MLETÉ MASO K OBĚDU I K VEČEŘI

ÚNOROVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – ARANŽMÁ S BAVLNÍKEM
28.2.2022
ÚKLID PODLE HOROSKOPU
2.3.2022

Dobré a rychle uvařené jídlo z dostupných surovin, to patří k našim častým úlohám v kuchyni. S mletým masem si poradíte naprosto skvěle.

Když nevím, co uvařit, ráda sahám po svých oblíbených receptech s mletým masem. Z čerstvého masa se dá vytvořit bezpočet různorodých jídel a všechna jsou chutná. Ne každé, ale většina z nich je rychle hotová. Kombinace různých druhů mas, a především jejich spojení s dalšími ingrediencemi, zvláště se zeleninou, jsou naprosto vynikající. Rozmělněné maso máte pěkně pod kontrolou, lépe ho okořeníte, můžete ho rozdrobit do rychlé polévky, zapéct s bramborami, těstovinami i rýží. I na smažení občas dojde, a hned je tu fůra dalších variací. Pokud se chcete vyhnout přemíře tuku, vyzkoušejte horkovzdušnou fritézu. Možností jsou velké spousty. 

K velkým rizikům mletých mas je jejich krátká trvanlivost. Dejte si vždy pozor, aby se zakoupené maso dostalo co nejkratší cestou do lednice, a pak ho také co nejrychleji spotřebujte. Maso při mletí do sebe nabere vzduch, takže zkáze podléhá velice snadno. Pokud se kuchyňské práci nevyhýbáte, pořiďte si mlýnek a čerstvé maso si doma umelte. Máte přitom možnost pracovat s různými kombinacemi chutí a vytvářet si zajímavé směsi.

První zakousnutí do hamburgeru je vždy extází chutí, kdy se snažíte pochytat do úst vše, co se z opečené housky rozleze ven. Pokud s tím také těžce zápolíte, můžete si udělat„ hamburgery nahé”, kdy si opečené mleté maso naservírujete navrch na peřinku z ostatních ingrediencí. To vše jen tak lehce navršte na talíř a spořádaně zkonzumujte příborem. S vytvarováním pěkného hamburgeru vám pomůže toto šikovné tvořítko. S průměrem 12 cm odevzdá pořádnou porci, která vás docela určitě zasytí.

Plněné papriky všichni milujeme. Dají se jíst od léta do léta, protože paprikové lusky jsou s malými pauzami k dostání stále. Lusky plním směsí hovězího a vepřového masa dochuceného bazalkou, která tak dobře sekunduje červené omáčce z rajčat a zakysané smetany. Pořiďte si na ně co největší pekáč, protože je budete připravovat rádi, často a v hojném počtu. Než se pokrm dostane do trouby, chvilku to trvá, ale pak už se o vše postará. K luskům podávejte nejlépe široké italské nudle. 

S horkovzdušnou fritézou získáte celou řadu nových zkušeností a především urychlíte přípravu svých domácích pochoutek. Patří k nim především hranolky, lehké kuřecí maso, zelenina a dokonce i malé sladkosti. Určitě vyzkoušejte i oblíbené masové kuličky z hovězího mletého masa. Maso dochuťte kořením, bylinkami, smetanou a přidejte vejce. Mokrýma rukama vytvořte kuličky o průměru asi 3 cm, lehce je zakápněte slunečnicovým olejem, a pak už se jen můžete těšit na první várku. Čekat budete jen pouhých 20 minut.

K těmto kuličkám dělám omáčku, která je trošku ostřejší a spolehlivě vás naladí na přísun dalších dobrot, které přijdou na stůl. Předkrm připravuji z mletého hovězího a vepřového masa, a dohromady funguje jako perfektní startér před hlavním jídlem. Napečete-li kuliček hodně, pochutnejte si na nich k vínu při kamarádském posezení. Kuličky dávám péct do trouby, takže se dá zvládnout i docela velká porce. Počítejte s tím, že se po nich rychle zapráší!

 

2 Comments

  1. Ljuba Schlemmerová napsal:

    Velice pěkné, přehledně napsané a ještě k tomu vynikající češtinou! Vzbudí tisíc chutí i na lůžku v nemocnici.

  2. Jana napsal:

    Paní Schlemmerová,
    srdečně vám děkuji, ale především vám posílám mnoho energie, abyste si brzy pochutnala doma a v plném zdraví!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.