NEJLEPŠÍ KRÉMY DO CUKROVÍ

Narozeniny Dobrý Anděl
10 LET DOBRÝM ANDĚLEM
10.12.2025
Krémy do cukroví jsou základem dokonalé chuti i vzhledu vánočních sladkostí. Klasickou je ořechový, pařížský nebo máslový krém, šanci dejte ale třeba i růžovému nebo likérovému.

Pro přípravu nejlepšího cukroví jsou krémy zásadní. Skvěle doplňují různé druhy těst a vytvářejí vynikající chuťové kombinace. Mezi oblíbené krémy na cukroví patří máslový, čokoládový nebo ořechový krém. Pro dokonalý výsledek je důležité zvolit kvalitní suroviny, jako je čerstvé máslo nebo kvalitní čokoláda, a dbát na správnou konzistenci krému. 

Cukroví se krémem slepuje nebo plní podle typu receptu a požadované konzistence. Obecně platí, že pro slepování cukroví (například linecké nebo piškotové) je ideální použít hustší krémy, které dobře drží tvar a nezatékají. Máslové nebo ořechové krémy jsou v tomto případě skvělé, protože mají dostatečnou pevnost, aby zajistily stabilitu cukroví.

Na plnění cukroví  je dobré zvolit krémy o střední až lehčí konzistenci, které se snadno nanáší, ale zároveň nejsou příliš tekuté, aby nevytekly. Krémy na bázi mascarpone, vanilkový nebo čokoládový krém, mohou být ideální volbou pro jemné plnění.

Co se týče trvanlivosti, krémy na máslové bázi (máslový nebo ořechový krém) vydrží déle, protože máslo působí jako přirozený konzervant a dodává krémům stabilitu. Oproti tomu krémy na bázi smetany nebo mascarpone mohou mít kratší trvanlivost, zejména pokud jsou skladovány při pokojové teplotě, a je lepší je uchovávat v chladničce.

Pro dlouhou trvanlivost cukroví je tedy vhodné volit krémy s pevnější konzistencí, které nevyžadují chlazení a mohou vydržet i několik dní.

Pokud milujete pracny, musíte tenhle krém vyzkoušet. Díky silikonové formě napečete malé kousky, které si úplně říkají o to, je slepit krémem. Vyzkoušejte světlé těsto z lískových ořechů spojené úžasným růžovým krémem. Za barvu vděčí potravinářskému barvivu, ale pokud přidáte pár kapek růžové vody, dostojí svému názvu hned dvakrát.  

Ořechy patří mezi tradiční cukroví, které v řadě rodinách nesmí chybět. Spojit je můžete hned třemi různými krémy a ve výsledku tak nabídnout různé chutě. Strhne se u vás živá diskuze, jestli jsou ořechy lepší  s ořechovým, pařížským nebo vanilkovým krémem? 

Vaječný koňak je základem krému do vosích hnízd, ale také našeho krému pro toto cukroví. Jeho výhodou je, že se nemusí nechávat dlouho rozležet. Vaječný koňak se přidává do těsta i do máslovému krému, který díky likéru získá zajímavou chuť. Pokud dáváte přednost slepení pudinkovým krémem, máme recept i na něj. 

Pařížský krém využijete například na nepečené pařížanky. Dostatek másla se postará o to, že krém krásně ztuhne a bude vám držet. Čokoládový základ krému je jemný a nadýchaný. V okamžiku, kdy ho spojíte s máslem a vychladíte, získá větší pevnost. Cukroví s tímto krémem je dobré podávat rovnou z lednice, aby vám krém nepovolil. V chladném počasí bude stačit i balkon. 

Citrónový krém je velmi osvěžující a po máslových krémech poskytne vašim chuťovým buňkám vítanou změnu. Hodí se pro naplnění košíčků z křehkého těsta. Stačí upéct košíček, do něj natřít krém a navrch pak už jen upečená pusinka. Jeho příprava je snadnější, než by se mohlo zdát. Ale pokud chcete čas ušetřit, klidně sáhněte po kupované variantě. 

Na výjimečnosti dodává tomuto krému mandlový extrakt. Skvěle podpoří chuť těsta, kde je použité jako v případě makronek mandlová mouka nebo mleté mandle. Krém je dobré před použitím vychladit. Ovšem ne tolik, aby vám použité máslo v něm úplně ztuhlo. 

Plněné košíčky jsou takovou cukrářskou laskominou. Pro vánoční pohoštění se hodí rumovo-oříšková náplň uzavřená do čokolády. My máme košíčky z křehkého těsta, ale dobře budou fungovat i ty z pracnového. Krém nanášejte krouživým pohybem. Pokud zvolíte plnění cukrářským sáčkem, příliš ho nepřeplňujte. Teplem vašich rukou by krém měkl a špatně by se vám nanášel. 

Hebké, jemné, nadýchané....

Takové jsou nejen krémy do cukroví, ale i naše beránkové deky. Okamžitě zahřejí i ty největší zmrzlíky a je radost se do nich zachumlat.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *