CEDULKY ZE ZÁPLAT

ČAJOSÁČKOVÁNÍ + VIDEO
18.2.2016
KAFE POD POKLIČKOU
22.2.2016

ornament_01

Podobné nápady vzniknou, když se mi dostanou do rukou zajímavé suroviny. Koupila jsem materiál na textilní záplaty. Určitě ho znáte, rubovou stranu má opatřenou lepicí vrstvou, která se aktivuje obyčejnou žehličkou.

Právě přemýšlím, jak hezky prostřít stůl s ubrusem, který má jarně zelený dekor. Brzy ho předvedu. Zatím jsem se pustila do malých ceduliček, do nichž lze vložit papírek s natištěným jménem. Můžete je v podstatě využít na cokoli – jako jmenovky na ubrousky, ale také třeba na dárky, nebo dětem na označení zavazadla do školy v přírodě. Záleží pouze na kvalitě použitého materiálu a na zvolených barvách.

ornament_02

ubrus1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Nažehlovací textilní záplaty jsou k dostání v galanteriích. Nejvíce frekventované jsou džínové materiály, ale když si dáte práci, seženete i dětské motivy a drobné květinové dezény. Připravte si:

  • kousky nažehlovacích záplat
  • malé zbytky slabých bavlněných látek, nejlépe tón v tónu, ale není nutné
  • saténové stužky s potiskem, 35 cm pro jeden ubrousek
  • arch papíru z tiskárny s potřebnými jmény, výška písma cca 1 cm
  • pravítko a propisovací tužku
  • ostré nůžky
  • žehličku

Cedulky mohou být velké podle vaší potřeby. Na ubrousky stačí 6 × 4 cm. Postupujte podle fotografie. Ze záplaty vystřihněte zadní stanu cedulky velkou 6 × 4 cm. Položte ji proti sobě voskovým rubem nahoru. Z bavlněné látky vystřihněte užší obdélníček a položte ho na střed lícem nahoru.

Pak ze záplaty vystřihněte přední stranu cedulky, do které je třeba vystřihnout otvor, aby vznikl rámeček. Otvor si narýsujte na rub materiálu propiskou, tou se mi psalo na voskovou stranu nejlépe. Otvor vystřihněte. Nyní je ještě třeba zažehlit na obě vertikální strany rámečku malý proužek (viz obr. vpravo od rámečku), aby se zde cedulka nespojila a mohli jste tudy později vsunout jmenovku.

Nyní vrstvy složte jako sendvič – zadní stranu s látkou a na ni rámeček s podlepenými stranami. Vše urovnejte přesně na sebe, cedulku položte  na tvrdou podložku a dovnitř nezapomeňte vložit jeden konec stužky. Krátce přitlačte žehličku nastavenou na teplotu bavlny. Nepohybujte s ní, protože by se mohly jednotlivé vrstvy posunout. Když je vše v pořádku, přesvědčte se, že je cedulka spojená. Pak znovu přiložte žehličku a nechte krátce působit teplo.

ubrus2

JEMNÉ BARVY

Z archu papíru vystřihněte jméno (proužek bude vysoký jako otvor v rámečku) a vsuňte ho dovnitř. Cedulky mi nenápadně dozdobily jarní ubrus, ale budou se hodit i k bílému stolnímu prádlu. Ubrusy a ubrousky se jemností pastelových odstínů jen rozzáří. Je to drobnost, ale při výjimečných chvílích u stolu působí krásně romanticky. Zase se o kousek víc těším na jaro!

Mám ráda nápady, které jdou rychle realizovat. Kdybyste měli podobné práci věnovat půl dne, nedělali byste ji. Stříhejte přímo, na nějakém milimetru nezáleží; úplně stačí troška pečlivosti.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.