10 TIPŮ JAK SE ZABAVIT S DĚTMI

JARNÍ SVÁTKY V PŘÍRODNÍCH TÓNECH
16.3.2020
NOVÉ SADY NÁDOBÍ NA VAŘENÍ
18.3.2020

Nám dospělákům termín dlouhá chvíle moc neříká, ale děti mají najednou spoustu času. Co s tím?

Všichni se musíme vyrovnat se současnou tíživou situací. Změna navyklého režimu zasáhla i naše děti. Komplikuje život studentům uzavírajícím studium maturitou, dětem na základních školách, které budou obtížně dohánět učivo, i těm nejmenším, kteří se ještě nedokážou porovnat s domácí výukou. Hezkým způsobem jim i rodičům vyšla okamžitě na pomoc Česká televize s každodenním pořadem Učí Telka. Malým dětem ovšem přibyla spousta volného času, protože přišly o další aktivity ve svých zájmových kroužcích, a tak se maminky mezi ostatní prací mají co ohánět.

Zabavit děti není nic jednoduchého, když vezmeme v úvahu, že odpadla možnost procházek a her na čerstvém vzduchu. Zdaleka ne každý disponuje vlastní zahrádkou. Nezbývá, než se podívat, co je doma k užitku, myslím na domácí kutění, a dát na stranu odstřižky papíru a látek, a poohlédnout se po všem, co může být přetvořeno, ozdobeno a zužitkováno. Naštěstí je kolem spousta inspirace, i když je mi jasné, že všechny potřebné suroviny nebudete mít doma při ruce a do krámu si neskočíte. Snad si mezi tématy vyberete takové, které vám bude blízké.

Velký dík všem ženám, které čas na tvoření věnovaly pomoci svým blízkým. V současné době patří k nejdůležitějším aktivitám šití roušek, protože se velice pomalu dostávají do míst, kde je jich nejvíc třeba. Vznikají domácí krejčovské dílny a zapojilo se velké množství ochotných rukou a solidárních srdcí. Pokud se chcete připojit, na webu naleznete spoustu rad a střihů.

Tady určitě nejde o to vyrobit něco kdovíjak užitečného. Jednoduchá zábava s drátky obalenými barevným plyšem však může být nekonečná. Pokaždé mohou děti své dílko rozmotat a začít nanovo. Je to stejné jako s plastelínou. Důležité je cvičit prstíky a fantazii.

K popisu práce se zde i v další inspiraci proklikněte obrázky.

Podle krátkého videa se naučíte poskládat papírové obaly od čajových sáčků do zajímavého tvaru. Existuje celá řada variant, ale vyzkoušejte si alespoň jednu. Není to k ničemu, ale větší děti se perfektně zabaví, a přiznávám, že mě to zaujalo zrovna tak. Nebyla jsem zrovna přesná, a tak vznikla pěkná řádka barevných skládanek :o)

Miniaturní zelené zahrádky si vypěstujete v každé domácnosti. Domluvte se s dětmi, co do sklenic zasadíte a ponechte na jejich fantazii, zda do svého skleníčku ubytují figurku zvířátka nebo nějaké pohádkové bytosti, která je po ruce. Pomozte jim se správným zavlažováním a naučte je o rostlinky se starat. Je to zábava, která jim vydrží mnoho dní.

Možná, že pěkné bavlněné látky skončí opatřené tkanicemi úplně jinde, ale pokud trávíte čas u šicího stroje, nechte zatím děti skládat veselé jarní ubrousky. Čtverce látky musí být trochu větší, než při šití roušky, to postačí 20 × 20 cm, a asi jim budete muset nejdříve trochu poradit. Jak na ušáky zjistíte na videu v článku. Možná vás pak u snídaně překvapí pěkně prostřený stůl.

Prostorové háčkování je jednoduché, jen vám ho musí někdo ukázat. Pokud to umíte, určitě předejte tuto dovednost svým dětem. Je to vlastně hezké hraní, při němž přijdete na jiné myšlenky. Kryty na vajíčka se háčkují shora dolů pouze z krátkých sloupků. Aby se tvar rozšiřoval, je nutné sloupky přidávat. V návodu se dozvíte jak, ale víceméně postupujte citem. Kryty mohou být plné pastelových barev, nášivek i vyšitých puntíků.

Šablonu naleznete v textu článku. Zajíčka jsem vymyslela tak, aby stačilo jen pár tahů lepidlem - a byl na světě. Do jednoduchého obalu můžete zatím umístit cokoli, ale zajíček se brzy dočká pravých svátečních dobrot. Při práci si děti procvičí svou dovednost s nůžkami, ale určitě na ně dohlédněte.

K vytvoření obličejíku vaječné panenky postačí permanentní fix a kousek jemné stužky nebo kytičkového prýmku. S podobným minimem detailů vznikne i pirát s papírovou čepičkou na hlavě, hastrman s kousky šnytlíku zastrkanými pod gumičkou apod. Děti se zcela jistě postarají o další překvapení i zábavu. Jen nezapomeňte vejce pořádně uvařit.

Papírové krajky určené pod dorty a drobné zákusky najdou v kuchyňském šuplíku jen maminky, které s oblibou pečou. Je fakt, že je budeme brzy potřebovat na sváteční menu, ale pár kousků teď určitě obětujete ve prospěch holčičího tvoření. Malé sešitky na poznámky do kabelky se určitě hodí každé dívčí kamarádce.

Ještě jednoho zajíce nabízím na koledu. Je to jednoduše ušitý sáček z plsti a zhotovíte si ho i s absencí šicího stroje. Ukažte dětem základní stehy a pusťte se do toho. Šablonku si zvětšete, jak bude třeba. Pokud ušijete zajíčka ze dvou dílů bez rozdělení na zádíčkách, vznikne v menším provedení opět kryt na vejce.

deti10
10 / PARÁDNÍ ÚKLID

DO KVĚTINÁČŮ, KRABIC A BOXŮ

A JEŠTĚ MINI NÁPAD NAKONEC

Až vám po všem tom kutění zbude na stole spousta nepořádku, nejlépe ho uklidíte do malých přenosných a nejlépe omyvatelných boxů - například do nepotřebných plastových květináčů. Máte-li dva, tři, dejte je dětem na roztřídění barev, odstřižků, plastelíny apod. Nadělají pak v místnosti spoustu parády. Pokud přidáte papírové washi pásky nebo jiné dekorační pásky, které se užívají při scrapbookingu, děti si mohou květináče odekorovat. Pásky lze opět sejmout, aniž zanechají stopy lepidla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.