RAJČATA V ČERVNU: TEĎ SE ROZHODUJE O ÚRODĚ

APFELKUCHEN JE ŠŤAVNATÝ KOLÁČ S BLESKOVÝM RECEPTEM
20.6.2024
POLŠTÁŘE – TVŮRCI ATMOSFÉRY
24.6.2024

Watering seedling tomatoes plant in greenhouse garden

Domácí rajčata jsou šlágrem mnoha českých kuchyní – nemálo lidí si aspoň dvě tři rostliny pěstuje i na slunných balkonech, zakrslé odrůdy se dají pěstovat dokonce i v truhlíku za oknem. Aby byla úroda na jedničku, je třeba jim věnovat právě nyní dostatek péče.

Češi jsou velmoc v pěstování domácí zeleniny. Nedávno se mi dostala pod ruku tisková zpráva Zelinářské unie Čech a Moravy, podle které si vlastní plodovou zeleninu pěstuje 570 tisíc českých domácností, které ročně vyprodukují 19 % celkové tuzemské sklizně, tedy skoro 58 tun! A rajčata spolu s okurkami, paprikami, saláty nebo třeba hráškem a mrkví patří k nejpěstovanějším druhům. A není divu, dnešní nabídka odrůd je tak bohatá, že si svého favorita najde každý, a když si dáte práci s plánováním raných a pozdnějších odrůd, tak vám rajská budou dozrávat krásně postupně. 

Pokud jste se do pěstování rajčat někdy pustili, určitě znáte magické datum 19. března. Právě „na Josefa“ je ideální čas vysévat první semínka. Teď, na konci června, už jsou vzrostlé sazenice dávno v záhonech či kbelících a černých pytlích, zároveň se správnou péčí můžete zasadit o to, aby letošní úroda byla opravdu výjimečná.

Správné červnové hnojení a odlamování zálistků vám zajistí nádhernou úrodu.

Správná odrůda, základ úspěchu

1

Možná si říkáte, že tenhle je bod je tu v červnu trochu s křížkem po funuse, v mnoha zahradnictvích jsou ale stále k dostání sazenice. Ty už jsou sice notně přerostlé, pořád z nich ale můžete vypěstovat slušnou úrodu. Pokud máte jen balkon, terasu nebo dokonce jen okenní parapety, volte odrůdy s menšími plody, ideální jsou různá keříková cherry, koktejlová nebo třeba divoká se svými mini plody. Já jsem minulý týden neodolala a dokoupila si převislou odrůdu keříčkových cherry rajčátek, mám je v truhlíku na rantlu na skleníku a už se krásně rozrůstají a začínají kvést.

 

Vhodná nádoba je i pytel

2

Moji sousedi jsou už starší pár v důchodu, a navzdory rozlehlé zahradě rajčata pěstují v černých pytlích na dvorku. Jednak tu prý mají nejvíc slunce z celého pozemku a hlavně, jak mi prozradili, se v černých nádobách rajčatům prý extra daří, protože ty přitahují teplo a mají v teple i kořeny. Velké (60 a více litrů) pevné odpadkové pytle koupíte za pár drobných, na jejich dno ale nezapomeňte udělat díry, aby mohla přebytečná voda odtékat. Na balkoně pod ně samozřejmě nezapomeňte dát nějakou záchytnou nádobu, ať si nenaděláte zle u sousedů pod vámi.

 

Zálistky pryč!

3

Rajčata jsou neuvěřitelný plevel, kterému když necháte volnou ruku, tak se dokáží rozrůst do překvapivě rozložitých keřů. V paždí každého listu se se totiž tvoří tzv. zálistky, které když včas neodstraníte, tak se z nich stane další plodící stonek. Výsledkem však, zejména u tyčkových odrůd, není větší úroda, ale přetížená rostlina, která nemá sílu vytvořit hezké velké plody a úroda bude ve finále menší. V příliš hustém chumlu listů se navíc snáze drží plísně atd. Právě teď jich rajčata tvoří snad nekonečné množství a rostou opravdu rychle, takže nyní klidně 2x týdně rostliny kontrolujte a v délce kolem 3 cm je odstraňuje. Čím silnější zálistek je, tím větší je po něm rána a tím snáze se v ní pak uchytí nějaká choroba. Odborníci radí nevyštipovat a nevyřezávat, ale vylamovat.

 

Zalévejte kořenům

4

Aby rajská jablíčka neměla příliš tuhou slupku, dorostla správné velikosti a byla opravdu chutná, je třeba je řádně zalévat: večer a ke kořenům. Nejlepší je dešťová, případně řádně odstátá kohoutková voda. Zalévejte večer, když slunce přestane pálit, aby se zálivka zbytečně neodpařila, a ke kořenům. Na vlhkým listech se lépe šíří zkázonosná plíseň bramborová. Dvojitý průšvih je zálivka za horkého slunce na listy: kapky vody fungují jako lupa a dokáží rostlinu nevratně popálit.

 

Rajčata se ráda kamarádí

5

Chcete-li mít hezkou úrodu, můžete tomu pomoci i výsadbou dalších plodin přímo pod rajská. Ta mají poměrně hluboké kořeny, takže naopak rostliny s mělkým kořenovým systémem jim nemohou uškodit, a šetříte tak místo i zálivku. Já pod rajčaty proto pěstuji saláty, které svými hlávkami navíc brání plevelu i odpařování vody. Chuť jim vylepší bazalka, která je zároveň chrání před některými škůdci, stejně tak si s nimi rozumí petrželka, pažitka, šalvěj, koriandr nebo afrikány. V záhonech se pod ně hodí i zelí, brokolice, mrkev nebo celer. Šalvěj a afrikány chrání i před plísní bramborovou.

 

Dostatečně hnojte

5

K červnové péči patří i mléčný postřik v poměru 1:9 s vodou, nepasterované mléko z mlékomatu nebo farmy je na nejlepší! Mléko rostlinám dodá vápník, který nyní potřebují, celkově dobře hnojí a navíc brání přenosu hub a plísní. K hnojení jsou skvělé i slepičince nebo kopřivová jícha: kopřivy spařte horkou vodou a pak nechte na odlehlém místě (hrozně páchne, nic, co byste chtěli na balkoně) 10–14 dní kvasit. Přidat můžete i aromatické byliny. Vzniklou jíchu pak v létě používám i jako preventivní postřik. Kopřivy rostou všude je z nich kvalitní hnojivo zadarmo.

Jak pěstovat rajčata?

1Mohu rajčata pěstovat i na balkoně?
Samozřejmě, rajčata jsou v podstatě velmi nenáročná, potřebují pouze nádobu, která jim poskytne dostatečný prostor pro kořenový bal. Skvělé jsou i černé igelitové pytle.
2Je nutné rajčata hnojit?
Nutné to není, výslednou úrodu ale přihnojování samozřejmě ovlivní. Pokud nechcete hnojit kvůli „chemii“, použijte kopřivovou jíchu, rohovinu nebo slepičince.
3Jak rajčata chránit před plísní?
Sázejte je s dostatečnými rozestupy, plísni se dobře daří v hustých porostech se špatným prouděním vzduchu. Preventivní postřik můžete použít z mléka, jíchu nebo výluh z česneku či šalvěje. Pomáhá pěstování dalších rostlin v záhonu, správně zvolená druhová pestrost chrání i před mnoha škůdci.

Je libo další rady na zahradu i či do květníků?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *