SLADKÉ ŘEZY NA PLECH I

MAGDALÉNY S DÁRKOVÝM HRNEČKEM
14.2.2022
DÁME SI NA STĚNU…
16.2.2022

Když se z trouby vytáhne plech plný něčeho dobrého, je jasné, že se nepeče na jediný den. Litá těsta jsou rychlá a výsledek skýtá úžasnou různorodost.

Můžete donekonečna obměňovat piškotová a třená máslová těsta, a pokaždé s přidanou náplní - tvarohovou, makovou, či ovocnou, vznikne docela jiný moučník. Úplně si vystačíte s několika základními polevami, které řezy okamžitě hodí o třídu výš, ale také se můžete přidat k trošce experimentování a podat na stůl pokaždé něco jiného. Z plechu se dá totiž vykouzlit i celý dort.

Předností řezů je to, že celek rozkrájený na úhledné kostky, obdélníky či dokonce trojúhelníky, způsobně neprozradí, že vám někde praskla poleva nebo vytekl pudink. Řezy vypadají vždycky lákavě a připomínají cukrárnu, kde si vybíráte z jednotlivých kousků. To přece máme všichni moc rádi. 

Tento punčový dort jsem původně pekla ve formě s posuvnými boky (viz článek), kterou umístíte na plech, a upečete postupně všechna potřebná patra těsta. Formu už na e-shopu nemáme, tak vám poradím, jak péct běžným způsobem na rovném plechu. Dělám to tak, že žluté těsto upeču najednou, rozpůlím ho a tím získám spodní a horní patro řezů. Druhou polovinu těsta rozdělím do 2 misek, obarvím a každou barvu přesunu na plech s tím, že uprostřed vytvořím z alobalu přepažení. Péct tedy budete jen dvakrát, případně najednou, protože většina z nás má k dispozici dva nízké plechy. Punčové řezy si takto připravíte snadno i bez skládání jednotlivých namáčených kostiček, jak to znáte z cukráren.

Pokud váháte, odkud se vzala červená barva v těstě této buchty, pak hned prozradím, že z příměsi červené řepy. Těsto je rychlé, jednoduché na přípravu a podle mě nadmíru lahodné. Chuť řepy v ní nenajdete ani trošičku, budete vnímat jen koření a vláčnost čokolády. Pekla jsem ho v tradičním pekáči, jehož smalt je ve vnitřní části bílý. Pořiďte si ho bez obav, testovala jsem, zda ho červená řepa neobarví. Nestalo se tak a bude vám z něj znamenitě chutnat nasladko i naslano.

Už jsme si zvykli, že i u nás může kuchyně, v níž se právě peče, vonět po levanduli. A to dokonce nyní, uprostřed února. Toto těsto je plné zlomků bílé čokolády a kousků vlašských ořechů. To samo o sobě už vypovídá o tom, že napohled obyčejné řezy budou dobře chutnat. Autorka receptu je Švédka a je známé, že odtud pocházejí jedny z nejlepších sladkostí. Podle ní jsem se naučila také připravovat levandulový cukr, který k řezům vysloveně pasuje.

A závěrem něco slavnostního - máte-li rádi dezerty s kávovou příchutí, pak vyzkoušejte tyto dortové řezy na plech. Z obyčejné placky se kouzlem vyklubou klasické dortové klínky. Tajemství spočívá v tom, že upečete jednoduché těsto na plechu, rozkrojíte ho na tři pruhy a spojíte je výborným krémem. Rozkrájení do tvaru dortíků už si musíte prohlédnout v příslušném článku. Tenhle trik používám pokaždé, když se mi nechce připravovat kulatý korpus a krájet ho na jednotlivé části. Je to praktické a mnohem rychlejší, vyzkoušejte to!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.