4 TIPY NA SKLO DO KUCHYNĚ

CIBULÁK S GRANÁTOVÝMI JABLÍČKY I
16.2.2016
ČAJOSÁČKOVÁNÍ + VIDEO
18.2.2016

Předměty ze skla umí být výstřední, luxusní a pyšné na svou krásu, a na druhé straně prosté a věrně sloužící. Podívejte se kolem sebe, kolik jich užíváte.

V podstatě se se sklem setkáváme na každém kroku. Od ranní sklenice vody v sousedství zubního kartáčku, až po rozsvícenou lampičku před spaním. Skleněné předměty mají výlučné postavení. Vymiňují si vzorné zacházení, jinak nás opouštějí. Pokaždé, když něco rozbiji, bývá to předmět, kterého želím; ale pak si rychle uvědomím, že si mohu jít koupit něco nového!

1  UŽITKOVÉ SKLO  V kuchyni se bez něj neobejdeme. Kořenky, dózy na potraviny a sklenice na zavařování jsou pomocníky, kteří nám zpříjemňují vaření, skladování potravin i úklid. Do sklenic je dobře vidět (jak zásoby ubývají) a povrchy jsou omyvatelné, což oceníme, když na ně saháme umazanýma rukama. Možná máte raději umělé hmoty, ale já dávám přednost sklu a kvalitním uzávěrům.

2  VARNÉ SKLO  Moje maminka má velice starou formu na bábovku. Je ze skla a tím pádem i po desetiletích jako nová. Vždy mě fascinovalo pozorovat upečené těsto přes křehká žebra. Nádhera! Možná proto ráda peču ve skleněném silnostěnném pekáči s víkem. Když to v kuchyni zavoní, můj muž říká, že pohled na okénko trouby je lepší, než televizní obrazovka…

3  SERVÍROVÁNÍ  Prostřený stůl bývá plný porcelánu. Je pěkné, doplnit ho několika skleněnými kusy nádobí. Například servírovacím etažérem, miskami na salát nebo podnosem na dortíky. Ráda používám kombinace skleněných a porcelánových talířů – misek. Vypadá to svěže a celkový dojem se odlehčí.

4  DO CHLADNIČKY  V chladničce mají mít všechny potraviny svá stálá místa. Pokud vás zlobí upřené dlouhé pohledy členů rodiny do otevřené lednice (která se tak otepluje a vydává pak zvýšenou energii na chlazení), pak dávejte potraviny do skla. Láhve s mlékem nebo skleněného poklopu s potravinami si každý všimne rychleji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.