PROSTÍRÁNÍ S VĚTRNÍKY

DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY SE ŠODÓ
26.4.2018
4 TIPY PRO VENKOVNÍ STOLOVÁNÍ
2.5.2018

Krásně prostřený stůl má pro nás čím dál větší důležitost. Najít si pro sebe chvíli pohody a pospolitosti, se u společného jídla přímo nabízí.

Nápaditá úprava stolu není jen rozmarem z dlouhé chvíle. Každou chvíli se děje něco mimořádného, a pak jsou milá setkání a drobné události v rodině provázeny velkou pozorností. Pečlivě vybíráme jednotlivá jídla a je jasné, že našemu úsilí by mělo odpovídat celkové stolování. Nejlepší je, když někdo přiloží ruku k dílu a pomůže vám úpravy zrealizovat.

Konečně jsme se zhluboka nadechli slunečných dnů, které nám vylepšují náladu. Zřejmě pod těmito příjemnými dojmy mi přišlo na mysl skládání ubrousků do tvaru větrníků. Vidím v nich vzpomínku na bezstarostné dětství, volnost a pohyb. O tom, jak je příjemné prostřít stůl s novým servisem plným jarních květin, už jsem psala. Větrníky se k němu výtečně hodí.

S květinovými dekory se letos budeme setkávat doslova na každém kroku. Možná také podlehnete romantice. Není nutné, abyste vytvořili stůl přeplněný až oči přecházejí, o hezkou náladu se postarají právě dekory na porcelánu či keramice. V plném slunci dolaďte celek květinami, a protáhne-li se stolování do podvečerních hodin, přineste pár zapálených svíček.


vetrnik1

ČTYŘI KROKY KE SKLÁDÁNÍ UBROUSKU DO TVARU VĚTRNÍKU

Ubrousek vyžehlete, rozložte na podložku rubovou stranou nahoru a v pozici na koso, a dále pokračujete podle obrázků:

1. Všechny 4 cípy ubrousku přeložte směrem ke středu, vznikne čtverec, jehož spodní hranu přeložte vodorovně směrem ke středu. Totéž udělejte s horní hranou ubrousku. Před vámi leží široký obdélník.

2. Pravou hranu obdélníku přeložte vertikálně ke středu, totéž udělejte s levou hranou ubrousku. Před vámi leží malý čtverec.

3. Čtverec pootočte na koso proti sobě (shodně s obrázkem) a nyní pod pravým horním rohem vytáhněte cíp ubrousku směrem doprava. Totéž udělejte s levým horním rohem a cíp ubrousku vytáhněte směrem vlevo – viz obr. Nyní vytáhněte vpravo a vlevo oba spodní cípy ve shodě s horní částí ubrousku.

4. Nakonec spodní levý cíp přehněte pravoúhle doprava – viz obr., a horní pravý cíp přehněte pravoúhle doleva. Větrník je hotov, jen ho lehce přežehlete.

vetrnik2

JEŠTĚ DOZDOBTE STŘED

K tomu použijte snítku kvetoucích bylinek, drobné kvítky pokojovek, přidejte čokoládovou pralinku a větrník naaranžujte na talíř. Ve většině případů chystáme talíře s jídlem přímo v kuchyni a hosté je dostávají doslova až pod nos. V okamžiku, kdy ale chcete na společnost hezky zapůsobit, předveďte nazdobený stůl a každého uveďte na jeho místo. K běžnému stolování postačí papírové ubrousky, v opačném případě si dejte práci s nažehlenými látkovými ubrousky. Do cípků větrníku můžete zastrčit kartičku s přáním nebo jmenovku.

Složit ubrousek do zajímavého tvaru chce trošku cviku. U papírových ubrousků si při tvarování vystačíte s vlastními prsty, ke zvládnutí textilií už je zapotřebí žehličky.


  • TIP PRO MIMOŘÁDNÉ PŘÍLEŽITOSTI

Pyramidka prostřených talířů bude vypadat honosněji, pokud mělký talíř podložíte větším plochým talířem, který vytvoří kolem celé skupinky efektní rámec. K pestře dekorovaným talířům zvolte jeden z odstínů vzoru nebo základní smetanovou či bílou barvu.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.