Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Meruňky. Tyto malé zlaté plody jsou požehnáním léta a my vás provedeme skvělými nápady, jak je využít v kuchyni.
Dnes se s vámi rádi podělíme o tajemství, které čeká na objevení – ty nejlepší recepty z meruněk na našem decoDomáckém blogu. Máme pro vás recepty, které vás rozhodně dostanou do kuchyně.
Nechte se inspirovat kuchařskými tipy a využijte tu nejlepší sezónu celého léta a užijte si ji do posledního sousta!
U nás doma tyhle koláče s jednoduchým těstem vespod a ovocem navrch máme moc rádi. Někdy dělám jednoduché kynuté těsto bez hnětení, někdy lité bublaninové, jako je třeba tohle s kefírem. Kromě hromady ovoce nesmí chybět ani trocha drobenky. Pokud pečete často, udělejte si drobenku klidně do zásoby. Trochu použiju, zbytek dám do zavařovací sklenice a uložím na dno do lednice. Příště mám těch pár lžic zase po ruce!
Kde se vzal název opilý František či opilý františkán, mi není známo. Vzhledem k tomu, jak důkladně je ale třeba tyhle úžasné řezy prokropit rumem, buďte s konzumací opatrní :-). Tenhle dezert je nejlepší pořádně vychlazený, chutná kdykoliv během roku a v létě s čerstvými meruňkami dvojnásob.
Z meruněk je vynikající nejen marmeláda (do té já ráda přidávám plátky mandlí), ale taky sirup (do toho je zase skvělá levandule, která právě odkvétá). Jen při přípravě dejte pozor, abyste nedopadli jako minulý týden já s rybízem: vařila jsem sirup moc dlouho a v krásné sirupové lahvi mám po vychladnutí marmeládu a teď přemýšlím, jak ji dostat ven :-).
Meruňková marmeláda je moje nejoblíbenější. Kam se na ni hrabe jahodová nebo rybízová! Ve vaření meruňkové marmelády už jsem takový přeborník, že dostávám objednávky na 2 roky dopředu (ale přiznávám, dělávám ji jen ob rok). Co mě ale nadchlo, je výroba marmelády v domácí pekárně. Dokonce tak, že vážně uvažuju, že bych si ji pořídila. Nevěříte? Podívejte se, jak je to jednoduché, a pochopíte!
Originální tarte tatin prý vznikl úplně náhodou a nebyl z meruněk, ale z jablek. Dnes se obrácené koláče dělají s leckterým ovocem a cukráři dobře vědí proč: ovoce se pod pokličkou z těsta vlastně jemně podusí a uchová si všechnu svoji dokonalou šťávu. Jen jedna praktická rada: používejte koláčové formy vcelku nebo klidně kastrol, ale nikdy ne dortovou formu: jakmile má odendávací dno, škvírou mezi šťáva vyteče klidně až na dno trouby, kde se připálí.
Články, které by vás ještě mohly zaujmout