ŠKVARKOVÉ PLACIČKY

DOMÁCÍ BAZALKOVÉ PESTO
13.1.2017
5 NÁPADŮ KAM S PŘÍBORY
17.1.2017

stuha_hneda

Mrazy zaútočily na celé naše území. Když přijdu domů ze studených ulic, to je hned chuť na něco fortelného. Kdepak zůstala má novoroční předsevzetí? Jenomže – zkuste projít bez povšimnutí kolem pekáčku se škvarkovými placičkami…

Kynuté bramborové těsto je docela nevšední. To nejpodstatnější na něm je však podíl rozsekaných vepřových škvarků. Věřte, že placičkám podlehne i ten, kdo škvarky nejí. Těstu propůjčí vláčnost, ale nemusíte se bát, že budete jíst nějaké mastné jídlo. Placičky jsou dobré teplé i studené a recepty na ně patří přesně k tomu odkazu našich předků, které stojí za to opatrovat.

Na pečení jsem použila rovný plech z mé stále oblíbenější sady pečicích forem. Těsto se na povrch nechytá a peče se, jedna báseň. Klasické placičky mají povrch rozdělený do malých kostiček. Charakteristický reliéf vytvoříte jen proříznutím těsta nožem; dělá se to těsně před tím, než dáte placičky péct. Já jsem kostičky nahradila takovou hvězdičkou. K jejímu vytvoření jsem použila nástroj, který slouží k rozkrojení jablka a k vykrojení jeho středu. Určitě ho máte doma někde v šuplíku.

stuha_hneda

ŠKVARKOVÉ PLACIČKY

Příprava: 20 minut + půlhodinka na kynutí * Vytvoříte: 20 placiček (podle zvolené velikosti)

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 300 g vařených oloupaných brambor
  • 200 g čerstvých škvarků
  • 1 lžíce octa
  • 1 vejce
  • 2,5 lžičky soli

Kvásek

  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 1 lžíce cukru
  • 2 dl vlahého mléka

Na dokončení

  • sezam a kmín
  • 1-2 žloutky na potření

1. Večer si uvařte brambory na druhý den.

2. Před pečením nejprve vypracujte kvásek. Do misky rozdrobte droždí s cukrem a utřete ho na kašičku. Zalijte vlahým mlékem a dobře rozmíchejte. Povrch poprašte hladkou moukou, misku zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Není-li v místnosti teplo, vložte misku asi na 15 minut do trouby vyhřáté na 35 °C.

3. Do větší misky dejte obě proseté mouky a najemno nastrouhejte brambory, které by měly mít pokojovou teplotu. Přidejte škvarky nasekané nadrobno, ocet, vejce a sůl. Nakonec vložte vykynutý kvásek. Těsto promíchejte vařečkou a když se spojí, přesuňte ho na vál a krátce propracujte do bochánku.

4. Těsto vložte do misky poprášené moukou, rovněž poprašte jeho povrch, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, nebo 30 minut opět ve vlahé troubě. Během procesu těsto 1× propracujte.

5. Z vykynutého těsta vytvořte dva válce, rozdělte je na pravidelné části a z každé v dlaních vytvořte placičku. Lehce do ní vtiskněte vykrajovač jablek a přesuňte ji na vymaštěný plech. Placky nechte pár minut kynout a před vložením do vyhřáté trouby je potřete žloutkem a posypejte kmínem nebo sezamem. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 20-25 minut. Placičky nechte vychladnout na mřížce.

skvarkove1

Základní suroviny jsou naprosto dostupné. Škvarky ale doma běžně nekonzumujeme, ovšem pro toto dobré jídlo ochotně přivřu oči. Pokud nemáte vykrajovač jablek, klidně povrch placiček prořízněte ostrým nožem do tvaru kostiček. Máte-li rádi mák, sypejte placičky i mákem.

skvarkove2

Škvarky je třeba rozsekat na hrubé kousky. Rovněž je můžete umlít nebo rozmixovat. Ale když je necháte v kouscích, budou v placičkách pěkně křupat. Tady už je připravený i běsnící kvásek.

skvarkove3

Bramborové těsto lehce zdvojnásobí svůj objem. Bude se vám s ním krásně pracovat, protože nelepí, dobře se tvaruje…

skvarkove3

… a kyne pod rukama. Tady krásně vidíte, že první placička (v levém rohu na plechu) se pořádně nafoukla, než jsem zaplnila zbytek plechu. Fotograf Honza mi ukazoval, jak placičky kynou i během 15 vteřin, které uplynou mezi dvěma záběry. Sekvence několika záběrů poskakovala jako animace. Nakonec obtiskněte tvořítko, povrch potřete žloutkem a posypejte, a za chvíli už to zavoní.

Užijte si pohodovou práci, a hlavně – senzační zimní večeři, ke které doporučuji dobré kořeněné červené víno.

stuha_hneda

2 Comments

  1. Petr napsal:

    Vynikající recept,chválím,jen jsem je potřel ne zloutkem,ale celým vejsem se lzickou sadla rozkvedlaným,vidličkou.

  2. Jana napsal:

    Zdravím, Petře,
    a jsem ráda, že vám chutnalo; určitě vyzkouším kombinaci se sádlem, děkuji!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.