Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Čerstvé sýry jsou vlastně nezralým tvarohem a s mnohými úpravami se konzumují hned po vysrážení. Ve zdravé kuchyni mají své nezastupitelné místo.
Možná jste se o výrobu čerstvého sýra, tvarohu, někdy pokusili. Tvaroh vzniká srážením mléčné bílkoviny. Má smetanovou chuť, je hodně sytý a obsahuje mnoho výživných látek - bílkovin, vitaminů, minerálních látek. Pro hojně zastoupený vápník je přímo studnicí zdraví pro výživu dětí, ve vysokém věku a při potížích s osteoporózou. Čerstvé tvarohové sýry jsou všechny nezralé sýry připravované z odstředěného mléka. Podívejme se, jak je nejlépe použít v kuchyni:
Jak jinak začít v českých zemích povídání o tvarohu, než náplní do buchet a koláčů. Za předávání tradice vděčíme pohádkám a šikovným babičkám, které se nám v mládí obětavě věnovaly. Tyto extra jemné koláče dělám z domácí majonézy, a kromě dalších náplní je na prvním místě vždy tvaroh.
Francouzské slané koláče - quiche, bývají plné čerstvých sýrů. Ve Francii preferují svou výrobu, ale my zde u nás máme také možnost vybírat dle svých chutí. Tento originální twister koláč peču s lehce slaným krémovým sýrem (Cream Cheese Classic, Goldessa) a výsledek je naprosto vynikající. Jinak směle využijte tradiční žervé, Lučinu, Cottage, zkrátka co máte v oblibě.
Naplnit vaflové košíčky skvělými pomazánkami je trochu piplačka, ale když se něco slaví, lze to zvládnout. Nicméně našlehané pomazánky přijdou vždycky k chuti jak ke snídaním, tak do dětských svačin. Hodí se k opečeným toustům i jen tak narychlo rozpečeným houstičkám. V článku naleznete 3 druhy pomazánek, z nichž vajíčková a šunková hojně využívá čerstvé sýry - například Riccotu (která mi chutná nejvíc), ale použijte i Lučinu, Palouček apod. Je fakt, že s každým sýrem se pomazánka dochutí trochu jinak. Takže zkrátka ochutnávejte.
Tiramisu je vážně hříšně dobré. Tento tradiční italský dezert má neměnný postup ze žloutků a našlehaného sněhu, ale dělá se mnoho variací. Pokud nemáte tu svou, začněte třeba se skládáním piškotů do misek podle tohoto receptu bez čerstvých vajec. Ale především ničím nenahrazujte výborné a tučné mascarpone. Bez něj to nebude ono.
Tuto roládu s vejci, mozzarellou a zakysanou smetanou, dělám obyčejně na jaře. Do sbírky receptů ji však přidávám proto, že je bleskurychlá, zvláště když si ji připravíte z hotového těsta na pizzu. Rozložte na něj oblíbené ingredience, vše završte rozkrájenými vejci a smetanovými produkty, a snadný a sytý oběd či večeře je na stole.