Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Za okny se lehounce snáší bílé vločky a já nemohu uvěřit tomu, že vám nabídnu zasněžený pečený čaj tak, jak jsem si přála. Abych pravdu řekla, letní a zimní variantu jsem nikdy nevyráběla. V sezoně udělám dvě pořádné várky a pak se letní ovoce automaticky stává zimním čajem.
Jenomže letos mi sklenice s touhle dobrotou došly. Tak dlouho jsem je rozdávala, až mi na zimu nic nezbylo. Co teď? Jahody, maliny, hrušky – a hlavně rybízový základ od kamarádky Ivy je v nedohlednu (v létě vám letní variantu připomenu) – takže upeču skutečně zimní čaj, kde jsou pro změnu šťavnaté citrusy plné vitamínů.
Čaj ráda podávám ve sklenicích z robustního skla. Jsou v nich dobře vidět všechny kousky ovoce, na které se sbíhají chutě. Pokud jste čaj už někdy pili, pak víte, jak dokáže provonět celý prostor. Nejlepší je samozřejmě pořádně horký, někde na zápraží u chalupy, na horách. Ale protože sklenice v dlaních pálí, vymyslela jsem takovou vylomeninu. Každá dostala šálu z kousku plsti nebo flízu. Zabořte si do ní prsty, a nechte si chutnat!
ZIMNÍ PEČENÝ ČAJ
Příprava: 50 minut * Pečení: 30 minut * Získáte: cca 10 malých skleniček
Připravte si celkem 2 kg ovoce, z toho:
1. Troubu vyhřejte na 200 °C.
2. Do hlubšího pekáče nakrájejte ovoce. Jablka a hrušky se slupkou a citrusy oloupané a zbavené blanek. Zvláště grep zanechá hořkou chuť, takže si dejte záležet. A pokud to nechcete riskovat nebo nemáte grep rádi, vynechejte ho. Přidejte pár koleček jemně nakrájeného zázvoru, dužninu kaki a vše důkladně promíchejte.
3. Ovoce zasypejte cukrem, přidejte veškeré koření a směs opět promíchejte.
4. Pekáč zakryjte víkem, vložte na střední rošt do trouby a pečte 30 minut bez otvírání a míchání.
5. Ihned po vyndání z trouby zalijte směs rumem, promíchejte a ještě horkou plňte do malých skleniček. Zavíčkujte je a otočte dnem vzhůru. Ponechejte je tak, až do vychladnutí.
Při podávání čaje dávám do sklenice 3–4 lžičky ovocné směsi a zaliji je horkou vodou.
Zimní pečený čaj se rovněž připravuje ze zmrazeného ovoce. To jsem nikdy nezkoušela, ale do čerstvé směsi jsem před pečením přidala hrst zmrazeného červeného rybízu, protože ovoce barevně osvěží. Nemáte-li rybíz, klidně přidejte hrst sušených brusinek.
Pro partu kamarádů jsem si připravila nazdobené sklenice. Nápad se vám může hodit, až pojedete na zimní dovolenou. Oslavit nový rok a popřát můžete i během ledna. Potřebujete k tomu pouze nůžky a kousky barevného flízu nebo silnější plsti. Ustřihněte asi 5cm proužek, provlékněte ho ouškem sklenice a šálu zavažte. Přidejte vinšování a drobnou dekoraci, kousek jmelí pro štěstí…
Přeji vám všem šťastný nový rok plný zdraví a pohody!