccem do ¾ a přidejte 2 kopečky mírně povolené malinové dřeně.

2. Vršek dozdobte čerstvými nebo lyofylizovanými (mrazem vysušenými) malinami a meduňkou.

POZN.: Nápoj se také připravuje tak, že se led, prosecco a malinová dřeň rozmixuje, a pak se přidá ještě 1 kopeček dřeně a sklenice se dozdobí malinami a meduňkou.

Úspěch těchto nápojů zaručí použité suroviny - ostatně, jako je tomu vždy. Je jasné, že dobré víno a domácí malinová dřeň, je vstupenkou do nebe. Pokud si ingredience ihned promixujete, myslím, že chuťově se plovák ještě vylepší. Vypadá však jako koktejl, takže chcete-li oslňovat bublinkami, servírujte ho takto. Ještě jednu věc doporučuji. Než začnete připravovat nápoje, nechte sklenice alespoň půl hodiny vychladit v ledničce.

Recepty jsem připravila pro tyto sklenice COLOMBIAN o objemu 260 ml. Plováky se servírují tak, že plovoucí zmrzlina vytlačuje tekutinu a je navršena až nad okraj sklenice. To, že nápoj přetéká samou dobrotou, patří k věci :o) Přizpůsobte si poměry surovin podle sklenic, v nichž budete nápoj připravovat, i podle své chuti.

Robin-Zaraguza-D

náš Robin by navíc ochutnal

AMERICKÉ LEDOVÉ POHÁRY

Ochutnejte další recepty na Ice Cream Floats, jejichž základem je kola, pomerančový likér, mléko s jahodami - zleva Černá kráva, Sametové kladivo a Jahodový koktejl. Hezky doplní nabídku, která možná odstartuje váš zájem o laskominy v naší krajině méně obvyklé. Do článku se proklikněte obrázkem.


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.