TŘÍKRÁLOVÝ KOLÁČ

DO NOVÉHO ROKU ZDRAVÍ A V TEPLE
30.12.2022
5 TIPŮ, JAK SE UDRŽET ZDRAVÝ A V POHODĚ
4.1.2023

Koláč s půvabnou historií se k nám dokutálel až z Francie, ale na Tři krále se připravuje v mnoha zemích. Chutná po mandlích a pomerančích.

Když jsem byla malá, sestra i já jsme se s jídlem u stolu zrovna nepřetrhly. To pak tatínek vystřihl z papírového pytlíku korunu a ta u stolu připadla té, která dříve snědla svou porci. Mnohem hezčí příběh sleduje vyzdobená korunka, kterou kladou na skvělý tříkrálový koláč třeba ve Francii nebo ve Španělsku, Portugalsku i Švýcarech.

Jedná se o křupavou galetku, často pečenou z listového těsta (poctivě připraveného) vyplněnou kopcem pomerančem ochucených mandlí. Původ koláče je připisován Francouzům (la galette des rois = královský koláč) a dodnes se připravuje při každoroční recepci pořádané francouzským prezidentem. Tento koláč je ale tak obrovský, aby nasytil veškeré hosty u stolu, kterých bývá kolem 150.

Koláč je jemný a lahodný, nic z toho, co vám po svátcích přeplácá žaludek. Je to spíš takové pohlazení, po kterém se hned zapráší. Velký díl totiž nedostanete. V křesťanské tradici je koláč spojen s příchodem Tří králů, 6. ledna. V tento den podle legendy přinášejí narozenému Ježíškovi své vzácné dary - zlato, myrhu a kadidlo. U nás se říká „na Tři krále o skok dále” a v tuto dobu končí kouzelný čas vánoční. Měl by se odstrojit stromek a vše se vrací do všedních kolejí. V tento den ale na mnohých místech naší země obcházejí domy koledníci oblečení do bílých košilí a s korunami na hlavách. Buďte na ně nachystaní s nějakým pamlskem, třeba i s tímto koláčem, protože až vám napíší na futra nápis K + M + B (Kašpar, Melichar, Baltazar), zůstane váš příbytek po celý rok chráněn proti všem pohromám.

atrakce uvnitř koláče

  • Ve světě má krájení koláče svou tradici. Měl by se rozkrájet na tolik dílů, kolik se sejde strávníků u stolu. Dříve dostalo svůj díl také služebnictvo a dokonce se nechával díl pro prvního chudáka, který šel kolem.
  • V koláči se ukrývalo překvapení, původně v podobě zapečené fazole, později ji nahradily drobné porcelánové figurky jezulátka i dalších figurek z betléma. Kdo vyloví ze své porce zmíněný předmět, zůstane při něm štěstí po celý dlouhý rok.
  • Za odměnu si může nasadit korunu, která koláč dekoruje, a stává se králem hostiny.  Aby dělení koláče bylo spravedlivé, schovalo se vždy jedno z dětí pod stůl a naslepo určilo, který díl komu připadne. 

Příprava: 40 minut * Získáte: koláč 23 - 24 cm

Těsto

  • 2 balení listového těsta, rozváleného
  • oříšek másla
  • 1 žloutek + 1 lžička mléka, prošlehejte

Náplň

  • 120 g moučkového cukru
  • 2 vejce M
  • 120 g másla, povoleného
  • špetka soli
  • 120 g mandlí, jemně mletých, blanšírovaných
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 polévková lžíce pomerančové kůry, nastrouhané
  • 1 lžička bourbonské vanilky
  • 1 lžíce brandy / dobrého rumu 

Navíc

  • vykrajovací formičky ve tvaru hvězd
  • velká fazole nebo porcelánová figurka 
  • papírová korunka s dekorem o průměru 13 - 14 cm

1. Těsto nechte chvíli v pokojové teplotě a rozviňte ho. Vykrojte kruh podle dna formy a i s pečicím papírem ho vložte dovnitř sestavené formy. Boky vytřete máslem a vyložte pruhem pečicího papíru.

2. Ze zbytku těsta vykrájejte různě velké hvězdy a nechte je v chladu.

3. Náplň - Cukr prosejte do mísy robotu, přidejte vejce a prošlehejte dohladka. Přidejte změklé máslo a sůl, a vyšlehejte bohatou světlou pěnu. Po částech vložte mandle, škrob, kůru, vanilku a alkohol, a znovu vše prošlehejte. Hotovou krémovou náplň navršte na připravené těsto tak, aby zůstalo po obvodu asi 2,5 cm volného místa. Náplň uhlaďte do kopečka a vtlačte do ní fazoli nebo figurku.

4. Troubu zapněte na 180 °C. Z druhého plátu těsta vykrojte kruh o kousek větší, než byl základ. Volný okraj spodního plátu potřete vodou a druhým plátem přikryjte náplň. Okraje prsty dobře přimáčkněte, aby se náplň při pečení nedostala ven. Střed koláče propíchejte vidličkou a povrch libovolně dozdobte vykrojenými hvězdami. Koláč potřete prošlehaným žloutkem a upečte ho dozlatova. Trvá to asi 35 minut.

Těsto s nímž nepracujete, ponechejte v chladu. Odkládám i vykrojené hvězdičky. Povrch tříkrálového koláče se zdobí různým způsobem, můžete ho jen dotvarovat nožem, ale dávám přednost vykrojeným tvarům, protože tak využiji část nepotřebného těsta. Silikonovou pracovní podložku - vál s reliéfními měřítky, vám po vánočním pečení nemusím připomínat. Je to skvělý pomocník, který nezabere místo v kuchyni.

TIP - Pomeranče v bio kvalitě, s kůrou vhodnou pro kuchyňské využití, pokaždé volně neseženete. V tomto případě peču s jemně mletou kůrou, kterou kupuji v obchodech se zdravou výživou. V kuchyni ji užívám často, a tak ji mám stále po ruce.

Našlehanou mandlovou náplň navršte do formy tak, aby vytvořila kulatý kopeček. Nezapomeňte dovnitř vmáčknout překvapení - velkou fazoli, sušenou švestku, fík, kuličku marcipánu apod., anebo přímo porcelánovou figurku, pokud ovšem nebudou u stolu malé děti, které by ji mohly spolknout. 

ZAJÍMAVOST - ve Francii mají figurky pro zapékání i své místo v muzeu. Do koláčů se zapékají od poloviny 18. století, a v současnosti se staly neobvyklým sběratelským artiklem.

Nakonec svůj naducaný koláč dozdobte vykrájenými hvězdami a nezapomeňte povrch propíchat, aby z vysoké náplně mohla odcházet pára. Ještě potřít povrch žloutkem se lžičkou mléka pro barvu a lesk, a koláč může do roztopené trouby...

Teď už vám přeji jen veselé slavení s královskou zábavou. Děti vám s výrobou koruny ochotně pomohou. Přejeme vám krásný, šťastný a zdravý rok 2023!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.