CIBULÁK S GRANÁTOVÝMI JABLÍČKY I

LEMON CURD / CITRONOVÝ KRÉM
15.2.2016
4 TIPY NA SKLO DO KUCHYNĚ
17.2.2016

V 30. létech 18. stol. byl v Míšni přijat návrh cibulového dekoru, který vznikl z původních čínských předloh. Hlavním motivem malby byl květ astry a pivoňka vinoucí se kolem bambusové tyče. Bordury nádobí tvořily kompozice z broskví –  a granátových jablek.

Rokoková stylizace malby se postupem času vyvíjela. Dekor byl malován podglazurní modří, která povrchu nádobí dodávala hloubku. Bohatě tvarované nádobí si velice rychle vydobylo své místo v kuchyních a jídelnách mnoha domácností. Působilo výlučně a navozovalo pocit pohody a čistoty.

Mimořádný úspěch „cibuláku“ uchoval dekor až do naší doby. Jen název cibulák je tu od počátku omylem. Evropané, neznalí věci, označili granátové jablko za cibuli. Vznikl pojem, který je zaužívaný, a ve spojení se sváteční (nebo chalupářskou) majolikou ho zná naprosto každý. Nicméně nové technologie umožnily přenést cibulový vzor na plasty, na sklo, kov i textil, a tak si s variantami tohoto krásného dekoru můžete pořídit smaltovaný hrnec nebo sadu nožů, dokonce i láhev na výrobu šlehačky…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.