PRÁZDNINOVÉ SLADKÉ OVOCNÉ OBĚDY

LETNÍ SIRUP Z RŮŽÍ A LEVANDULE
16.7.2018
KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM: III
18.7.2018

Uprostřed horkého léta se náš jídelníček dost odchýlí od běžně konzumovaných slaných specialit. Všudypřítomné zrající ovoce nám podprahově připomene sladká jídla, kterých nemusíme mít moc, ale občas velice příjemně uspokojí naše chuťové buňky.

Také se vám stává, že se o prázdninách rozpomenete na sladké dobroty z mládí? Tuhle báječnou kuchyni máme většinou spojenou s návraty od vody, s prázdninami u babiček a s letními restauracemi na cestách, kde jsme hledali útočiště. Jako děti jsme ochotně vyměnily polévky a roštěnky s rýží za horkou palačinku naplněnou malinami. A za vzpomínku stojí dodnes.

Také teď určitě rádi ochutnáte nadýchané ovocné knedlíky naplněné tím, co ve vás vyvolá blahem přivřené oči nad talířem. Nebo máte raději buchtičky s pravým šodó? Honem rychle zaplašte myšlenky na školní jídelny, odkud si mnohé pokrmy odnesly pořádně pošramocenou pověst, a pojďte si udělat poctivé letní jídlo, na jaké budete vzpomínat po zbytek roku. 

K vaření, pečení i servírování je vám k dispozici - jako vždy, zboží z našeho e-shopu.

LÍVANCE DO TROUBY

1

Pokud tento způsob pečení neznáte, doporučuji honem vyzkoušet. Je to přesně to správné prázdninové jídlo, u kterého se opravdu nenadřete. Těsto rychle nalijte do plechu na muffinky a utečte z rozpálené kuchyně. Během patnácti minut budou lívance na stole, ani nestihnete vyprat čerstvé maliny. Lívanečky jsou lehounké a téměř bez tuku. Snězte je ještě horké, kdy jsou kypré a nadýchané.

DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY SE ŠODÓ

2

Tuto tradiční francouzskou omáčku připravíte z kvalitního bílého vína. Voní vanilkou a je tak jemná, že je hodná nejmlsnějších jazýčků. Až budete chtít uctít někoho, kdo rád sladké, vzpomeňte si na ni. Netvrdím, že toto jídlo je bezpracné, ale vezmete-li si na pomoc litinové nádobí, napečete jedna, dvě. V litině velmi dobře připravíte i řadu slaných pokrmů. Vyzkoušejte třeba plněné papriky nebo přílohové smetanové brambory. 

RÝŽOVÝ NÁKYP POD SNĚHEM

3

Rýžový nákyp s ovocem je dalším pokrmem stojícím frontu na letní vyznamenání. Recept jsem připravila ze sušených meruněk, ale v tuto dobu dejte samozřejmě přednost čerstvému ovoci. S plátky jablíček a se skořicí, s meruňkami nebo s pravými švestkami, patří toto lehké jídlo k velkým pochoutkám. Aby se rýže neslepila, zapékací misku vložte do trouby ve vodní lázni. Pára, která při pečení proniká pokrmem, se postará o to, aby byl dokonale nadýchaný.

ŠVESTKOVÉ KNEDLE V KOŽICHU

4

Švestková sezona má ještě chvilku čas, ale už teď vás chci připravit na klasické knedlíky. Speciálně švestkové knedle balím do odpalovaného těsta (recept naleznete zde) a jejich hořce sladkou a aromatickou chuť dokončuji obalením ve strouhance se skořicí a nastrouhanými ořechy. Garantuji vám, že se nad talířem dokonale zasníte. Pochutnejte si nejlépe někde na vzduchu a připravte si nezapomenutelné prázdninové chvíle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.