KAFE POD POKLIČKOU

CEDULKY ZE ZÁPLAT
19.2.2016
5 NOVINEK Z JARNÍHO KATALOGU
23.2.2016

stuha_ruzova

Je to tak, že oběd bez sladké tečky není úplný; a stejné je to s dobrou kávou. Nejlépe ji vychutnáte s něčím malým k zakousnutí. Třeba s máslovou sušenkou s příchutí mandlí, která nad horkou kávou nádherně zavoní.

Když si pořídíte hrnečky s kávovým dekorem, je jasné, že je zasvětíte pouze tomuto nápoji. Kávový hrnek musí mít správnou velikost, takovou, jakou máte rádi. Stejně tak je důležitý jeho tvar. Mě nejvíc chutná káva z malého šálku s talířkem, na který si mohu odložit něco dobrého. Tyto hrnečky podšálky nemají, a tak mě napadlo – servírovat kávu komplet i se sušenkou. Prostě pod pokličkou.

Aby pokličky na hrnkách dobře držely, je zapotřebí, aby měly hrnky kónický tvar a sušenka nevklouzla dovnitř. Přemýšlela jsem, jak sušenky dozdobit, jsou totiž pořádně velké. Nakonec jsem k dekorování použila cukrářské razítko. Pokud ho nemáte, úplně postačí, když z plochy těsta vykrojíte drobný motiv – srdce, hvězdičku, květ apod. Otvor později poslouží pro provléknutí lžičky a také odvede přebytek horké páry.

stuha_ruzova

KŘEHKÉ MANDLOVÉ SUŠENKY

Příprava: 20 minut + chlazení * Pečení: 1 hodina

  • 130 g hladké mouky
  • 80 g mandlové mouky
  • 150 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • citronová kůra, nastrouhaná z 1 bio citronu
  • 1 lžička kypřicího prášku

1. Suroviny dejte na vál, rychle spojte a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 2 hodiny rozležet v chladničce.

2. Těsto rozválejte na 6 mm plát a hrnečkem vykrájejte kolečka. Na střed vytlačte razítkem reliéf a sušenky přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Z poloviny sušenek (nebo ze všech) vykrájejte srdíčka pomocí malé formičky.

3. Dejte péct do horkovzdušné trouby vyhřáté na 160 °C.

 

kafe1

K ingrediencím, které dodají těstu lahodnou chuť, patří mandlová mouka. Jedná se o jemně mleté blanšírované mandle. Přidávám ji například do mazanců a vánoček, kdy nechci mít v těstě obvyklou hrubost mletých mandlí. V sušenkách ale klidně ponechte kousky mandlí a umelte si je doma. Silikonové cukrářské razítko běžně zakoupíte v potřebách pro cukráře a na e-shopech. Stálo mě asi 55 Kč. Na výběr je spousta motivů, od zvířátek, přes nápisy a florální dekory.

kafe2

Hrnek má průměr 9 cm, takže sušenková porce není zanedbatelná. Úměrně velikosti přidejte na tloušťce vyváleného těsta. Počítejte s tím, že razítko se ponoří jen asi do poloviny těsta a zbytek musí být pevný a vhodný k manipulaci. Aby byla sušenka velká přesně jako hrnek, použijte ho přímo k vykrajování. Otvor v sušence vypíchněte raději až po přenesení těsta na plech, aby se sušenka nedeformovala.

kafe3

Razítka jsou k dostání plastová, silikonová, i kovová. Kov vytváří nejčistší linie, ale se silikonem jsem byla docela spokojená. Jen je třeba razítko otisknout do mouky, přebytek sklepnout a teprve pak lehce a stejnoměrně vtlačit do těsta. Raznici lze samostatně umýt a opět navléknout na dřevěnou násadu. Je to rychlá a jednoduchá zábava, kterou si s vámi užijí i menší děti.

Sušenky nenechte na hrnečkách příliš dlouho, aby je horká pára nerozmočila. Zůstala jsem u pečení sušenek s otvory. Je to vtipnější, pára může ven a sušenka zůstane křupavá.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.