CO S MELOUNEM?

TEMPERAMENTNÍ SANGRIA
28.7.2016
OCHUCENÉ LEDOVÉ ČAJE II
1.8.2016

stuha_zelena

Když máte chuť na obrovský meloun, pak není co řešit. Ukrojíte si smějící se červený měsíc a spokojeně se umažete od ucha k uchu. Někdy se však hodí naservírovat tuto osvěžující letní dobrotu méně živelným způsobem.

Meloun je ideální podávat jako lehký dezert za celou spoustou jídel. Chystám-li meloun pro hosty, případně pro děti, rozporcuji ho následovně. Nejprve z prostředka vyříznu vysoký plát vypadající jako dort, a rozdělím ho na klínky. Do každého z nich zabořím zmrzlinové dřívko. Určitě to znáte, vzniknou senzační melounové nanuky. Hledala jsem nějakou chuťovou kombinaci, která by se hodila k jemné melounové chuti. Vyhrála to čokoláda a kokos. Vůbec to není špatné. Jak naservírovat oba zbývající konce melounu uvidíte nakonec. Elegantně je rozkrájím jako bábovku a snědí se na posezení…

stuha_zelena

meloun1

Co budete potřebovat:

  • kulatý nebo šišatý meloun, nejlépe bez jadérek
  • dlouhý nůž (použila jsem dlouhatánský nůž na dorty)
  • vykrajovátko na melounové kuličky
  • dřívka od zmrzlin (prodávají se v papírnictvích)
  • čokoládu a kousek másla
  • hrstku mletého kokosu
  • plátky mandlí
  • lístky meduňky na dozdobení

Meloun dobře vydrhněte pod tekoucí vodou a osušte. Položte ho před sebe a uprostřed si vyznačte 2 rysky v odstupu asi 5 cm. Pomocí dlouhého nože odřízněte jednu stranu melounu a pak druhou (vlevo od řezu je vidět ryska). Buďte opatrní, ať si neublížíte, nejde to moc dobře, ale zvládla jsem to sama :o) Středovou část odložte na rovný podnos nebo na velký talíř, zbytek melounu uložte v chladu.

meloun2

Melounové nanuky

Melounové kolo položte na pečicí papír a rozkrájejte na osminky nebo na šestiny, podle toho, jak máte meloun velký. Čím je průměr kola menší, tím méně bude klínků. Jde o to, aby porce byly dostatečně široké. Znovu jsem použila nůž na dorty – toto už jde krásně. Klínky posuňte kousek od sebe a připravte si čokoládu. Rozehřejte ji v nerezové misce do vodní lázně s kouskem másla a pomocí lžičky naneste na melounové klínky. Nechte ji stéct po stranách klínků dolů. Když je čokoláda napůl ztuhlá, posypte ji kokosem a mandlovými lupínky, které vypadají jako jadérka. Malým ostrým nožem vytvořte otvory pro vsunutí dřívek. Teď opět pozor, jde to ztuha a je třeba vyříznout pár milimetrů z kraje zelené kůry. Dřívka vsuňte dovnitř (drží tam velmi pevně) a nanuky dejte mírně vychladit.

meloun3

Zbytek naservírujte jako bábovku

Zbylé části melounu servíruji jako bábovku. Klínkovité řezy jdou pohodlně konzumovat. Tuhle nádheru podáte na stůl za 10 minut. Meloun uložte na talíř plný ledových kostek, dozdobte ho ovocem, které máte právě po ruce – a chcete-li, kvítky phloxu (plamenky). Jsou nejen omamně voňavé, ale také jedlé a sladké a právě v tuto dobu se potkávají na zahrádkách s rybízem. Když si chci hodně vymýšlet, pak z druhé části melounu vykrájím kuličky pomocí tvořítka, zakápnu je troškou rumu nebo cherry a podávám je s jednotlivými porcemi „bábovky“.

Přeji vám osvěžující víkend!

stuha_zelena

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.