ZADÁNO PRO KOŘENOVOU ZELENINU

KŘEHKÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI A VANILKOVÝM KRÉMEM
9.9.2024
LOŽNICE JAKO VAŠE OÁZA KLIDU A ÚTOČIŠTĚ
12.9.2024

Mrkev, celer, petržel, to je téma těchto týdnů. V druhé polovině září je zkrátka hlavní sezónou pro sklizeň kořenové zeleniny. Co pak ale s ní?

Pravdou totiž je, že v domácích podmínkách se tato zelenina neskladuje úplně snadno: mrkev s petrželí (a pastinákem) snadno zavadají a měknou, celer zase rád podléhá plísni, která se drží v jeho spletitých kořenech. Ideální skladování třeba té mrkve je v hromadě písku, která jí drží ideální vlhkost, jenže kdo z nás má dost prostoru na hromadu písku, že?

Naštěstí :-) je ale i celá řada jiných možností, jak si kořenovou zeleninu nasyslit na zimu i jak je sníst klidně teď hned. Pár tipů pro vás mám, tak snad je oceníte.

Máte v oblibě sterilovanou zeleninu? Vyrobte si ji doma. Někdo ji má rád sníst jen tak na posezení či k pečenému masu, někdo z ní rád vaří a používá ji třeba na přípravu svíčkové nebo bramborového salátu. V receptu kromě kořenové zeleniny najdete i červenou papriku, ale můžete ji klidně vynechat a naopak přidat třeba lžičku celého římského kmínu nebo trochu chilli.

Někdo neváhá nazvat tuhle směs připravenou v sušičce jako zeleninový vývar v prášku a já se vůbec nedivím. Sušení je totiž velmi efektivní způsob, jak zásoby zpracovat a nemít jimi přitom zaplněný každý kout: zkrátka nasušená je zelenina skladná a lehká. Přidat můžete i pórek, žampiony nebo nějakou speciálně vaši oblíbenou surovinu, klidně i nějakou bylinku. 

Kdo má doma sušičku, ví, že na podzim se prostě nezastaví. Kromě výše zmíněného zeleninového vývaru v prášku si v ní (nejen) z kořenové zeleniny můžete připravit také domácí zeleninové chipsy, z mrkve a petržele jsou opravdu famózní. A když je vyšperkujete třeba ještě bylinkovou solí, máte epesní a přitom víceméně zdravé mlsání i k tomu nejdelšímu filmu.

Přijdou vám mrkvové a petrželové chipsy nefér k celeru? Tak tady máte jeden recept zadaný přímo pro něj: jemnou celerovou pomazánku. Když přidáte i kousek mrkve, dostane pomazánka hezčí barvu a podle množství i nasládlejší chuť, kterou dobře vyvažuje nezbytné kyselé jablko. Ta je i v zimě nabitá vitamíny a když si ji namažete na křupavé sádlové pletýnky, nebudete rozhodně litovat. 

Připravovat pickles neboli kvašenou zeleninu čistě z kořenové zeleniny není žádný problém, pravdou ale je, že se zelím bude ještě mnohem lepší. Na jeho výrobu je ideální mít keramický hrnec kvašák, zvládnete to ale případně i s velkou zavařovací sklenicí, leč to není ani zdaleka tak pohodlné na používání.

Co by se vám mohlo hodit?

Další zajímavé recepty s kořenovou zeleninou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *