7 TIPŮ NA SVAČINKY DO ŠKOLY I NA DOMA

UTĚRKOVÉ PROSTÍRÁNÍ S PSANÍČKEM Z UBROUSKU
31.8.2016
RECYKLACE STRUHADLA I / STOJAN NA BIŽUTERII
2.9.2016

I když se nikoho z mé rodiny škola netýká, 1. září to prožívám zas a zas. Milovala jsem nákupy nového penálu, fixů i pastelek, a dodnes mám ve všeobecné lásce veškerá papírnictví. Rovněž nezapomenu na charakteristické školní zvonění ohlašující přestávku, kdy jsem mohla konečně vytáhnout svačinu…

Co jsem ale nesnášela, byly promaštěné ubrousky a chleba uzavřený v igelitovém pytlíku. Jak je to dnes senzační, že si děti nesou s sebou plastovou krabičku, z které nic neuteče, v níž se jídlo nesplácne na hromádku a vejde se tam i lžička nebo příbor. Mám za to, že dětem díky tomu víc chutná.

Každé dítě je jiné, v každé rodině jsou jiné zvyklosti a v ne poslední řadě i v útlém věku se najdou zdravotní potíže. Takže hovořit o chutích, vitamínech a pestrosti ve stravě určitě nemusím. Spíše jsem soustředila pár receptů a nápadů, které mají společné to, že je jídlo připraveno trochu jinak, se špetkou zábavy a velkou mírou radosti. Mohou se vám v běhu školním rokem hodit.

skola_mix

1  JÍDLO DO KRABIČKY  Už jsem se zmínila, jak je tento systém fajn. Kombinace malých a velkých krabiček uchová oddělené jídlo v pořádku a v chutném stavu. Inspirujte se třeba zde. Jogurt s domácí zavařeninou, kousek ovocného koláče a porce zeleniny, se dá sbalit i na školní výlet.

2  NA NEDĚLNÍ RÁNA  Když je více času, dá se s jídlem kouzlit. Malé překvapení, než se spáči objeví u stolu, zvládnete jedna, dvě. Připravte talíře s chlebíčky se sýrovou pomazánkou a beruškami z rajčátek, nebo strom s ovocnou korunou a cereálními sušenkami. Budou zaručeně chutnat i dětem, které se v jídle nimrají.

3  NEZAPOMEŇTE NA NÁPOJE  Preferujte bylinkové čaje a neperlivou vodu ochucenou sezonním ovocem i domácími sirupy. Kupované limonády jsou většinou plné cukru a barviv, a je po nich jen žízeň.

4  OVOCE A  ZELENINA  Jedno i druhé by mělo být součástí každého jídla. Stačí malá množství, ale zkuste na to děti navyknout. Vsaďte i na to, že doma kolem prostřeného stolu a v rodinném klubku víc chutná. Připravte mísu zeleninového salátu či naporcujte kus melounu. Určitě to zafunguje.

5  ZA ODMĚNU, PRO RADOST  Těm nejmenším obvykle vymýšlíme všelijaké legrácky. Vyrobte třeba ozdobené kolíčky z plyšových drátků. Dají se s nimi dobře uzavřít svačinové sáčky.

6  NA DĚTSKOU OSLAVU  Kromě špuntů do uší si připravte všeho hodně a hlavně s trochou zábavy. Například mísu muffinů vyplněných sezonním ovocem ještě zkrášlete pugétem z rozstříhaných marshmallow. Pokud máte hodně trpělivosti, vyrobte chutné cake pops na špejlích. To si mezi dětmi šplhnete.

7  ČOKOLÁDA, PROČ NE?  Kvalitní čokoláda je zaručeně zdravější, než kupované sladkosti. Vytvořte z ní blýskavá lízátka na lžíci, nebo se doma sejděte nad ovocným fondue. Dostanete tak do svých ratolestí poměrně dost vitamínů. Myslím, že je to prima tip pro víkendovou oslavu prvních školních dnů, co říkáte?

Přeji vašim dětem úspěšné vykročení do nového školního roku a hlavně malým prvňáčkům držím palce, aby se jim ve škole líbilo. Marečku, nedej se!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.