DVOUBAREVNÁ MARMELÁDA

ZAVAŘUJTE A NAKLÁDEJTE O STO ŠEST
7.6.2017
KVĚTY V KORNOUTCÍCH Z LISTŮ
9.6.2017

stuha_ruzova

Pokud již delší dobu zavařujete, zkušenosti vás dovedou k experimentování a zkoušení nových variací. Navíc nám obchody najednou nabízejí ovoce, které v přírodě obvykle zraje postupně.

Díky tomu si pohodlně koupíte vyzrálé jahody i meruňky ve stejném období. Využijte toho, vaše police se zásobami na zimu budou naprosto úchvatné.

Letos jsme pro vás přichystali zbrusu nové sklenice na zavařování (viz předchozí článek). Vyberete si jak z rozmanitých typů, tak i podle potřebných objemů.
Mě se například líbí rovné sklenice s kostkovanými víčky o objemu 240 ml, které jsou přímo stvořené k přehlídce barevných ovocných směsí.

Mám pro vás i jiné zavařovací recepty, které patří k mým oblíbeným.  Teď jsou aktuální například opilé jahody, rumtopf nebo bezinkové želé. A těšit se můžete na další.

stuha_ruzova

PATROVÁ MARMELÁDA S MANDLOVÝMI LUPÍNKY

Příprava: 30 minut bez naložení a vaření * Získáte: 5 menších skleniček

  • 500 g jahod, odstopkovaných a rozkrájených
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 500 g cukru; z toho 250 g cukru pro každou várku
  • želírovací přípravek Želírfix 2 : 1, 25 g; z toho 12,5 g pro každou várku
  • 500 g meruněk, odpeckovaných a rozkrájených
  • hrst mandlových plátků

1. Jahody omyjte, odstopkujte a nechte trochu oschnout, pak je rozkrájejte na velké kousky. Vložte je do kastrolu, přidejte citronovou šťávu, 250 g cukru s rozmíchanými 12,5 g želírovacího přípravku a směs opatrně a dobře promíchejte. Kastrol vložte asi na 3 hodiny do chladničky.

2. Do zbytku cukru vmíchejte zbytek želírovacího přípravku a připravte si meruňky. Omyté a okapané plody vypeckujte a rozkrájejte na malé kostičky. Přesuňte je do mísy a promíchejte s připraveným cukrem a také dejte na 3 hodiny do chladničky.

3. Připravené jahody přesuňte na plotnu a pomalu zahřívejte. Za stálého míchání směs přiveďte do varu, pak plamen stáhněte a za stálého míchání vařte ještě 4 minuty. Proveďte želírovací zkoušku, a pokud to směs ještě potřebuje, znovu ji povařte. Když je vše v pořádku, jahody odstavte.

4. Meruňky přesuňte do kastrolu a rozmixujte je ponorným mixérem, stačí jen nahrubo. Směs přiveďte do varu a za stálého míchání zprudka vařte 5 minut. Udělejte želírovací zkoušku a hrnec odstavte.

5. Do čistých a suchých sklenic dejte nejprve jahody, asi tak pod polovinu sklenice a nechte je chvilku stát. Mezitím si dejte na suchou pánev hrst mandlových lupínků a rychle je opražte. Lupínky navrstvěte na jahody, trochu si nechte stranou. Marmeláda už tuhne a lupínky pomohou unést hutnější meruňkovou směs. I tak se trochu vnoří do jahod a po stranách je vytlačí, proto je jahod ve sklenici méně. Po částech přidejte tedy meruňky, použijte lžíci. Sklenice zaplňte až nahoru a navrch nasypte zbytek mandlových plátků.

6. Sklenice okamžitě zavíčkujte a obraťte na 5 minut dnem vzhůru. Později je nechte zcela vychladnout v normální pozici a uložte.

merunka1

Tady jsou již naložené jahody v cukru a želírovacím přípravku, a půjdou do chladničky. Mezitím jsem připravila meruňky. Ty jsou pevnější, proto jsem je rozkrájela na malé kostičky. V chladničce a v cukru však také pustí šťávu. Potom je rozmixuji na hrubší pyré. Nezapomeňte, že ovoce je třeba navážit bez stopek a pecek.

merunka2

Jahody jsem navrstvila trošku pod úroveň poloviny sklenice. Jsou řidší, než hutné meruňkové pyré, proto na předěl nasypu opražené mandle. Na tuhnoucím povrchu pomohou krásně udržet horní vrstvu. Barvy jsou neskutečné, že? Zavřete oči a představte si k tomu tu vůni :o) Tohle dokáže jenom příroda.

Na tahle kouzla si nechávám ty nejhezčí skleničky, co mám. Určitě si také u nás vyberete…


stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.