ČAJOSÁČKOVÁNÍ + VIDEO

4 TIPY NA SKLO DO KUCHYNĚ
17.2.2016
CEDULKY ZE ZÁPLAT
19.2.2016

ornament_01

Vždy mě fascinuje, jak si některé nápady začnou žít svým životem. Právě tak se zrodila technika Tea Bag Folding, jednoduše řečeno skládání z čajových sáčků. Respektive z papírových obalů, které nálevové sáčky chrání.

Na začátku byla malá skládanka a nyní se této zábavě věnují tisíce lidí v Anglii a ve Spojených státech. Jedná se o zjednodušenou odnož skládání origami.  Výsledkem jsou malé kulaté rozety, které mi připomínají pohled do krasohledu. Jen s ním pootočíte, a vznikne nový obraz. U sáčků je to stejné. Poskládáte je z jiné strany, a je tu další květ v jiných barvách. Skládanka má najednou jinou optiku, zahraje si i grafika složených písmenek. Každá rozeta vzniká z malých kousíčků papírků, takže k jejich spojení do celků je potřeba lepidlo. To je vše.

Když se podíváte na internet, naleznete celou řadu způsobů skládání. Na toto téma vznikají dokonce i knihy, takže inspirace budete mít dost. Musela jsem to zkusit. Začala jsem nejjednodušší variantou. Skládala jsem poprvé, takže je to na výsledku vidět. Ale to nevadí, hlavně, že přijdete na systém.

Popularitu této technice zcela jistě přináší potřeba zastavit se, odpočinout si při nenáročné zábavě, při které volně plynou myšlenky. Mě se na tom líbí, že spouštěčem lidské fantazie byl pěkný hrneček čaje a jeho příjemná vůně.

ornament_02

cajosacky1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Na jednu rozetu si připravte:

  • 8 papírových sáčků od jednoho druhu čaje
  • lepidlo na papír
  • nůžky

Skládanka je úplně jednoduchá. Sama jsem zkusila jen takový základ. Jsem člověk netrpělivý, a tak na výsledku mého snažení vidíte, že je hodně nedokonalý. Ale je to zábavné. Nejprve si z přední strany sáčku vystřihněte čtvereček, složte ho po obou úhlopříčkách i vodorovně, a vpáčením bočních stran dovnitř vytvořte trojúhelníkový útvar, který vidíte na fotografii. Zaklesnutím trojúhelníčků do sebe (a jejich slepením) už vznikne celá rozeta.

TRVÁ TO JEN  15  MINUT

Časem jistě ještě méně. Důležitá je přesnost. Zjistila jsem, že každá odchylka se ve výsledku projeví. Vzhledem k tomu, že v tomto případě budete skládat stále stejný tvar, brzy vám to půjde perfektně. Rozetky, které jsem tvořila mimo kameru, rozhodně dopadly mnohem lépe. Ze všeho nejzábavnější je moment překvapení, kdy se před vámi z papírků vyhoupne vzor. Dopředu neodhadnete, jak bude květ vypadat.

 

cajosacky_nahled

JAK SKLÁDANKY VYUŽÍT 

Tak například na vytvoření přáníček, nebo také při balení dárků, kdy z nich můžete udělat jmenovky. Některé techniky jsou poměrně náročné; skládáním vznikají motýli, rybky, vánoční stromky. Pokud vás téma zaujalo, mrkněte na internet, kde získáte celou řadu informací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.