VODNÍ SVÍČKA S JAREM POD HLADINOU

DOMÁCÍ VAJEČNÝ KOŇAK PRO KAMARÁDY
30.3.2017
VELIKONOČNÍ MANDLOVÝ ZAJÍČEK
3.4.2017

ornament_01

Pro ty, kdo nevíte, o čem je řeč, hned na úvod vysvětlím, že se nejedná o plovoucí svíčky na vodní hladině. Vodní svíčka vypadá tak, že hoří plamének přímo z hladiny nádoby, v které se nalézá.

Zní to divně, že? Já jsem se s ní potkala trochu nepřímo. Zjistila jsem, že se dá koupit plovák držící knot a různá „dochucovadla“ vodní hladiny v podobě vůní a barev. Set stojí kolem 100 korun a je jen na vás, co všechno si do svíčky, respektive do vodní hladiny ponoříte pro náladu i pro parádu. Protože jsem byla k tomuto vynálezu dost skeptická, rozhodla jsem se ho prozkoumat.

Celé tajemství spočívá v tom, že knot hoří díky obyčejnému stolnímu oleji, který nalijete asi v půlcentimetrové vrstvě na vodní hladinu. Díky tomu, že se nesmísí s vodou, udržuje plamínek dlouhé hodiny v akci. Čekala jsem kouř, hejno spalin i charakteristickou vůni oleje z friťáku (ten nepoužívám), ale nic z toho se nepřihodilo, což mě příjemně překvapilo. Předpokládám, že výrobci, kteří zmíněné soupravy prodávají, mají atest i na to, že je celý systém v pořádku. Proto si dovoluji poslat nápad dál, i když jsem se k němu postavila po svém – bez zbytečných výdajů :o)

Jediné, co pro výrobu svíčky budete potřebovat, je sklenice nebo váza libovolného tvaru i velikosti. Třeba si vyberete v našem e-shopu

ornament_02

vodnisvicka1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Pořiďte si vázu nebo sklenici; krásné jsou vysoké válce (ale ty se špatně fotí, zvolila jsem menší tvary). Celkem si připravte:

  • skleněnou vázu
  • dekorační skleněné čočky nebo kuličky, koupíte v květinářství, v prodejně Madal Bal apod.
  • čajovou svíčku
  • vodu a klasický stolní olej
  • bavlněný knot, seženete v provaznictví nebo ve výtvarných potřebách
  • nůžky
  • jarní květiny

Nejprve si vytvořte plovák. Použila jsem hliníkový obal čajové svíčky, který je zvyklý být v kontaktu s plamenem. Stáhněte ho z vosku, plášť po obvodu rozstříhejte a uprostřed vytvořte dírku. Tou provlékněte asi 3 cm dlouhý kousek knotu. Nyní si připravte vázu. Nalijte do ní vodu a chcete-li, vložte dovnitř dekorační předměty – např. kamínky, skleněné čočky, kuličky apod. Pak přidejte květiny – použila jsem forzýtii a květy azalky. Na hladinu nalijte asi 0,5 cm vrstvu oleje. Přiložte plovák a počkejte, až se knot nasákne olejem. Nad plovákem by měl vykukovat asi jen do výšky necelého centimetru. To je vše. Knot zapalte a užívejte si klidu a pohody.

vodnisvicka2

KAŽDÝ TVAR SKLA JE ZAJÍMAVÝ

Svíčky hoří silným plamenem. Takto zářily i v plném slunci ve dne. V podvečer jsem je nechala hořet ještě asi 2,5 hodiny a stále neuhasínaly. Jen si dejte pozor na to, aby knot nenasákl vodou dříve, než ho dáte do olejové lázně. Stalo se mi to, a svíčka pak samozřejmě prskala a knot jsem musela zlikvidovat. Květiny ve vodě vypadají nádherně, ale snaží se vyplavat. Rozstříhaný plováček vám je pomůže udržet pod hladinou.

Na výrobu vodní svíčky použijte libovolné sklo, třeba i kompotovou misku nebo sklenici na víno. Čím zajímavější tvar zvolíte, tím bude svítící dekorace originálnější.


 

16 Comments

  1. Naty napsal:

    NÁDHERA, NENÍ CO DODAT…

  2. Jana napsal:

    Děkuji, to je jen troška pohody všem na víkend!

  3. Miluse napsal:

    Dobrý den
    Tak sem zkoušela svíčku a je to fakt užasný,děkuji za inspiraci.Pěkný zbytek dne F.M.

  4. Jana napsal:

    Dobrý den,
    to jsem ráda; nejlepší na tom je, že většinu věcí má každý doma po ruce, a je to hned hotové… Také vám přeji pěkný den a díky za zprávu.

  5. Miluse napsal:

    A baví mě, že si to mužu udělat podle svých představ

  6. Jana napsal:

    …no právě :o)

  7. Jan Valů napsal:

    Je to velmi zajímavé, pokusím se něco vytvořit v klubu pro důchodce. Co mě překvapuje, že tak báječný nápad dáváte bez poplatku. Přeji vám hodně plamínků, které jste takto zažehla. Honza

  8. Jana napsal:

    Držím palce na hezký večer! Poplatky na našich stránkách nejsou třeba; když je někdo spokojený, ozve se, a to jako poděkování úplně stačí. Takže, i já děkuji.

  9. Elinor napsal:

    Moc se mi to líbí, tak vám děkuji.!!!

  10. Jana napsal:

    Elinor, to mě těší, také děkuji. Teď mě napadá, že jsem si tento svícen nikdy nevytvořila na podzim. Ten váš bude krásný!

  11. Kamila napsal:

    Dobrý den, jak silný knot používáte prosím?

  12. Jana napsal:

    Hezký den, Kamilo,
    tento knot byl docela široký, tuším, že 4 mm. Vyzkoušejte, co máte, knot plochý i kulatý, důležité je, aby pevně držel v otvoru plíšku. Knoty se třepí a tak se neprovlékají nejlépe. Hodně zdaru :o)

  13. Jana napsal:

    Prosím, kde se dá koupit plovák ke knotu?

  14. Jana napsal:

    Dobrý den, Jano,
    je mi moc líto, ale firma, která zmíněnou sadu prodávala, už ji nenabízí. Ověřila jsem tento dotaz v kreativních obchůdcích i na dalších místech, ale neporadím vám. Článek je už staršího data, a zdá se, že se tento sortiment už nenabízí. Třeba se nám někdo ozve… Vyzkoušejte alespoň jednoduchý způsob výroby, který nabízím, funguje to docela dobře.

  15. Petr napsal:

    Dobrý den,
    Já vodní svíčku asi půl roku zpátky koupil babičce k narozeninám na eshopu http://www.flawio.cz
    Mají tam spoustu krásných věcí, z vodní svíčky byla babička moc nadšená.
    Plováčky, které jsou v balení se dají opakovaně používat a řekl bych, že vydrží hodně dlouho.

  16. Jana napsal:

    Dobrý den, Petře,
    děkuji moc za vaši reakci a kontakt, firma plováčky stále nabízí, což uvítají další naši čtenáři. Mějte pěkné jaro!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.