Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Jakmile začne sluníčko hřát a všechno kvést, začneme se těšit na čerstvou, křupavou jarní zeleniny. Faktem ale je, že v květnu se sklízí vesměs jen chřest, rebarbora a pár hodně raných brambor, i ty nejranější odrůdy mrkve se v běžných českých podmínkách sklízí až v červenci.
Což ale nic nemění na tom, že jednak má leckdo doma ještě zbytky skladované loňské mrkve (já teda preferuji skladování nastrouhané mrkve v mrazáku :-)), jednak tu v dnešní době máme mrkev celoročně v obchodě – českou i dovozovou.
Nebudu vás zdržovat řečmi o betakarotenu a blahodárném vlivu na zrak, to určitě dobře znáte. Co už ne každý ví, je fakt že ani ta mrkev není původní česká zelenina a už vůbec původně nebyla oranžová. Pradomovinou této miříkovité rostliny je oblast Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, odkud se dostala nejdřív do Indie, jižní a jihovýchodní Asie a východního Středomoří, do západní Evropy docestovala nejspíš ve 12. století. Nizozemci až v 17. století vyšlechtili oranžovou mrkev, jak ji známe dnes – úplně původní (stejně jako dnešní divoké) druhy byly bílé.
Klasický mrkvový koláč, tzv. carrot cake, pochází z britské kuchyně a mrkev se v něm používala jako sladidlo, s dnešními recepty tedy neměl příliš společného. Mrkev se pro svoji nasládlou chuť ale používala jako sladká náplň i v české kuchyni: příkladem jsou níže uvedené slovácké mrkvánky, na Vysočině se mrkví plnily zase buchty (tam se jim většinou říká mrkvance nebo mrkváky).
Teď už ale hurá do mrkvového pečení – ať už sladkého nebo ne. Mrkev je totiž opravdu zajímavá přísada!
Začnu už zmiňovanými slováckými mrkvánky, které pro vás před časem připravila kolegyně Jana a v článku skvěle shrnula i rozdíly oproti těm z Vysočiny. Křehké křupavé kapsičky díky mrkvi při pečení získají dokonale zlatou barvu a na jarním stole se budou dokonale vyjímat. (Mimochodem, den krásný hrnek seženete na tomto odkazu. Najdete tam i další zvířata ze statku a ke každému hrnku je i miska!)
Já vím, že Velikonoce už letos byly, ale tenhle recept na mrkvovo-mandlové těsto by měl být připomínán pořád dokola, protože je prostě skvělý, a rozhodně jej není třeba péct jen v beránkové formě, univerzální a krásný je třeba tenhle netradičně tvarovaný srnčí hřbet a chybu rozhodně neuděláte ani bábovkovou formou.
Mrkev se (nejen) v moučnících skvěle kombinuje s několika dalšími surovinami: zázvorem, rozinkami, ořechy, krémovým sýrem, medem, javorovým sirupem nebo třeba pomerančem. Jednoduchý mrkvový dort s pomerančem, krémovým sýrem a ořechy můžete vyzkoušet třeba v tomto receptu. Když si dáte práci s ozdobou, bude z něj klidně solitér na slavnostně prostřeném stole.
Když jsem výše psala o skvělých surovinách na kombinaci s mrkvovým těstem, vynechala jsem koření jako je skořice a muškátový oříšek. Ty se starají o skvělou chuť v receptu na šejkrovaný mrkvový koláč, jehož genialita spočívá v absolutní jednoduchosti: zvládnete jej dokonce i bez metly, stačí vám na něj nádoba s víkem a příprava zabere doslova jen pár minut: nejdéle trvá strouhání mrkve. :-)
Články, které by vás ještě mohly zaujmout