OCHUCENÉ LEDOVÉ ČAJE II

CO S MELOUNEM?
29.7.2016
LINECKÝ KOLÁČ S PAŘÍŽSKÝMI JABLKY
2.8.2016

stuha_ruzova

Pokračuji v povídání o ledových čajích. Slíbila jsem recepty na ochucené nápoje, které jsou uprostřed veder osvěžující.

Ledový čaj je jen mírně dochucený nápoj, který se připravuje způsobem, který jsem popsala v předcházejícím článku. Pokud si do čajů přidáte zralé a sladké ovoce, ovocné šťávy a další ingredience, pak už mluvíme o nápojích na bázi čaje. Odborníci mi prominou, ale zůstanu u pojmenování ochucený ledový čaj. Podstatné je, že si za chviličku namícháte nápoj z dostupných surovin a přesně podle toho, co máte rádi.

Připravte si džbánek na přípravu horkého čajového základu a vysoké sklenice na podávání ledového čaje. Nápoje jsou připraveny z ovoceného, zeleného a černého čaje, abyste si mohli vybrat. Jednotlivé dochucení čajů můžete kombinovat a rozhodně dejte průchod své fantazii. Experimentujte a najděte si svůj nejchutnější letní čaj. Na jednorázové porce si pořiďte vtipná sítka na čaj, která naleznete je v závěru článku.

stuha_ruzova

OVOCNÝ LEDOVÝ ČAJ S NEKTARINKOU

Na fotce vlevo * pro 6 osob

  • 15 lžiček libovolného ovocného čaje (použila jsem ovocno-bylinný čaj borůvka & rakytník) nebo rooibosu
  • 1 l vody
  • 2 zralé nektarinky 
  • 2 meruňky
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • třtinový cukr
  • kostky ledu

1. Litrový džbánek nahřejte, vložte čaj a zalijte vařicí vodou. Nápoj nechte 8 minut vyluhovat.

2. Mezitím nakrájejte nektarinky a meruňky na malé kostičky.

3. Čaj sceďte a dochuťte citronem a cukrem tak, aby vám chutnal.

4. Do sklenic vložte led do výše 2/3, přidejte 2 plné lžíce ovoce a ihned zalijte horkým čajem. Podávejte s ostrým míchátkem, aby šlo vylovit všechno ovoce.

001

Rakytník, ibišek apod. dodává čaji mírně nakyslou chuť, citronu tedy přidejte podle uvážení. Výrazně červené čaje jsou pro výsledný nápoj velice efektní, ale všechny ovocné čaje takto nevypadají. Normálně moc nesladím, ale ovocné čaje je dobré výrazněji ochutit. Naředí je spousta ledu.


BEZOVÝ ZELENÝ LEDOVÝ ČAJ S MANDARINKOU

Na fotce uprostřed * pro 4 osoby

  • 6 lžiček zeleného čaje (může být i aromatizovaný)
  • 1/2 l vody
  • 2 zralá kiwi
  • šťáva ze 1 1/2 velké mandarinky, zbývající část rozdělte na dílky
  • 2 zralá kiwi
  • kostky ledu
  • 8 lžic bezového sirupu
  • vychlazená sodovka
  • lístky meduňky

1. Džbánek nahřejte, vložte čaj a zalijte vodou teplou max. 80 °C.  Nápoj nechte 3 minuty vyluhovat (pozor, později by mohl být trpký). Čaj sceďte a dejte vychladit.

2. Mezitím nakrájejte na malé kostičky kiwi a polovinu mandarinky rozdělte na dílky. Ze zbývajících mandarinek vymačkejte šťávu.

3. Do 4 sklenic vložte led do výše 2/3, rozdělte ovoce, mandarinkovou šťávu a do každé sklenice přidejte 2 lžíce bezového sirupu. Vše zalijte vychlazeným čajem a chcete-li, studenou sodovkou. Dozdobte lístky meduňky a podávejte s brčkem na promíchání.

002

Ovoce, které se vkládá do nápojů, musí být vyzrálé a sladké. V opačném případě by vám nápoj nechutnal, nehledě na to, že by ovoce nepustilo žádnou šťávu. Meduňka dodá nápoji jemně citronovou vůni. Místo bezové šťávy můžete použít i mátový sirup, na jehož přípravu naleznete recept zde.


ZÁZVOROVÝ ČERNÝ ČAJ S LIMETKOU

Na fotce vpravo * pro 4 osoby

  • 7 lžiček černého čaje (nejlépe cejlonský nebo černý aromatizovaný)
  • 1/2 l vody
  • šťáva ze 2 limetek
  • 1 limetka v bio kvalitě na rozkrájení
  • 4 lžíce zázvorového sirupu
  • kostky ledu
  • vychlazená sodovka
  • lístky máty

1. Džbánek nahřejte, vložte čaj a zalijte vařicí vodou.  Nápoj nechte 5 minut vyluhovat.

2. Čaj sceďte a dochuťte limetkovou šťávou a zázvorovým sirupem, zamíchejte a ochutnejte, případně upravte, základ by měl být sladký.

2. Mezitím nakrájejte na tenké plátky bio limetku.

3. Do 4 sklenic vložte led do výše 2/3, rozdělte plátky limetek a vše zalijte ochuceným čajem. Můžete podat vychlazenou sodovku na případné zředění. Sklenky dozdobte lístky máty.

003

Pro přípravu ledových čajů mám nejraději černý čaj. Ve spojení se zázvorem a limetkami je pro mě určitě favoritem. Počítejte s tím, že chutě nápojů se budou hodně lišit podle toho jakou značku čaje použijete i jak si je dochutíte. Doporučuji udělat si poznámky, abyste příště věděli, co bylo nejlepší.

sitka_mix

Zde jsem vám připravila arzenál cedníčků a sítek na čaj, které se vám budou hodit pro přípravu malých porcí čaje. V poslední době v kuchyních vítězí progresivní materiály jako např. silikon. Třeba vtipné čajové sítko FRED (usměvavý panáček) se zachytí ručkama za okraj hrnečku a připraví vám čaj jedna báseň. Kulatá uzavřená sítka zase můžete nacpat kořením a bylinkami a nechat vyvařit v omáčkách a polévkách, aniž byste později museli hledat kuličky pepře.

Není nad chytré vychytávky!

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *