Sladké mlsání: Recepty z banánů, které si zamilujete

ZÁZRAČNÁ ALOE VERA: K ČEMU JE DOBRÁ A PROČ JI MÍT DOMA
13.9.2023
VYROBTE SI DEKORACE V BARVÁCH VŘESU
15.9.2023

Banány jsou skvělým zdrojem energie i chuti. Patří nejen k rychlým a chutným svačinkám, ale také ke klíčové ingredienci v dezertech, které příjemně osladí pokrmy bez toho, aniž byste museli používat cukr. Ať už si chcete pochutnat na něčem sladkém ke kávě, nebo hledáte zdravější alternativu klasických dezertů, máme pro vás ty nejlepší recepty na mlsání s banány, které si snadno připravíte doma a potěšíte chuťové buňky.

Banány jsou oblíbeným ovocem nejen díky jejich lahodnosti, ale také výživovým hodnotám. Jsou bohaté na draslík i přírodní cukry, které dodávají tělu rychlou dávku energie a působí příznivě na nervový systém. Banány jsou navíc snadno dostupné po celý rok a mají univerzální využití, což z nich dělá perfektní ingredienci zejména pro sladké dezerty. Ať už je máte rádi samotné, v koktejlech, koláčích nebo palačinkách, v kuchyni jim zkrátka patří čestné místo!

Brownies

Zdroj: kupi.cz

Brownies z banánů

Ingredience:

  • 200 g vysokoprocentní čokolády
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 3 zralé banány
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce kakaa

 

  1. Potřebujete se zbavit přezrálých banánů? Vyzkoušejte rychlý recept na brownies. Nejprve si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a cukrem. Mezitím si oloupeme zralé banány, které vidličkou rozmačkáme na kaši a přidáme k nim vanilkový extrakt spolu s vejci.
  2.  Nyní přichází na řadu suché suroviny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem. K banánové směsi nalijeme rozpuštěnou čokoládu s máslem, cukrem a důkladně vyšleháme ručním šlehačem.
  3. Teprve až v závěru přisypeme suchou směs s moukou a vše znovu krátce prošleháme. Hotové těsto nalijeme do malého pekáčku, který předem vymažeme olejem či máslem a vysypeme moukou. Pečeme na 180 °C přibližně 30–40 minut.
Banánky z listového těsta

Zdroj: kupi.cz

Křupavé banánky z listového těsta

Ingredience:

  • 300 g listového těsta
  • 5 banánů
  • 10 Kinder čokolád
  • 1 vejce na potření
  • cukr moučka na posypání

 

  1. Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 °C. Oloupeme banány a po celé délce je lžičkou ve středu vydlabeme. Tuto část naplníme rozlámanými kousky čokolády Kinder.
  2. Rozvineme listové těsto, případně ho rozválíme na tenko. Nakrájíme na pásky, kterými omotáme každý banán dokola. Takto připravené banány umístíme na plech vyložený pečicím papírem a jejich povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  3. Dezert pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut, dokud není povrch zlatavý a křupavý. Po vychladnutí posypeme před servírováním moučkovým cukrem.
Obrázek1

Zdroj: kupi.cz

Vláčné banánové muffiny

Ingredience:

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g polohrubé pšeničné mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 85 g rozpuštěného másla
  • 2 zralé banány

 

  1. Stejně jako v případě brownies se vám i v tomto receptu budou hodit zralé banány. Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C.  Necháme povolit máslo při pokojové teplotě nebo ho necháme rozpustit v mikrovlnce. Takto připravené máslo smícháme v misce spolu s ostatními tekutými ingrediencemi, tedy s mlékem a vejci. Poté přidáme banány, které nakrájíme nebo nalámeme na malé kousky. Vše dohromady vyšleháme.
  2. Ve vedlejší misce připravíme směs ze sypkých surovin, tedy z mouky, kypřicího prášku, cukru, skořice a špetky soli. Suchou směs postupně přisypáváme do tekuté, aby nám vzniklo kompaktní těsto. Pozor však na to, abychom těsto nepřemíchali.
  3. Formičky nebo papírové košíčky naplníme do přibližně 3/4 a dáme péct na 20–25 minut. Propečenost muffinů zkoušíme v průběhu pečení špejlí. Jakmile na ní nebude ulpívat těsto, muffiny jsou upečené a můžeme je vytáhnout z trouby.

Špaldový banánový chlebíček

Ingredience:

  • 5 zralých banánů
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do perníku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 100 g 85% čokolády

 

  1. V první řadě si předehřejeme troubu na 175 °C a chlebíčkovou formu vypodložíme pečicím papírem. Ve větší míse rozmačkáme zralé banány vidličkou na kaši. K rozmačkaným banánům rozklepneme celé vejce, přilijeme mléko, olej a přisypeme cukr.
  2. Do druhé mísy si vysypeme mouku a přimícháme do ní kypřicí prášek, sodu, skořici a sůl. Takto připravenou sypkou směs postupně vmícháme do tekuté. Do řidšího těsta přidáme rozlámanou čokoládu.
  3. Těsto nalejeme do předpřipravené formy a pečeme 30-35 minut. Po upečení necháme chlebíček v pootevřené troubě asi 10 minut, aby došel. Vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a můžeme servírovat.*
Banány patří k surovinám vhodným pro sladké dobroty, které si můžete snadno připravit doma. Jejich přirozená sladkost a jemná chuť se skvěle hodí do nejrůznějších dezertů. Ať už se rozhodnete pro brownies, křupavé banánky z listového těsta, muffiny nebo chlebíček, s recepty z banánů rozhodně nešlápnete vedle!

Co všechno se vám při pečení bude hodit?

A co si ještě upéct?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *