MECHOVÝ TRÁVNÍK K SNÍDANI

PŘEKLÁDANÝ KYNUTÝ COP SE SLANOU NÁPLNÍ
7.4.2022
6 TRADIČNÍCH VELIKONOČNÍCH DOBROT
12.4.2022

Velikonoce jsou plné barev a ze všeho nejvíc se všichni těšíme na zelenou. Nebojte se, i v kuchyni bude zdravá a přírodní!

Když jsem loni objevila mechový dort v jedné z východočeských cukráren, neochutnala jsem - myslela jsem bláhově, že těsto bude plné potravinářských barviv. Také je občas používám, ale vím, které jíst chci, a které ne. Svou zmýlenou jsem ochotně napravila, když jsem se dozvěděla, o co jde...

Zelené dortíky se od té doby rozeběhly po naší zemi a dostanete je v cukrárnách a kavárnách, kde se peče dobře a pěkně domácky. Za úchvatnou barevností stojí rozmixované listy špenátu, jejichž chuť však v upečeném těstě nenajdete. Do receptu patří čerstvý baby špenát, jehož listy jsou sladké a můžete je směle ochutnat už v rozmixované olejové směsi. Pečení je zábavné, výsledek jakbysmet. Svůj mechový pažit můžete totiž dozdobit podle své jarně rozkvetlé fantazie.

Příprava: 30 minut + 45 minut pro dokončení * Získáte: plech cca 24 × 34 cm

Těsto

  • 150 ml řepkového oleje
  • 200 g baby špenátu, čerstvého
  • 3 vejce M
  • 180 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 250 - 300 ml kefírového mléka
  • 430 g hladké mouky, proseté
  • prášek do pečiva, 12 g

Krém

  • 2 plátky želatiny
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany na šlehání, 40%
  • 4 lžíce moučkového cukru, prosetého
  • 2 lžičky vanilkové esence

1. Do mixéru nalijte olej a postupně přidávejte hrst po hrsti špenátové listy, až vznikne hladké pyré.

2. Do mísy robotu dejte vejce a cukr, přidejte vanilku a ušlehejte pevnou, nadýchanou pěnu. Troubu zapněte na 180 °C.

3. Pak malým pramínkem přilívejte špenát a na nízké otáčky vše opatrně promíchejte. Přidejte špetku soli a 2 lžičky vanilkové esence.

4. V jiné misce prosejte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. Pak směs po lžících přidávejte ke špenátovému krému a střídavě s kefírem stěrkou zapracujte do základu, až vznikne vláčné, hladké těsto. Kefír přidejte citem, když trocha zbyde, nic se neděje, špenát je pokaždé jinak šťavnatý.

5. Těsto rozetřete na plech opatřený pečicím papírem a urovnejte ho do roviny. Plechem klepněte o stůl, aby vyběhly bubliny vzduchu a těsto dejte péct na 35 - 40 minut. Ke konci můžete troubu stáhnout na 175 °C . Upečený plát nechte vychladnout na mřížce.

6. Krém - Do malého kastrůlku dejte 2 plátky želatiny, zakápněte je trochou studené vody a nechte nabobtnat. Mezitím do misky robotu vložte mascarpone, přilijte vysokoprocentní smetanu, přidejte cukr a vanilku, a vše krátce vyšlehejte na hustý krém. Hmota hodně nabyde a zpevní, ale nepřešlehejte. Nyní želatinu mírně prohřejte - nevařit! až se dokonale rozpustí, ihned stáhněte z plamene a nechte krátce vychladnout. Pak ji pramínkem nalijte do připraveného krému. Krátce prošlehejte. 

7. Z vychladlého plátu odkrojte z každé strany proužek těsta, budou třeba pro vytvoření mechu z drobečků. Na zbytek plátu naneste krém, dokonale ho urovnejte a vše dejte chladit alespoň na 30 minut do chladničky. Mezitím si vytvořte mech z odřezků, které rozdrobte na libovolnou hrubost.

8. Chcete-li mít řezy pravidelné, vychlazený plát už nyní rozkrájejte na úhledné čtverce, ale těsto nechte při sobě. Pak na povrch hustě naneste drobečky, opravdu mírně je vmáčkněte do povrchu a naneste zbytek mechu. Mechový trávníček libovolně dozdobte.

Baby špenát je třeba nejprve rozmixovat na jemné pyré. Do mixéru nalejte olej a pak postupně přidávejte špenát po hrstech. Tady je směs ještě hodně kouskovitá, ale nakonec, když vše prošleháte, zůstane jemná kaše. Jakmile ji začnete přidávat k vaječné směsi, získáte nadýchaný nádherně zelený krém.

S moukou a ostatními surovinami vznikne hladké těsto, které přesuňte ihned do vyhřáté trouby. Dobu pečení zbytečně neprotahujte, zelené těsto se na dně i na povrchu snadno přemění v hnědé. Pokud vám shora více peče trouba, v závěru pečení povrch plechu přikryjte pečicím papírem. Hnědá bude i základna těsta, ale to je tak v pořádku. Až budete vytvářet mechovou drobenku, probarvení drobečků bude vypadat přirozeněji.

TIP: K upečení obdélníkového plátu těsta můžete využít nejen klasický nízký plech do trouby, ale také speciální formy - jednou je forma, jejíž dno lze s upečeným těstem vyzdvihnout, takže se s ním dále dobře pracuje, nebo využijte posuvný rám, který si pokaždé upravíte do potřebné velikosti a umístíte na plech. Tento rám je ideální pro následné vrstvení krémů. Formy naleznete v galerii pod článkem.

Plát vychladlého mechového těsta zbavte všech čtyřech nerovných okrajů a schovejte si je na rozdrobení. Nahoru navrstvěte krém ze smetany a mascarpone, dokonale ho urovnejte a dejte na půlhodinky vychladit. Mezitím si vytvořte drobečkový mech. Pak ostrým nožem rozkrájejte úhledné řezy, ale plát nechte pohromadě, a povrch hustě posypejte drobečky. První vrstvu jemňounce přitlačte, a pak už jen navrstvěte zbytek mechu. Drobečky se takto lépe zafixují a nebudou se z řezů sypat při servírování. Povrch dortíků libovolně dozdobte:

  • čokoládovými nebo cukrovými vajíčky
  • jedlými květy
  • sušenými jedlými květy
  • lyofilizovaným ovocem nebo čerstvým drobným bobulovým ovocem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.