OPILÉ JAHODY

ARANŽMÁ Z LETNÍ LOUKY / RECYKLACE
2.6.2017
5 TIPŮ NA SNADNÉ PEČENÍ CHLEBA
6.6.2017

stuha_zelena

Je to tady – jako obvykle zahajují sezonu zavařování plody ze všech nejkrásnější – a to jsou jahody. Zároveň jsou takovým startovním povelem, který nás uvrhne do sklepů a spíží, abychom prověřili zásoby sklenic, víček a dalších zavařovacích propriet.

Musím říct, že vůně, kterou jsem zažila při výrobě prvních marmelád, byla úžasná. Protože už se dá koupit tuzemské zralé ovoce (a doufám, že sluneční paprsky se nám letos postarají o pořádnou úrodu) začala jsem marmeládou dospěláckou, s pořádnými kusy jahod a s docela slušným podílem bílého rumu. Ty nejkrásnější plody schovejte dětem, aby si je užily čerstvé.

Alkohol samozřejmě do marmelády dávat nemusíte. Jahody kombinuji s bílým rumem, který je vyrobený z melasového lihu nebo je destilovaný ze šťávy cukrové třtiny. Má nižší obsah alkoholu, než tmavý rum, je nasládlý a používá se převážně do koktejlů. V džemech nebo marmeládách působí spíše jako konzervant, než aby dodal ovocné směsi výraznější chuť.

Kromě toho, že vám chci nabídnout dobrý recept, pozvu vás do našeho e-shopu, v kterém naleznete zbrusu nové a krásné sklenice na zavařování (viz dole v galerii) dokonce i s barevnými potisky. První sklenice, které jsem testovala, jsou z kolekce HomeMade. Nakonec jsme přivezli zajímavější tvary než s kterými jsem pracovala, a můžete si vybrat ze tří velikostí o obsahu 0,3-1 l. Součástí sklenic jsou dobře těsnící zlatá víčka. Naučím vás k tomu zcela netradiční postup želírování – a to v chladničce!

stuha_zelena

OPILÉ JAHODY

Příprava: 30 minut bez chlazení a vaření * Získáte: 2 středně velké sklenice

  • 500 g jahod, odstopkované a nakrájené na hrubé kusy
  • 400 g krupicového cukru
  • želírovací přípravek Želírfix 1 : 1, 15 g
  • 100 ml bílého rumu 30-37 %

1. Oprané a okapané jahody rozkrájejte na velké kusy a dejte do mísy. Přidejte celé množství cukru, v kterém jste rozmíchali želírovací přípravek. Jahody opatrně promíchejte, aby byly obalené cukrem. Mísu přikryjte a dejte na 24 hodin do chladničky.

2. Druhý den přesuňte obsah mísy do širšího kastrolu a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte zprudka 4 minuty. Jahody hodně pění, ale po alkoholu nakonec pěkně zprůhlední. Hrnec odstavte.

3. Poté udělejte želírovací zkoušku, klasicky pomocí vychlazeného porcelánového talířku – horká kapka marmelády by měla rychle ztuhnout. Je-li vše v pořádku, rychle přimíchejte rum a obsah nalijte do sterilovaných a suchých sklenic. Dejte pozor, aby marmeláda nezůstala na okraji sklenic. Ihned zavíčkujte, sklenice postavte na 5 min dnem vzhůru a pak obraťte. Při uskladnění jahody nevystavujte světlu, aby si zachovaly zářivou barvu.

jahody1

Na rumy rozhodně nejsem odborník, tak jsem letos sáhla po novince Božkov bílý. Jaký bude výsledek, uvidíme. Většinou používám rumy karibského typu. Jste-li znalci, zkoušejte a poraďte, co je lepší…

jahody2

Připravené sklenice i víčka (nová kolekce v galerii vlevo) musí být absolutně čisté a suché. Pokud se vám dostane při plnění sklenic pár kapek marmelády na okraj, okamžitě je setřete papírovou utěrkou. Zde vidíte jahody po 24 hodinovém naložení v chladničce. Cukr už želíruje a vytváří hustou směs (zvětšete si fotku). Stačí jen pár minut povařit a je hotovo.

Marmeláda plná kousků ovoce bude uprostřed zimy nevídaným zážitkem.


stuha_zelena

6 Comments

  1. janatka napsal:

    Letos určitě vyzkouším. Máme rádi marmelády různého druhu, toto jsem ještě nezkoušela.

  2. Jana napsal:

    Budu moc ráda! Dejte vědět, zda vám chutná. Nejlepší jsou ty hrubé kusy jahod. Vyzkoušejte i naše krásné sklenice :o)

  3. janatka napsal:

    Mám vyzkoušeno. Je to lahodné, určitě to bude dobré na poháry. Nevím jestli to mělo ztuhnout jako na marmeládu, ale já to mám řidší, nějak mi to nezhoustlo, ale i tak je to super. Doma jsem měla jen 20ml bílého rumu a tak jsem přidala klasický „Božkov.“

  4. Jana napsal:

    Díky za zprávu, tipla bych si, že džem ještě trochu ztuhne. Balíček želírovacího přípravku má 20 g, klidně ho příště přidejte celý. Určitě záleží na vyzrálosti jahod. Tento džem jsem ještě připravovala z pevnějších a méně zralých jahod, které nebyly tak šťavnaté. Rum je dobrá volba :o)

  5. Lenka napsal:

    Ten rum se tam přidává prosím kdy hned s cukrem nebo až před vařením?
    Děkuji za odpověď.

  6. Jana napsal:

    Zdravím, Lenko,
    rum přidejte až v závěru, v okamžiku, kdy je džem hotov a ujistíte se želírovací zkouškou – viz bod 3 v receptu. Džem hned pak rozdělte do sklenic a zavíčkujte. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.