ČOKOLÁDOVÁ LÍZÁTKA NA LŽÍCI

KAKAOVÉ PALAČINKY S JAHODAMI
16.6.2016
MÁTOVÝ SIRUP DO LETNÍCH LIMONÁD
20.6.2016

stuha_hneda
Nedávno jsem koupila dřevěné lžičky. Jen tak, budou se hodit na focení. Ale potom potřebovala kamarádka nápad pro narozeninovou sešlost své vnučky…

Není nic jednoduššího, než nalít trošku čokolády na lžíce a dozdobit je podle chuti. Měla jsem na mysli něco zdravějšího, tak jsem použila kandované ovoce. Jenomže dětem se líbilo zdobení blýskavé, plné bonbónků a křoupajících cukrových ozdob. Byla to banda holčiček a lízátka jim připadala hodná princezen. Kapitulovala jsem a nafotila jsem vám tedy aktuální vítězky. Musím říct, že na mělké lžíce se mnoho nezdravostí nevejde a pro každého bylo nachystáno po jednom kusu. Jestli ovšem mohu přispět radou, vyrobte pouze zdravější verzi, bez srovnání s barevnými cukříky.

Blíží se konec roku, školní výlety, letní narozeniny a svátky. Takže mrkněte i na nabídku dětských cestovních láhví, krabiček na uschování jídla, prostíránípříborů i plastového nádobí. Může se vám něco hodit pro holky i pro kluky.

stuha_hneda

DSCF2004

Na čokoládová lízátka si připravte:

  • dřevěné nebo plastové lžíce (nakoupila jsem v Tiger Stores)
  • čokoládu a trochu másla
  • cukrový mák, jedlé perličky, dekorace na dorty
  • úzké mašličky

DSCF2007

Čokoládu rozlámejte na kousky a společně se lžící másla vložte do kastrůlku nad vodní lázeň. Vytvořte hladkou hustší směs. Malou lžičkou ji přeneste na lžíce. Pokud mají více zvedané rukojeti, podložte si je tak, aby vám čokoláda nevytekla a ztuhla pěkně v rovině. Tuk v čokoládě po dřevu vzlíná, ale to později zase zesvětlí.

DSCF2019

Lžíce jsem dala na chvilku ztuhnout do chladu. Když byl povrch čokolády ještě trochu měkký, začala jsem zdobit. Hotová lízátka jsem na talířích opět vrátila do chladničky a nechala ztuhnout. Lízátka můžete dozdobit mašličkami a nabídnout naaranžovaná ve vyšší vrstvě cukru, třeba ve skleněné míse nebo v nízké váze.

DSCF2029

Lízátka rozdejte dětem na cestu domů jako malou pozornost. Pak je ovšem třeba čokoládu ochránit. Na nazdobenou část lžíce navlékněte celofánový sáček (pokud seženete správnou velikost, mě se to v rychlosti nepodařilo) a upevněte ho mašličkou.

Ještě jeden nápad. Při oslavách se hrají různé hry. Lízátka lze použít jako odměnu pro soutěžící. Z drobných cukrových máčků vytvoříte i číslice.

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.