FILOZOFIE BAREV VHODNÝCH DO DĚTSKÝCH POKOJŮ

BORŮVKY V ZIMĚ VYLÉČÍ KDECO
4.1.2022
JABLEČNÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ
6.1.2022

Šťastný a harmonický domov pro své děti budujeme s největší pečlivostí. Nejprve podle svých představ, ale po čase je zapotřebí spolupráce.

Když pomineme nádherný věk miminek, který se nám daří ovlivňovat podle svého nejlepšího přesvědčení, velice záhy stojí před námi malé svéhlavé bytůstky, které si nás nejprve dokonale omotají kolem prstu a pak si začnou svůj svět přetvářet k obrazu svému. K tomu patří především jejich výsostné domácí území - dětský pokoj. Je na čase začít budovat prostor, kde se bude vaše dítě dobře rozvíjet a najde ochranu a láskyplné zázemí na celou řadu let.

Existuje mnoho faktorů ke zvážení. Každé místo má svou energii; mimo jiné je třeba najít nejklidnější kout na spaní, nepodcenit světelné podmínky v místě, kde bude pracovní stůl apod. Zůstaneme-li u estetického hlediska, první co budeme řešit, jsou barvy v prostoru. Barvy dáváme do souvislosti s lidskou psychikou i povahou, která je zřejmá už odmalička. 

55218__bavlnn-lon-povleen-lena_eshop_z1

RŮŽOVÁ PATŘÍ MALÝM SLEČNÁM

Růžové akcenty provázejí ženy všech věkových kategorií po celý život. Často se stávají vedoucími barvami v módním šatníku, akcenty neonek a purpuru se stávají trendovými výkřiky a teprve ve stáří působí pudrové tóny jako pohlazení. V interiéru patří růžová k nejoblíbenějším barvám dětí.

RŮŽOVÁ = NĚHA, LÁSKA, LASKAVOST

Dětské chování je nejvíce ovlivňováno city. Naše ochranitelská náruč učí lásku cítit i opětovat. Čím je vaše holčička citlivější, tím jemnější barvy zvolte do prostoru. Mají hojivou úlohu, pudrové tóny harmonizují, konejší a zklidňují. Po výrazných tónech růžové zatouží už větší slečny, které barvy dokážou zkombinovat s neméně ostrými akcenty zelenomodré či žluté. 

BAREVNÉ KOMBINACE

  • Růžová s modrou - ve stejné intenzitě tyto barvy uklidňují, přinášejí harmonii a vyrovnanost.
  • Růžová s červenou - je velkým zdrojem energie, kupodivu potlačuje agresivitu a povzbuzuje chuť do života.
  • Růžová s bílou - působí trochu staromilsky a přezdobeně, vyzařuje méně energie.
  • Růžová se zelenou - to jsou barvy akce, podporují chuť hýbat se.  

BAVLNĚNÉ POVLEČENÍ LENA s praktickým zapínáním na zip

53645_img_1559_eshop_1000x1000_z1

MODRÁ SNESE SOUSEDSTVÍ MNOHA BAREV

Minimalisticky zařízené domácnosti častokrát preferují bílou jako základ veškerého prostoru. Doběhne-li až do dětského pokoje, je zde možnost navázat kteroukoli barvou. Kluci si nejspíš vyberou modré tóny ve výrazné intenzitě.

MODRÁ = TICHO, KLID, ROZJÍMÁNÍ, SOULAD

Tady je třeba dodat, že výrazné tmavě modré barvy mají zcela jiný dopad. Málokdy je však volíme do dětských pokojů, protože pohlcují světlo a mohou působit smutně. Světle, až středně modré tóny se hodí pro introverty a romantiky. Barvy působí přívětivě a symbolizují oblohu, hory, dálky.  

BAREVNÉ KOMBINACE

  • Světle modrá s bílou - uvolňuje negativní emoce, barvy pomáhají překonat stres.
  • Světle modrá s tyrkysovou - spouští fantazii, dodává odvahu překonat starosti.
  • Světle modrá s oranžovou - barvy pomáhají k myšlení v souvislostech, uvolňují schopnost vyjadřovat se a nebát se toho.
  • Světle modrá s červenou - podporuje intuici a představivost.

BERÁNKOVÁ SOUPRAVA CLOUDY z mikrovlákna, také v růžovobílé.

54877_2907-red_e_z1

ŠEDÉ AKCENTY JSOU PŘIROZENÉ

Šedá barva vypadá v interiéru sofistikovaně. Už dlouho patří i do dětských pokojíčků dětí, které odrostly nejmenší postýlce. Jemná šeď působí přívětivě jako přirozený stín a odrazí, a rozzáří každou přidanou barvu.

ŠEDÁ = PRECIZNOST, PŘÍSNOST, NEUTRALITA

O šedých odstínech nelze hovořit v souvislosti s dětskými pokoji, jako o dominantních. Šedá vytváří kulisu. Je to stín, odlesk, kam už nedopadá světlo. Přesto se teplé a hodně světlé tóny výmalby stěn nebo doplňků do dětského prostoru hodí. Lahodí především bílému nábytku v laku nebo s dezénem bělené břízy. Vytváří čistý prostor, který lze barvami doslova rozsvítit. Je vhodná všude tam, kde děti už odrůstají, a kde se bude pokojík znovu proměňovat, tentokrát do studentského.

BAREVNÉ KOMBINACE

  • Šedá barva s bílou - vyjadřuje nedotknutelnost, snažíme se říct svému okolí, že jsme záhadní, uzavření, máme sklony filozofovat. Děti pod tímto vlivem nenechávejte, do prostoru přidejte hodně barev, které jim pomohou být otevřenějšími.
  • Šedá barva s červenou - pomocí červených akcentů děti snáze překonávají problémy, lépe si dokážou prosadit svůj názor. Kombinace vytváří klidnou energii, protože barvy se vzájemně ovlivňují.
  • Šedá barva s tmavě zelenou - posiluje vnitřní vyrovnanost.

KUSOVÝ KOBEREC SPORŤÁK, 100% polyamid, velikost 100 × 150 cm

55189__bavlnn-lon-povleen-saturnin_eshop_z1

PŘÍRODNÍ TÓNY

Bukový nebo dubový nábytek, olše a světlé odstíny břízy patří k častému vybavení dětských pokojů. Veškeré doplňkové zařízení a textilie podřiďte tomu, zda v prostoru převládají chladné či teplé odstíny dřeva.

BÉŽOVÉ BARVY = SOLIDNOST, TRADICE, REALIZMUS

Béžové až hnědé tóny se v prostoru dětského pokoje nejvíce odrážejí ve volbě nábytku. Jejich intenzitu spojujeme s barvou podlah, dveří a okenních rámů. Barvy dřeva jsou hodně rozmanité, ale vždy velice snadno umožňují výběr barevných odstínů pro výmalbu a dětské zařízení. Béžové tóny volte optimistické, světlé, skořicové a teple medové.

BAREVNÉ KOMBINACE

  • Béžové barvy a zelená - barvy dřeva působí teple a vyjadřují harmonii s přírodou, které zelená dotahuje. Jsou svěží a optimistické, zmírňují stresové napětí. 
  • Světle hnědá se světle modrou - to je barevná kombinace mírnící nedůslednost v konání, posiluje vůli.
  • Světle hnědá s bílou - posiluje soustředění, podporuje intuitivní schopnosti.
  • Světle hnědá se zlatavě žlutou a oranžovou - to jsou barvy péče a starostlivosti, podporují citový rozvoj.

BAVLNĚNÉ LOŽNÍ POVLEČENÍ SATURNIN v klasické délce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.