JABLEČNÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ

FILOZOFIE BAREV VHODNÝCH DO DĚTSKÝCH POKOJŮ
5.1.2022
KDYŽ JE CHUŤ NA FRANKFURTSKOU POLÉVKU
10.1.2022

Uplynulý čas sice byl plný sladkostí, ale zima nám ještě ukáže, co umí. Koláč, který je spíš jídlem, než cukrovinkou, přijde docela vhod.

Tento křehký koláč považuji za zimní. Nějak mi k němu sedí sníh za okny, a ideálně na něj spotřebuji uskladněná jablíčka, která už nemají tolik šťávy. Voní po másle a mandlích, a nikdy po něm nezbyde ani drobeček, byť drobit dokáže docela dost. Připravte si na něj větší talířky a pořádný hrnek s horkým čajem, i tu a tam s kapičkou něčeho ostřejšího. 

Drobenkové koláče miluji. Většinou jsou nízké a dělají se na plechu. Tenhle ale má v sobě náplň z kořeněných dušených jablek, takže se v troubě vyšplhá vysoko. Dobře mi na něj posloužila rozměrná rozevírací dortová forma se speciálním strukturovaným dnem, v němž koláč perfektně upečete, aniž by se přichytil. Pod těsto není třeba dávat pečicí papír.

Příprava: 50 minut *  Získáte: koláč do formy velké 34 × 24 cm

Náplň

  • 600 g pevnějších jablek, na kostičky (asi 5 jablek)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce vody
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžička skořice, jemně mleté
  • muškátový oříšek, nastrouhaný

Těsto

  • 250 g másla, povoleného
  • ½ lžičky soli
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžička bourbonské vanilky
  • 5 vajec L
  • 200 g hladké mouky, prosáté
  • ½ prášku do pečiva, bio
  • 100 g mandlí, jemně mletých

Drobenka

  • 2 hodně vrchovaté lžíce hotového těsta
  • 170 g polohrubé mouky
  • velká hrst rozinek namočených v rumu
  • 50 g mandlových plátků na posypání
  • 1 lžíce moučkového cukru

1. Náplň - Nakrájená jablka dejte do kastrůlku, přidejte třtinový cukr, lžíci vody a 2 potlučené hřebíčky. Dejte na malý plamen a 10 minut vařte bez pokličky, míchejte, až se provaří a trošku změknou. Kastrůlek odstavte a pokud jablka pustila šťávu, slijte ji. Přidejte skořici a muškát, promíchejte a nechte vychladnout.

2. Troubu zapněte na 165 °C, formu sestavte a vymažte máslem. Pak připravte těsto - Máslo, sůl, cukr a vanilku vyšlehejte ve šlehači do světlé pěny. Počkejte, až několikanásobně nabude. Pak přidejte vejce, jedno po druhém, a každé krátce zašlehejte. Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a těsto rychle spojte. Nakonec ručně vmíchejte nastrouhané mandle.

3. Do hlubokého talíře oddělte 2 hodně vrchovaté lžíce těsta, přisypejte mouku a příborovým nožem, později prsty vypracujte drobenku.

4. Základní těsto přesuňte do formy, navrstvěte na něj jablka, přidejte rozinky a navršte všechnu drobenku. Povrch posypejte lupínky mandlí a lžící moučkového cukru. Pečte ve vyhřáté troubě po dobu 50 - 60 minut, až povrch vyskočí a mandle zezlátnou.

POZN.: Pokud vám trouba víc peče, ochraňte povrch pečicím papírem. Z koláče se někdy může uvolnit trocha šťávy, ale chytrá forma s okrajem ji zachytí. Upečený koláč je nadýchaný a vysoký, takže kontrolujte špejlí jeho upečení.

Strukturované dno dortové formy nemusíte zakrývat pečicím papírem. Díky nerovnému povrchu se k těstu lépe dostává horký vzduch a rovnoměrně propeče spodek těsta. Forma je opravdu veliká, takže získáte skvělého pomocníka pro výrobu řezů a obdélníkových dortů, které byste z vysoké pečicí formy těžko vyndávali ven. Šťavnaté rozinky mám domácí, vyrobené v sušičce na ovoce. Na podzim se na ně určitě zaměřte.

Hotový koláč nechte chladnout asi 10 minut ve formě, teprve pak ji rozevřete a přesuňte ho na mřížku. Pečicí papír, kterým jste chránili povrch koláče, sejměte až před podáváním, aby veškerá vlhkost zůstala uvnitř.

Mandlový koláč je křehký, na povrchu křupavý a samozřejmě drobivý, takže si kolem naděláte paseku. Zlobit se ale nebudete :o) Přeji vám dobrou novoroční chuť a dnes hezký tříkrálový večer!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.