JARNÍ HÁČKOVÁNÍ NA VAJÍČKA

SRDCE Z BŘEČŤANU I / DRÁTĚNÁ OPORA
11.2.2016
LEMON CURD / CITRONOVÝ KRÉM
15.2.2016

ornament_01

A je to tady. Už na mě leze jaro. Zcela jistě nejenom na mě, protože dnes jsem viděla lístečky na keřích a trávník bílý od sedmikrásek. Rodina už ví, že se s nadcházejícím obdobím změní jídelníček. Kromě jiného přibudou vajíčka a chutné saláty.

Jarní období mám nesmírně ráda. I jeho příchod plný zemitých a syrových barev a zázračnou proměnu proutků i udusané země, které vdechne příroda život. Pak je tu ještě cvrlikání ptáků, a to se kolem nás ozývá už delší dobu. Nádhera. Není divu, že jsem uháčkovala další párek ptačích obalů na vajíčka, která je občas příjemné držet při snídani v teple.

Což mi připomíná – máte stojánky na vařená vejce? Brzy budou zapotřebí. Já používám jednoduché bílé, ale chystám se na nový přírůstek s puntíky a proužky.

ornament_02

ptaci1

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

Tohle je hraní pro háčkovačky – začátečnice, takže to zvládnete bez překážek. Potřebujete pouze znalost krátkých sloupků a pár zbytků bavlněné příze. Důležité je pouze to, aby měla vlákna přibližně stejnou sílu. Na 1 ptáčka si připravte:

  • 2 malá klubíčka bavlněné příze ve dvou odstínech
  • háček střední síly
  • jehlu, nůžky a nitě v barvě přízí
  • žluté plstěné kytičky na dozdobení
  • 2 černé korálky
  • malé zbytečky azurové plsti

Každý obal se skládá ze dvou odstínů příze a háčkuje se shora dolů.  Začněte melírovanou přízí na  5 ok a spojte je pevným okem do kroužku. Dovnitř uháčkujte 7 krátkých sloupků a dále pokračujte ve spirálových řadách stále dokola. Hned od 2. řady nepravidelně přidávejte sloupky (1 sloupek předchozí řady rozháčkujte na 2), ale musíte pracovat citem, aby se díl pomaličku plynule rozšiřoval. Pomohla jsem si tak, že jsem si dala vajíčko do stojánku a stále jsem kontrolovala přidávání sloupků tím, že jsem obal občas posadila na vejce. Melírovanou ptačí hlavičku háčkujte do hloubky 7-8 řad. Poslední řadu uzavřete do kruhu, to znamená pevným okem připojte poslední sloupek do prvního a přízi odstřihněte.

Připojte jednobarevnou přízi a háčkujte spirálově dále, přičemž díl stále rozšiřujte podle vajíčka. Háčkujte ještě 10 řad. Práci ukončete. Konečný obvod obalu by měl mít zhruba 16-17 cm. Konce přízí začistěte.

Kousek nad rozhraním obou barev našijte korálky jako oči a mezi ně přišijte zobáček, který tvoří ostrý kosočtverec vystřižený z plsti.

Křidélka tvoří řada řetízkových ok dlouhá asi 7 cm. Oba konce provlékněte tělíčkem ptáčka a uvnitř zapošijte. Hlavu dozdobte kytičkou vystřiženou z plstěné bordury s kvítky (prodávají se v galanterii v šířce od 5 cm), případně knoflíkem, mašlí, či jinou ozdobou. Vodítkem vám bude detailní obrázek.

ptaci2

K těmto kalíškům je třeba použít spíše pastelové odstíny příze. Nejspíše se pustím ještě do růžových, šedých nebo bleděmodrých ptáčků.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.