Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Podzimní jídla mají něco do sebe. Tak, jako nás příroda odmění záplavou zemitých barev, stejně tak výrazné chutě očekáváme v kuchyni. Lákají nás ořechy, vůně skořice, výrazná koření, ostrá jídla i zajímavé sladkosti.
Poslední zmíněné je obzvlášť lákavé. Koloběh ročních období nám zcela přirozeně přikazuje připravit se na zimu. Jíst vydatnější jídla, protože vydáváme více energie, a trochu zpomalit svůj životní rytmus. V souvislosti s tím se začínáme bát, že přibereme nějaké to deko navíc. Ale napadá mě jedno jídlo, s kterým si svou štíhlou linii kupodivu tolik nenarušíte. Jsou to švestkové knedlíky z odpalovaného těsta.
Dietologové mi už asi počítají kalorie… ale těsto je naprosto bez cukru a na knedlících ho uděláte tak tenké, že vlastně budete jíst jen švestky. Knedlíky sladím minimálně, a to nejlepší na celé kombinaci chutí je – kabátek z rozemletých ořechů, zlatavé strouhanky a skořice, do kterého se knedlíky zabalí. Když jich nesníte dvanáct, jak vypadala moje běžná porce v mládí, dopadnete docela dobře.
Odpalované těsto je jednoduché a nic na něm nezkazíte. Připravuje se sice neobvykle – na plotně, ale následně se vychlazený základ snadno zpracuje na válu do pružného, hebkého těsta, které se výborně zakulatí kolem švestek. K servírování jsem využila naše oblíbené bílé keramické talíře z decoDoma. Knedlíkům sluší znamenitě, a mimo jiné se na nich letos chystám naservírovat štědrovečerní večeři. Určitě předvedu.
ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
Příprava: 1 hodina + chlazení těsta * Získáte: 32 ks knedlíků (z malých švestek)
Těsto
Náplň a posyp
1. Mléko nalijte do většího kastrolku, přidejte máslo a špetku soli a pomalu svařte na plotně. Jakmile začíná vařit, přidejte najednou všechnu mouku a rychle míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto. Tohle těsto je hustší, než třeba na věnečky, takže dá trochu práce. Jakmile se spojí do koule, a nelepí na stěny kastrolu, je hotové. Nechte ho vychladnout.
2. Studené těsto dejte do misky, uvnitř udělejte důlek a přidejte první vejce. Ručním mixérem s nasazenými hnětacími háky těsto propracujte, přidejte postupně další 2 vejce. Zpracované těsto přesuňte na pomoučněný vál a ještě rychle ručně dokončete. Nechte těsto nabrat jen tolik mouky, aby zůstalo vláčné a jemné. Z těsta vytvořte dva úzké válečky.
3. Čisté a suché švestky nařízněte a vyjměte pecky. Váleček těsta rozkrájejte na pravidelné kousky, každý rozplácněte a švestky zabalte. S těstem se pracuje skvěle, výborně se spojuje. Knedlíky vytvarujte dokulata a vložte do vroucí osolené vody. Vařte asi 5-6 minut, kdy knedlíky vyplavou na hladinu.
4. Mezitím si osmažte dozlatova strouhanku (pozor, nespálit) a nastrouhejte ořechy. V poměru 1:1 vytvořte směs, do které přidejte lžičku skořice (i více, dle chuti). V té knedlíky po krátkém okapání obalte a rozdělte na talíře. Pozor – když knedlíky oschnou, už se na ně směs nepřichytí. Knedlíky pocukrujte a podávejte pokapané rozpuštěným máslem.
Těsto je husté, ale kypré. Po zapracování mouky se už pěkně balí do koule a odskakuje od horkého a téměř čistého kastrolu (s keramickými hrnci Ceramia se mi pracuje víc jak příjemně). Základ těsta je hotový, už vás nic složitého nečeká…
Švestky vždy raději odpeckuji. Překvápko na horkém talíři neriskuji. Pravé švestky, které jsou na knedlíky nejlepší, mají medově sladkou dužninu a nahořklou slupku. Luxusní těsto neřídne, nelepí, prostě se vám s ním bude výborně pracovat. Proto ho budete mít na knedlících tenké.
Horké a mírně okapané knedlíky ihned obalte ve směsi strouhanky, ořechů a skořice. Knedlíky dostanou hebký kožíšek. Rozhodně sníte méně ingrediencí, než když si je štědře posypete. Ještě pocukrovat a trochu másla, a budete v sedmém nebi!
Přeji dobrou chuť, třeba o blížícím se víkendu!
6 komentáře
Mňam, švestkové knedlíky miluju. Tyhle budu muset vyzkoušet 🙂
…budu potěšená! V zimě je klidně můžete dělat i z mrazených švestek. Když se švestky osuší ubrouskem, těsto se krásně zabalí. Pochutnejte si :o)
Já švestky nevypeckovávám. Švestka vařená s peckou je podle mě chutnější, nežli švestka bez pecky. Odpalované těsto ovládám, je dobré i na meruňkové knedlíky, nebo na jakékoliv jiné – jahodové, třešňovbé, jablkové.
,
Paní Evo,
dávám vám za pravdu, s peckami vařím zvláště při dlouhodobém zpracování potravin, třeba kompotů a povidel. Vždycky jsou lepší.
Když nebudete hubovat, tak nebudu čekat na švestky a hned udělám s meruňkama..
Zdravím Sašo,
a to udělejte! Měli jsme je včera a hubuji jen na sebe, že se přes léto kulatím, jak ty knedlíky :o)