APRÍLOVÉ MERUŇKY

TROJÍ OCHRANA MATRACÍ
11.4.2018
KVĚTINOVÝ SERVIS A SVÍCEN POD VODOU
16.4.2018

stuha_ruzova

Představte si, že si uprostřed dubna můžete uvařit skvělý meruňkový džem. A k tomu ještě za málo peněz a bez konzervantů…

V žádném případě vás nechci vyvést aprílem; jednak už dávno minul, a jednak je můj recept mnohokrát vyzkoušený a fungující. Kromě perfektní nedělní snídaně vás čeká malé pobavení při přípravě džemu. Vařím ho ze sušeného ovoce, z něhož se během procesu stanou opět krásně kulaté meruňky. Pokud nevěříte, pojďte to vyzkoušet.

Když mine zima a ze spíže pomalu zmizí zásoby ovocných zavařenin a kompotů, každoročně nastartuji fantazii a vytvářím džemy z dostupných surovin. Většinou poslouží věrný mrazák, a také sáhnu po čerstvých pomerančích a ananasu. Docela příjemně se tak dá překlenout období čekání na nové ovoce, květy pampelišek a bylinky vhodné na sirupy. Do sbírky receptů bych vám letos ráda přidala džem se sušených meruněk. Budete potřebovat pouze dvě hrsti ovoce, cukr, necelý litr vody a citron. V ne poslední řadě sáhněte po pěkných nízkých zavařovacích skleničkách Facet s červeně kostkovanými víčky. Se zlatými meruňkami se budete u snídaně cítit jako uprostřed léta.

stuha_ruzova

DŽEM ZE SUŠENÝCH MERUNĚK

Příprava: 1,5 hodiny + 24 hod namáčení * Získáte: zhruba 1,5 kg džemu

  • 250 g sušených meruněk
  • 750 ml vody
  • 570 g krupicového cukru
  • šťáva z 1 většího citronu

1. Meruňky dobře propláchněte v teplé vodě, vložte je do kastrolu, v kterém budete vařit, a přilijte 750 ml studené vody. Kastrol přikryjte a nechte v chladu do druhého dne.

2. Druhý den vás přivítají krásně kulaté meruňky. Kastrol dejte (se stejnou vodou) na oheň, přidejte cukr, dokonale ho rozmíchejte a přilijte přecezenou citronovou šťávu. Obsah přikryjte pokličkou – nejlépe skleněnou, abyste viděli, co se uvnitř děje, a přiveďte ho k varu. Plamen hned zmírněte a vařte 30 minut až meruňky zcela změknou.

3. Trošku zchladlé měkké meruňky propasírujte přes síto, nebo rozmixujte ponorným mixérem, a směs přiveďte k varu. Plamen stáhněte a už bez pokličky nechte směs probublávat dalších 30 minut. Občas džem promíchejte, aby se nepřichytil ke dnu. Mezitím si vychlaďte porcelánový talířek a po uvedené době proveďte želírovací zkoušku – na talířek nakapejte pár kapek zhoustlé směsi a obraťte ho. Pokud kapky nestečou, džem je hotov.

4. Džem nechte trošku zchladnout a pak jím naplňte vyhřáté, dobře vymyté a suché sklenice. Zatáhněte víčka a sklenice obraťte na 20 minut dnem vzhůru.

merunky1

Sušené meruňky je třeba nechat nasáknout vodou, ideálně je tak ponechte do druhého dne. Na začátku jsou placaté, ale uvidíte to překvapení…

merunky2

… tady to je. Druhý den vás přivítají meruňky, které vypadají skoro tak, jako čerstvě natrhané. Krásné, že? Přidám cukr a citron a provařím je do změknutí. Ještě před přidáním cukru je voda mírně nasládlá a zbarvená do oranžova.

merunky3

Změklé plody propasíruji přes jemné síto. Je to trochu pracné, takže pokud si nechcete tužit svaly, urychlete si práci ponorným mixérem. Vytvoří se krásná, sytě oranžová hmota, která brzy začne na plameni houstnout. Přesvědčte se želírovací zkouškou, že je vše v pořádku, a můžete plnit čistě vymyté sklenice.

Ještě něco o meruňkách:

  • Sušené meruňky jsou koncentrovaným zdrojem energie, cukru a živin. Obsahují vitaminy A, C, B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B6, a také jsou zdrojem vápníku, fosforu, mědi, železa, draslíku a manganu. 
  • Pokud si v obchodě s BIO potravinami nekoupíte nesířené meruňky, pak je třeba ostatní plody důkladně omýt pod tekoucí horkou vodou, protože obsahují alergeny oxidu siřičitého.

Nízké sklenice Facet mám na džemy nejraději. Díky širokému hrdlu se do nich dá pohodlně zabořit mazací nůž. Také ve spíži mi šetří místo, jdou pokládat na sebe. Pochutnejte si!


stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.