NEJLEPŠÍ HRABĚNČINY ŘEZY S JABLKY

JARNÍ KATALOG LÁKÁ NA KVĚTINOVÉ MOTIVY A NĚŽNÉ BARVY
21.2.2025
TVAROHOVÉ MOUČNÍKY A DEZERTY, KTERÉ SI ZAMILUJETE
26.2.2025

Hraběnčiny řezy jsou jeden z nejpopulárnějších jablečných moučníků. Jejich příprava je trochu delší, ale nikterak složitá, a na české stoly patří už celé dekády.

Proč se jmenují zrovna hraběnčiny, těžko říct, protože ačkoliv jsem pátrala po jejich původu opravdu důkladně, jako oblíbený recept nějaké hraběnky jsem je nenašla. Jablečných moučníků jsou staré české kuchařky plné, ale tenhle konkrétní recept se strouhaným těstem navrch jsem v nich hledala marně – ostatně, třené těsto v nezmražené podobě nenastrouháte a mrazáky jsou až poměrně moderní vynález.

Ať už je to s jejich názvem jakkoliv, kdo je někdy ochutnal, ten je bude chtít zas a znovu. Já mám třeba tenhle typ třeného těsta (bez smíchání s bílkovým sněhem) všeobecně moc ráda, protože je krásně hebké. Z velmi podobného připravíte vždy měkké sušenky spekulky, já z něj dělávám i koláč s vanilkovým krémem a borůvkami, ale ten vám představím až někdy jindy. Teď už pojďme krájet jablka, ať řezy stihnou vychladnout k odpolední kávě!

hrabenciny-rezy-4

HRABĚNČINY ŘEZY S JABLKY

Příprava: 75 minut
Množství: 8–12 kousků

Těsto

  • 200 g měkkého másla
  • 120 g cukru krupice
  • 4 žloutky
  • 375 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce mléka

Náplň

  • 3–4 jablka
  • mletá skořice
  • citronová šťáva
  • 2 hrsti mandlí
  • 4 bílky
  • sůl
  • 75 g cukru krupice
  • 1 rovná lžíce škrobu
  • 1 lžička vinného nebo jablečného octa

 

  • tuk na vymazání a mouka na vysypání pekáčku

1. Máslo a vejce nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vymažte tukem a vysypte moukou. Máslo vyšlehejte s cukrem do hebké světlé pěny, která je už od pohledu krásně nadýchaná, v robotu to trvá asi 10 minut. Když tento krok nepodceníte, nemusíte používat kypřicí prášek a těsto přesto bude i po upečení lehké jako obláček. 

2. Postupně zašlehejte žloutky: další přidávejte až ve chvíli, kdy je předešlý zcela zašlehaný. Nakonec vmíchejte polohrubou mouku a podle potřeby i pár lžic mléka, aby nebylo moc tuhé. Asi třetinu těsta odeberte, vytvarujte do válečku, zabalte do folie nebo sáčku a uložte do mrazáku. Zbylé dvě třetiny rozprostřete na dno pekáčku.

hrabenciny-rezy-1

Pokud jsou jablka hodně kyselá, můžete přidat trošku cukru

3. Jablka omyjte, rozpulte a zbavte jádřinců. Pokud mají tuhé slupky (nebo je nemáte rádi), nezapomeňte je i oloupat. Pak je nakrájejte na menší kousky a navrstvěte je na těsto. S jablky nešetřete! Podle chuti je poprašte skořicí, zakápněte trošičkou citronové šťávy, případně i trochu doslaďte. Mějte ale na mysli, že na ně přijde i hodně sladká vrstva sněhu.

4. Bílky začněte se špetkou soli šlehat na sníh. Když začnou lehce tuhnout, začněte i vy po přisypávat cukr. Když je sníh tuhý, přidejte i trošku škrobu a octu, díky tomu bude sníh tuhý opravdu dokonale a po upečení si zachová velmi příjemnou texturu. Pokud máte jen klasický kvasný lihový ocet, raději jej vynechte a spokojte se jen se škrobem.

hrabenciny-rezy-2

Jablka posypte ořechy a zakryjte sněhem

5. Jablka posypte nahrubo nasekanými nebo namletými mandlemi (či jinými ořechy podle stavu zásob a chuti). Nakonec na ně rozprostřete dokonale tuhý sníh a uhlaďte jej.

6. Vyndejte zmrzlé těsto a po částech jej nastrouhejte nahrubo a hoblinky sypte na sníh. Když říkám po částech, má to důvod: těsto strouháním velmi rychle povoluje a hoblinky se k sobě začnou vzápětí lepit.

hrabenciny-rezy-3

Hraběnčiny řezy jsou díky jablkům a sněhu krásně šťavnaté

7. Hotový koláč vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova. Nechte chvíli zchladnout a můžete podávat, i ještě horký je naprosto famózní.

ORIGINÁLNÍ LEVANDULOVÁ KOLEKCE

Zaujala vás ta levandulová krása na fotografiích? To nás samozřejmě těší! Levandulový motiv je na našem e-shopu dlouhodobě hitem, a proto jsme pro vás připravili originální kolekci (nejen) kuchyňského textilu s těmito krásnými fialovými květy. Všechny kousky kolekce jsou vyrobeny z pevného, odolného a stálobarevného bavlněného materiálu, který není nijak náročný na údržbu a přesto vám bude sloužit dlouhé roky.

 
 

Další inspirace na jablečné moučníky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *