VYDATNÁ ZIMNÍ JÍDLA

SVÍCNY ZE SKLENIC NA LONG DRINK
6.1.2020
SLEVY * SLEVY * SLEVY
8.1.2020

Ostrý chlad a zimní vzduch v nás obvykle nastartuje chuť k jídlu. Přidáte-li k tomu pohyb, nemusíte se bát, že ztloustnete.

Nastalo období diet - alespoň komerčně a časopisecky. Odevšad na nás útočí dobré rady jak rychle zhubnout vánoční kila, a nabídka sportovního vybavení v podobě činek, strečového oblečení (v němž stačí si jen představit svá těla po vánočním hodování a některým z nás se zatmí před očima) i recepty s přípravou jídla bez tuku s nulovým příjmem kalorií. Kdo si k příjmu informací přihodí předsevzetí, že od Nového roku hubne, pak má můj hluboký obdiv.

Zimní období nastolí zcela jiný režim našemu organizmu, ale určitě to není čas na přísné diety. Potřebujeme potraviny, které nás zahřejí zevnitř, zvýšený příjem vitaminů, horké nápoje a občas klidně i vydatnější jídlo, zvláště po fyzickém výkonu na čerstvém vzduchu. Dejme přednost menším porcím a čerstvě připraveným potravinám. Zařaďme do jídelníčku kysané zelí, česnek, rakytník, bylinné čaje s citrony a pomeranči a s rozumem si dopřejme to, co máme rádi. Vydatnější jídla nemusejí být nutně extrémně kalorická.

polévka co zasytí

1

Základem výtečného houbového kysela je chlebový kvásek. Ten polévku řadí nejen k sytějším jídlům, ale především jí propůjčuje svou charakteristickou chuť. Možná, že kvásek bez problémů zakoupíte u blízkého pekaře ve svém okolí, ale také si ho můžete vyzkoušet vypěstovat doma. Není to nic těžkého, jen musíte na polévku tři dny čekat, protože kvásek potřebuje uzrát. Odměna je vážně skvělá. V zimním období si pro zahřátí těžko představím něco lepšího, než tuto chlapáckou polévku.

rychlé halušky s kysaným zelím

2

Domácí halušky s uzeným masem a kysaným zelím, to je opravdu klasické zimní jídlo. Ty pravé halušky se podávají s brynzou a nejvíc si na nich pochutnáte na Slovensku. Pokud jste je u nás jedli zalité omastkem a s tučným masem, patrně vás moc nenadchly. Připravte si jejich obdobu doma - a uvidíte. Je to jednoduché jídlo, které je brzy na stole, a uzeného se určitě nepřejíte. Má za úkol bramborové těsto dochutit a výsledný trojlístek s domácím zelím je prostě dokonalý.

guláš pro gurmány

3

Troufám si říct, že tento guláš je labužnický. Obsahuje dost červeného vína, kvalitního masa, sušené švestky a omáčku nevtíravě dochucenou strouhaným perníkem. Záleží na vás, zda základ vytvoříte z hovězího, či máte možnost koupit zdravé jelení maso. Pochutnáte si v každém případě. Jako příloha se hodí špecle (vaječné nudle nebo noky nejvíce známé v německé, rakouské, tyrolské a švýcarské kuchyni) nebo vařené brambory. Ani u tohoto jídla nebudete hýřit kaloriemi.

neodolatelná sekaná

4

Mleté maso patří k výborným surovinám, z nichž rychle vytvoříte celou řadu pokrmů. Zapečete-li sekanou do slaninového kabátku, přidáte si na talíř drobet kalorií, ale na druhé straně si pořádně šplhnete u mužské části strávníků. Vzhledem k tomu, že naše holčičí porce představují tak jeden plátek, klidně se obětujte :o)

Recepty naleznete pod proklikem v jednotlivých textech, nebo se k nim dostanete pomocí obrázků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.