Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Brambory většinou bereme jen jako doplnění stravy na talíři. Tento přístup si však nezaslouží a měli bychom je jíst co nejčastěji.
Brambory za námi doputovaly z Nového Světa a v Evropě je lidé poprvé ochutnali až na konci 18. století. Zprvu nevěděli, jak je správně jíst, dokonce se pokoušeli z této rostliny konzumovat žlutozelené bobule, které jím způsobovali otravu. S výjimkou jedlých hlíz je totiž celá rostlina jedovatá. U nás brambory začali pěstovat Františkáni, řádoví bratři z kláštera u Hybernů.
Tato významná zemědělská plodina je ve spotřebě umístěna hned za pšenicí. Až na dalších místech nalezneme rýži a kukuřici. Obliba bramborových příloh i samostatných pokrmů se váže k tomu, že v dnešních dobách dokážeme s touto potravinou v kuchyni kouzlit. Ale především už víme, jaké hodnoty nám brambory nabízejí. Jsou totiž plné látek podporujících naše zdraví a je velkou chybou omezovat je na jídelníčku.
Brambory bychom měli vařit ve slupce a tak je i konzumovat, dokud to jde. Pokud je nutné je oloupat, pak co nejtenčeji a při práci používejte výhradně škrabky, struhadla i hrnce z nerezového materiálu, který neničí vitaminy. Je bezesporu, že nejzdravější jsou brambory vařené. Právě z nich vznikne celá řada dalších oblíbených pokrmů - například bramborové noky a knedlíky, které nejsou samy o sobě příliš kalorické, a pokud si kalorie nehlídáte, pak si brambory dochuťte a připravte si salát s vejci a zeleninou, nebo je zapečte v troubě. Chcete-li si čas od času zahřešit, pak jsou tu horkovzdušné fritézy, v nichž si připravíte i křupavé hranolky s absencí tuku.
Milujete-li halušky - u našich zahraničních sousedů špecle, ale z trochu jiného těsta, pořiďte si šikovné struhadlo s jezdcem, do něhož vložíte těsto a zpracujete ho přímo nad hrncem s horkou vodou. Také v okamžiku, kdy se vám nechce kutálet játrové knedlíčky, můžete zavářku do polévky vyrobit podobným způsobem. Recept na halušky, tradiční krajové jídlo, naleznete ZDE. Vyzkoušejte dobrý pokrm připravený z nastrouhaných syrových brambor, který se hodí k zimním mrazíkům.
RED CULINARIA, STRUHADLO NA HALUŠKY, 32 cm
I když brambory pravidelně dokupujete, je třeba správně je uskladnit. Máte-li chladnou spíž, chodbu nebo nevytápěnou garáž, můžete do těchto míst postavit stohovatelné boxy na zeleninu. Pro skladování brambor je naprosto zásadní tma, takže plastové boxy jsou vyhovující. Necháte-li brambory na světlém místě, velice brzy začínají klíčit, což v hlízách způsobuje jedovatý solanin. Klíčky je pak třeba pečlivě odstranit, aby brambory nezpůsobily zažívací potíže. V okamžiku, kdy nehrozí mrazíky, lze boxy přemístit i na balkon. Je-li však pod nulou, hlízy namrzají a sládnou.
SKLADOVACÍ BOXY NA ZELENINU s regulací větrání, objem 12 l, rozměr 23,5 × 30 × 23,5 cm
Pákový lis na brambory je nepostradatelným pomocníkem při rozmělňování vařených brambor. Získané pyré využijete pro přípravu bramborových placek, noků, knedlíků i k výrobě těst na koláče či přísad do chlebů. Stejně tak ho lze využít při zavařování, například k odšťavování citrusů, výrobě rajčatového pyré apod. Vyzkoušeli jsme ho při přípravě lokší, tradičních placek, které si můžete vyzkoušet podle našeho VIDEA.
NEREZOVÝ LIS NA VAŘENÉ BRAMBORY a další zeleninu, délka 30 cm
Součástí mlýnku na strouhání a drcení ořechů, sýrů, čokolády, ovoce a kořenové zeleniny, je také výměnný kotouč pro strouhání syrových brambor k výrobě oblíbených bramboráků a dalších specialit. Upečte si například staročeské zelné placky, na kterých si zaručeně pochutnáte.
MECHANICKÝ MLÝNEK NA STROUHANKU s 5 výměnnými kotouči