NEPEČENÝ LANÝŽOVÝ DORT – ANEB VYUŽIJTE SUROVINY Z VÁNOČNÍHO PEČENÍ V

NEJKRÁSNĚJŠÍ VALENTÝN: PRO PARTNERA, MAMINKU I DĚTI
8.2.2023
ZPRACUJTE OVOCE Z MRAZÁKU A SPÍŽE (A NALAĎTE SE NA JARO)
10.2.2023

Milujete-li chuť pomalu se rozpouštějící čokolády na jazyku a k tomu milujete ještě někoho, kdo pevně stojí vedle vás, pusťte se do rychlého a jednoduchého dortu.

V - LÍSKOOŘÍŠKOVÁ POMAZÁNKA

Tento dortík věnuji všem čokoholikům - a v tento čas i přípravám na svátek svatého Valentýna, protože nemůže nepotěšit nebo troufám si říct dokonce nerozvášnit. Základ pro výrobu dortu tvoří načatý nebo nespotřebovaný kelímek lískooříškové pomazánky. Možná jste s ní chtěli spojit cukroví, na které nedošlo, anebo už byla rodina tak naslazená z vašich dobrot, že na ni při obvyklých lednových snídaních nebyla chuť. 

Pomazánky sice vydrží dlouho, ale na vzduchu je jistě nenecháte a v lednici hodně ztuhnou. V každém případě je vhodné je spotřebovat. Blížící se Valentýn je ideální příležitostí, jak se zbytkem pomazánky důstojně naložit. Prakticky vytvoří tělo dortu za notné výpomoci nasekaných mandlí a italských piškotů, které spojí smetana a trocha alkoholu. Jestli už teď polykáte naprázdno, pusťte se do nepečení...

Tímto tématem jsem vymetla ze spíže poslední zbytky z vánočních příprav. Pokud vám zůstávají nějaké další suroviny, které potřebujete rychle zužitkovat, určitě napište. A nezapomeňte prověřit galerii pod článkem i náš e-shop nabízející fůru pěkných nápadů k Valentýnu i dalším láskyplným svátkům.

Příprava: 30 minut + tuhnutí * Získáte: dort o průměru 18 cm

Na korpus

  • 100 g italských cukrářských piškotů
  • 50 g nasekaných mandlí, blanšírovaných (koupíte připravené)
  • 1 plná lžíce kakaa
  • 20 g másla
  • 200 g kvalitní lískooříškové pomazánky, pokojové teploty
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 100 g zakysané smetany, 16%

Na polevu

  • 200 g hořké čokolády
  • 60 g másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání

1. Do větší misky vložte piškoty nakrájené na 0,5 cm plátky. Přidejte nasekané mandle a kakao a sypkou směs promíchejte.

2. Do misky určené nad vodní lázeň vložte máslo a nechte ho povolit. Přidejte lískooříškovou pomazánku a vše rychle spojte. Vytvořte povolenou vláčnou hmotu a hned ji odstavte. Během prohřívání misku udržujte nad vodou a rozpouštějte jen krátce, aby se čokoláda nesrazila. Teplý obsah přidejte k sypké směsi.

3. Rychle přidejte rum a smetanu a směs důkladně promíchejte až vznikne kompaktní hmota.

4. Rozevírací dortovou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem, na dně ho vytřete máslem a hmotu přesuňte. Uhlaďte ji stěrkou do roviny a dejte ztuhnout do lednice, ideálně do druhého dne.

5. Pak rozpusťte hořkou čokoládu ve vodní lázni a společně s máslem a smetanou vytvořte polevu. Nařeďte ji podle potřeby. Nalijte ji na dort, rozetřete do roviny a dejte opět ztuhnout.

Vytvořit tuhle lahůdku je opravdu rychlé. Během půlhodiny bude lanýžový dort uložen ve formě. Mandle si kupuji už v tomto stavu, nasekané a blanšírované. Jejich příprava by vás opravdu hodně zbrzdila, je jich potřeba hodně. Čím kvalitnější lískooříškovou pomazánku kupujete, tím lepší bude váš dort. Piškoty v čokoládovém korpusu dobře zvláční, ale nerozmáčí se. Proto je důležité tekuté suroviny - rum a smetanu vmíchat až nakonec.

TIP: Zakysaná smetana je taková moje tajná ingredience. Bez ní by to nebylo ono - ve výsledné chuti dortu ji určitě najdete. Vždy mám také po ruce digitální váhu, na níž mohu navážit všechny lepkavé ingredience přímo v mističkách či na talířcích. Váha si jejich hmotnost šikovně odečte.

Jakmile je hmota uvnitř rozevírací formy, dejte dort do lednice. Ideálně do druhého dne, anebo alespoň na 2 hodiny. Hned potom vypracujte polevu a vlijte ji na dort. Forma jí určí mantinely a čokoláda nikam neuteče....

...otevřete ji teprve až po dokonalém zatuhnutí. Protože čokolády není nikdy dost, nakonec můžete přidat ještě malou spršku navrch. Vytvoříte ji pomocí škrabky.

Vychutnejte si nejen pořádnou porci čokolády a mandlí, ale především společnost někoho blízkého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.