OVOCNÉ KNEDLÍKY 3x JINAK (A JEŠTĚ NĚCO NAVÍC)

UPEČTE SI PRÁZDNINOVÝ BAGEL
1.7.2024
MALINOVÝ CHIA DŽEM K RYCHLÉ SPOTŘEBĚ
4.7.2024

Letní kuchyně obvykle voní sezonní zeleninou, novými bramborami, bylinkami – a čerstvým ovocem. Těžko si jde představit prázdninové dny bez ovocných knedlíků a koláčů.

Za svoji kuchařskou kariéru jsem vyzkoušela bezpočet receptů na těsto na ovocné knedlíky i na to, s čím a jak je podávat. Klasické kynuté, kypré tvarohové, z nastavovaného bramborového těsta, z odpalovaného těsta, ze spařovaného těsta, krupicový foucmouk.... Kdybych měla vyjmenovat všechny varianty, které existují, byli bychom tu ještě dlouho, tak to raději nechám na citování své guru, Marie Úlehlové-Tilschové. Její kniha Česká strava lidová vyšla v roce 1945, ale po dočtení těchto řádků jistě uznáte, že se toho zase tolik nezměnilo. Mimochodem, ovocným knedlíkům věnuje skoro 4 stránky, a to opravdu není málo!

Ze sladkých omáček je to nejčastěji švestková z rozvařených sušených švestek, jíškou zahuštěných; knedlíky polité touto omáčkou jmenují se na Slovácku „chlápance“ či „popilance“. Často se vaří na knedlíky také omáčka z borůvek, zvaná žahour, která se účelně zahušťuje zátřepkou z mléka. (...)

Od těchto knedlíků, politých ovocnou omáčkou, není již daleko ke knedlíkům ovocem nadívaným, jež jsou chloubou české kuchyně. Jsou to v létě knedlíky třešňové, v teplých krajích i meruňkové, v horách zase borůvkové, v zimě pak jablkové a hlavně knedlíky švestkové. (...)

Nadívané ovocné knedlíky, které se sypou v Čechách nejčastěji tvarohem, na Moravě zase mákem, a které se buď mastí máslem nebo polévají úsporně i účelně mlékem, nedělají se však jen z těsta přesného nebo bramborového, nýbrž, podobně jako buchty, také z kynutého. A protože jest dosti těžké správně uvařit tyto kynuté knedlíky nebo „kysané šišky“, zvané také slíže či pjery, dělávaly se dříve i polopečené či dušené. (...)

Historické okénko už máme za sebou a já vám přeji dobrou chuť!

Nebaví vás plnění knedlíků? Jednou ze strategií, jak se tomu vyhnout, je vybrat těsto, jehož součástí je rovnou i ovoce, jako v případě těchto jablečných. Jablka se nakrájí na drobné kousky a... A zbytek postupu najdete v článku. Jen ještě prozradím, že delikátní oříškový kabát a případně i ovocná omáčka z nich dělají doslova majstrštyk!

Druhou strategií, jak ovocné knedlíky neplnit, je udělat drobné noky a ty přelít ovocnou omáčkou. Protože co si budeme vyprávět, jedna z nejlepších věcích na ovocných knedlících je šťáva vyteklá z ovoce, která se na talíři smíchá s cukrem, přepuštěným máslem a případně i s tvarohem. Tak proč si to trochu neulehčit. :-)

Než budou ze stromů padat švestky, tak to ještě pár týdnů potrvá, ale pro inspiraci by tu rozhodně neměl chybět ani tento recept na švestkové knedle.  Ostatně, skládaly se o nich i písně:

V Šumavě jsem narozený, toť Vltavu znám, / protože švestkové knedlíky tuze rád jídám; / nežli se jich dosti najím, dvacet jich zpražím, / by jich mnoho neostalo, o to se snažím. // Ten, kdo by nejed' švestkové knedlíky rád, / ten nemohl by být můj kamarád. / Kdo jí knedlíky, bude hodně veliký, / ten může jít za Kolumbem do Ameriky. //

A ještě něco navíc...

Protože stejně dobré jako ovocné knedlíky jsou i smažené čápy nebo klasické buchtičky se šodó...

Vzpomínám si, jak mi jako malé mamka slíbila, že udělá škubánky, a já jsem přemýšlela, jak to jako udělá, že upeče buchty ve tvaru Škubánka z mého oblíbeného pohádkového seriálu ve Čtyřlístku. Podobné je to i s čápy s mákem – jednak jsou z velmi podobného těsta, jednak jsou taky s mákem a jednak rozhodně nemají tvar čápa. Slovo čápa (nikoliv čáp) totiž prý znamená nok. 

Mezi sladkými letními obědy nejde vynechat ani buchtičky se šodó. A ne s prostým vanilkovým krémem, ale s poctivým šodó, jehož konzistence i chuť je trochu jiná a s tím i celkový požitek s jídla. A když přidáte pár hrstí drobného ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo rybíz, bude to požitek nejletnější.

Co by se vám mohlo ještě hodit?

 

Nepečené dobroty, které si ještě můžete připravit

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *