VÍTE, JAK SKLÍZET LEVANDULI A CO PAK S NÍ?

PRAŽSKÉ KOULE Z DOMÁCÍ CUKRÁRNY
6.6.2024
SMETANOVÁ OMÁČKA S HOUBAMI A KNEDLÍKY
10.6.2024

Červen je nejen měsícem jahod, ale také počínající sklizně levandule. Ta právě v těchto dnech začíná vybarvovat svoje květy, které v závislosti na odrůdě hraje všemi odstíny fialové.

Taky mám na zahradě dva keříky (resp. jeden superkeř, protože jsem je před lety zasadila příliš blízko sebe a obě rostliny už se dávno prorostly) a každý kvete jinak. Jeden má klasické, levandulově fialové kvítky, druhý je o poznání světlejší. A ačkoliv nejsem žádný bezbřehý levandulový fanoušek, zasadit ji bylo jedno z nejlepších rozhodnutí – včely ji naprosto milují a čeká mě teď několik týdnů, kdy keře budou doslova obsypané nejen kvítím, ale i veselým bzukotem včelích dělnic.

Každoročně ale řeším, kdy je vlastně ten pravý čas ji sklidit a obvykle ji nesklízím vůbec, protože se mi ji nechce včelám brát. Když už se ale pro střih nakvetlých stonků rozhodnu (další keříčky mám v květnících před domem), pokaždé váhám, jak moc do keře zasáhnout, abych je nepoškodila. Letos jsem to tedy pojala zodpovědněji než loni a nastudovala si k tomu spoustu dostupných informací. A tady je ode mě máte hezky přehledně i vy. 

Levandule lékařská, latinsky lavandula oficinalis, je aromatická léčivá bylina typická pro západní středomořské pobřeží. V českých zemích ale není nováčkem, lidově se jí říká také dulenka nebo špikanard. Kdo drobné kvítky umístěné v klasech na špičkách tuhých dřevnatých stonků zkoumal, nepřekvapí ho, že je příbuzná hluchavek. Její květy působí antimikrobiálně a aromaterapeuticky, pomůže proti úzkostem, nespavosti, bolestem hlavy i závratím, levandulový olej ocení při masážích revmatici. Až třetinu levandulových silic tvoří linalool, který se používá k výrobě kosmetiky a který je spoluzodpovědný i za typickou vůni.

Levandulové květy se do koupelí přidávaly už ve starém Římě, odkud si nese i svůj název – lavere znamená latinsky mýt se. Odpuzuje šatní moly a další obtížný hmyz, zejména ve Francii a Španělsku je nedílnou součástí mnoha receptů, slavné provensálské koření by bez ní neexistovalo. 

Jak sklízet levanduli?

Vždy záleží na tom, k čemu chcete květy využít. Stříhejte opatrně a ještě opatrněji ji sušte.
icons_dD-10

Na voničky do skříní

Stonky stříhejte ještě před jejich nakvetením, tedy právě teď. Jakmile se drobné kvítky rozvinou, snáze opadají a i se pak drolí. Pokud si tedy chcete užít kvetoucí keře, na sklizeň do vázy odeberte jen část. Při troše štěstí zvládne při takto raném střihu nakvést ještě jednou, ale vrtkavé středoevropské počasí to rozhodně nezaručí.
icons_dD-10

Na olej

Na výrobu levandulového oleje použijte klidně už plně rozvité květy. I se stonky je nasekejte nadrobno a zalijte je v hrnci kvalitním olejem – panenským olivovým, slunečnicovým nebo třeba arganovým. Nechte „vařit“ asi 4 hodiny. Nakonec jej sceďte, bylinu do nálevu pořádně vymačkejte, a voňavý olej slijte do lahviček z tmavého skla, třeba lékovek od sirupů.
20417_2_eshop_z1

Na šetrné vaření oleje

Pro přípravu esenciálních olejů vždy používejte hrnec s dvojitým dnem – využít můžete klasický mlékovar. Díky vzduchu, který je mezi oběma dny, totiž olej nezačne vřít a přepalovat se a bylina v něm se bude jen za stálé teploty louhovat. Využijete jej i při výrobě ochucených bylinných olejů jako vánočních dárků atd.
icons_dD-10

Květy skliďte do konce léta

I když květy nechcete nijak zpracovávat, sklizeň stonků je ideální provést ještě v létě, nejpozději na přelomu září a října, kdy už jsou v květech zralá semena.
icons_dD-10

Buďte k rostlině ohleduplní

Pokud potřebujete stříhat do dřevnatých částí a udržovat tak velikost levandulového keře v přijatelné velikosti, dělejte to na jaře, na přelomu března a dubna, jakmile rostlina začne obrůstat drobnými pupeny. Levandule je teplomilná rostlina a při podzimním střihu by pak mohla pomrznout, protože nebude mít čas na zahojení. Nikdy byste ani vzrostlé keře ale neměli stříhat o víc než 1/3 délky jejích větví – na plně dřevitém jádru by už nové listy nevyrašily a rostlina by odumřela.
icons_dD-10

Něžné sušení

Sušte hlavně opatrně. Ideální je svázat stonky do kytiček a zavěsit na suché místo, případně je rozložit v nízké vrstvě na tác tak, aby kolem všech stonků proudil vzduch. V případě nouze můžete použít i sušičku na ovoce, teplota by v ní ale neměla překročit 35 °C, aby se kvítky neznehodnotily.
19125_vykryt_e_z1

Sáčky do prádla

Nemáte kde levanduli pěstovat? Nevadí, levandulové sáčky můžete koupit i hotové. Odpuzují šatní moly a prádlo příjemně, ale nevtíravě provoní. Díky praktickému kroužku je snadno zavěsíte na ramínko.
 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *