5x PEČENÍ V SILIKONU

BŘEZNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – ZAVOSKOVANÉ HYACINTY
28.3.2022
KVĚTINOVÉ TRENDY PŘINÁŠEJÍ OPTIMIZMUS
30.3.2022

Silikonové formy vám dovolí vytvořit tradiční, často i úžasné tvary, bez nichž se moderní kuchyně neobejde.

Někdo silikonové formy preferuje, někdo ne. Pro jejich plus hovoří to, že jsou skladné, lehké, nezničitelné. Když se s nimi sžijete, získáte skvělé parťáky do kuchyně. A těch dobrot, co vykouzlíte. 

Silikon není nutné před přípravou pečení vymazávat, a protože peče rychleji, ušetří i nějaký ten peníz. Na druhé straně je kvalitní silikon dražší, ovšem zaručuje vám velice dlouhou životnost. Proti koupi těchto výrobků se před více jak deseti lety vyslovila celá řada odborníků a pověst silikonu se tak hodně pošramotila. Trh se však dávno změnil a nabízí zdravotně nezávadné výrobky. Abyste pekli s důvěrou, v každém případě formy nakupujte od atestovaných výrobců. 

Proč péct v silikonu?

  • Úspora energie - silikonový materiál má vysokou vodivost, a tak se doba pečení může zkrátit minimálně o čtvrtinu běžného času; opravte si své údaje v receptech
  • Na povrchu nic neulpí - formy není třeba vymazávat a vysypávat; jen poprvé formu dobře vymyjte a vymažte olejem
  • Formy jsou všestranné - řiďte se vždy pokyny výrobce, ale optimálně je možné formy vložit do mikrovlnky, plynové i elektrické trouby i do mrazničky; není-li uvedeno jinak, bez úhony zvládnou teplotu od -40 do 220 °C
  • Silikon nepohlcuje pachy - formu lze využít jak pro pečení masa s česnekem a kořením, tak příště pro sladké těsto
  • Snadná údržba - silikonové formy umývejte v myčce nebo ručně; po vyschnutí lze silikon stočit a zajistit stužkou, spolehlivě vám ušetří místo ve skříňce

Silikonová forma na makronky je skutečně velkým pomocníkem. Našlehané těsto na toto oblíbené cukroví totiž dokáže udržet na místě a zachovat mu stále stejný tvar pro spojení libovolným krémem. Stejně vyrobíte pusinky, kokosky, nebo vám forma pomůže při tvarování sušenkového těsta apod. S makronkami jsem se tehdy, při focení, utkala poprvé, a ač nebyly dokonalé, díky formě vše dopadlo dobře. Určitě stojí za vyzkoušení.

Košíčky na muffiny můžete využít i na slané recepty (viz následující recept), ale nasladko tyto malé formičky jednoznačně vítězí. Pomocí nich pečeme slavnostní cupcaky, ztvárňujeme dětské nápady s kytičkami, sněhuláky i medvědími obličejíky, ale je tu také prostor pro vytváření sezonního pohoštění - v tuto chvíli pro koledníky. Jemné mandlové muffiny plním nejraději citronovým krémem (Lemon curd, recept naleznete ZDE), dětem vanilkovým pudinkem a na zmíněnou koledu hustým vaječným koňakem. Jarní svátky se blíží, a tak je nejvyšší čas trénovat. Doplňte zásoby vaječňáku a vyzkoušejte zábavné pečení, při jehož konzumaci se všichni spolehlivě upatlají...

Pořídíte-li si silikonové košíčky na muffiny, budete v nich vytvářet mnoho domácích laskomin - od sladkých zákusků až po malé slané pohoštění. S mísou zeleninového salátu si tak připravíte i lehkou a svěží večeři. Těsta na muffiny mohou být řidší a ve výsledku nadýchaná, ale také hutná a plná neuvěřitelné směsice ingrediencí. Zvláště muffiny se slanými ingrediencemi pojmou například houby, zeleninu, kousky masa, bylinky i nejrůznější náplně ze špenátu nebo mletých mas. Propečou se vždycky a povedou se bez problémů, takže můžete směle experimentovat.

Vláčné těsto, jehož základem je nastrouhaná mrkev, k jarním svátkům neodmyslitelně patří. Mrkvové dorty s našlehanou čepicí sýrového krému náleží k delikatesám, a když si ho upečete doma, pořádně si ho užije celá rodina. Tento, a mnoho dalších dortů, můžete upéct ve speciální formě, jejíž tělo tvoří silikonový rozevírací rám, zatímco dno je vyrobeno ze skla. Po vychladnutí pečiva slouží přímo k jeho servírování. Formu 2 v 1 prodáváme s klasickým průměrem 23,5 cm a patří k bestsellerům.

Nevím čím to je, ale když voní bábovka na stole, celý prostor se tváří slavnostněji. Formy připomínají královské koruny, dostávají piedestal v podobě servírovacích táců na nožce, a tak se často na ostatní pokrmy tváří svrchu. Je radost je krájet, je radost je jíst. Třená, piškotová i kynutá těsta nedají mnoho práce, a všechnu smetanu vždy slízne zajímavě tvarovaná forma. Když si pořídíte silikonovou, neuslyšíte to radostně žuchnutí pečeného těsta ven - bábovku spíše vyloupnete, ale to je asi tak jediné mínus. Tahle bábovka je z čokoládového pudinku a lískových oříšků, a patří ke klasice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.