SRDCE Z BŘEČŤANU I / DRÁTĚNÁ OPORA

9 TIPŮ PRO (PŘED) ŠKOLÁČKY
10.2.2016
JARNÍ HÁČKOVÁNÍ NA VAJÍČKA
12.2.2016

ornament_01

V přírodě roste břečťan téměř na každém stinném místě. Po staletí je považován za magickou rostlinu a je symbolem přátelství a nesmrtelnosti. Mám ho dost ráda a tak jsem před lety přivítala, že se dá pěstovat i jako pokojová rostlina.

Tím spíše, že je to rostlina hodná a nenáročná. Vyžaduje sice pravidelné zalévání, ale protože ke svému prospěchu potřebuje stín, v nouzi vydrží i s omezenou zálivkou. V podstatě dejte břečťanu trochu rašeliny a pevnou oporu, po které se může popínat, a odmění vás svou klidnou živoucí sílou. Když dáte květináč do pěkného obalu, pohled na okno vás pokaždé potěší. Do kuchyně jsem si vybrala smaltovaný hrnek s puntíky, který rostlině nesmírně sluší.

A kam s ní? Obecně platí, že čím zelenější odrůdu břečťanu vlastníte, tím stinnější místo by měla mít. Rostlina si vystačí s běžnou pokojovou teplotou, ale pokud ji necháte na okně, kde je chladněji, bude ještě spokojenější. Břečťánky namotávám na drátěnou konstrukci hned v okamžiku, kdy po zakořenění trochu odrostou. Nevím, zda to dělám správně, ale po léta mi prospívají. Protože se jedná o rostlinu, kterou lze rozmnožovat po celý rok, můžete začít s pěstováním právě teď. Od prosince do února je nejvhodnější období. A především – už se nám všem stýská po zeleni.

ornament_02

brectan1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Přineste si pár řízků v délce kolem 10 cm a nechte je ve vodě zakořenit v místnosti při teplotě kolem 20 stupňů. Rostliny vám rády vyhoví a v okamžiku, kdy jsou vyvinuté kořínky, dejte je do propustné zeminy s trochou rašeliny. Jakmile břečťan poporoste – poznáte to podle čerstvých výhonků, které jsou jasně zelené – můžete začít učit rostlinu šplhat. Připravte si:

  • břečťan s výhonky dlouhými alespoň 15–20 cm
  • zeminu s příměsí rašeliny
  • tekuté hnojivo
  • zeleně potažený silnější drát
  • štípací kleště
  • nůžky a zahradnické náčiní

Drát vytvarujte prsty do podoby srdce. Pomohla jsem si tak, že jsem si na karton z krabice nakreslila a vystřihla srdce velké asi 18 × 18 cm. Jeden konec drátu ve špičce srdíčka zakruťte, druhý konec ponechte dlouhý a později ho zkraťte podle hloubky květináče. Rostlinu přesaďte nejlépe do hliněného květináče, který je stabilnější, než plastový. Srdce zapíchněte doprostřed rostliny a výhonky rozdělte na obě strany. Nakonec je oviňte kolem drátu. Jeden výhonek zepředu, druhý zezadu. Zpočátku musíte výhonky tak 2× týdně upravit, protože se rozplétají, ale brzy začnou ochotně samy šplhat.

Ještě prozradím, že srdce na finální fotografii je o 4 měsíce starší. V tuto chvíli už je přesazené do většího květináče. Až se vám bude zdát drátěná opora příliš zaplněná (tak po 2 letech, ale během doby některé výhonky odstřihuji), nezbývá, než po stranách výhonky přestřihnout, rozplést, drát vyjmout a začít břečťan pěstovat na větším srdci.

Břečťan pěstuji léta na kuchyňském okně, které je obrácené na východ. Často mu silné dopolední slunce nepřeje, ale drží se statečně. Hlavní rostlina vytvořila srdce široké víc jak 40 cm a dala život spoustě dalších rostlinek, které rozdávám. Občas květináč otočím a přitom břečťan pochválím, že tu je stále se mnou. Myslím, že mi rozumí…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.