Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Palačinky, lívance nebo i vafle milují nejen děti. Všechny tyhle laskominy mají mnoho společného a naše děti milují u pestrost možností.
Palačinky u nás třeba dělám já, někdy na večeři, někdy jen tak pro radost. Hotové jsou za chvilku i díky palačinkové pánvi, kterou jsem před lety dostala a bez které už si to nedovedu představit.
Lívance dělá moje máma, dělá jedině kynutou klasiku a vždycky, vždycky jich je zhruba 3krát víc, než by bylo potřeba.
A vafle, vafle miluju já. Namazané marmeládou, s pořádnou hromadou šlehačky a pokapané čokoládou.
Anebo zkuste jakýkoliv z následujících receptů, vynikající jsou úplně všechny – a jako bonus vám tu přidám recept na americké palačinko-lívance, prostě pancakes.
Jestli mám něco opravdu ráda, jsou to lívance z ricotty, tvarohu nebo aspoň bílého jogurtu či kefíru. Nadýchané usmažené lívanečky můžete klidně dát do mrazáku a třeba ke snídani je jen rozpéct v topinkovači.
V Belgii milují vafle, v Nizozemí poffertjes. Minilívanečky podávané s čerstvým ovocem, čokoládou, karamelem, ovocnými rozvary a prostě vším, co si dovedete představit, tam potkáte na každém rohu. Než se ale dostanete k jejich ochutnání na místě, můžete si je připravit i ve vlastní kuchyni.
Vymýšlet něco nového na klasickém palačinkovém těstu snad ani nejde, rozdíly jsou většinou jen nepatrné a ten největší obvykle spočívá ve sporu, zda použít hladkou nebo polohrubou mouku (hlásím se do týmu polohrubé!). Můžete ale přidat trochu kakaa, palačinkám to dodá úplně nový nádech!
Belgické vafle už jsem zmínila o fous výš, takže nemůžu vynechat ani recept na osvědčené těsto. Variací na vaflové těsto je stejně jako na lívance: můžete dělat kynuté stejně jako s kypřicím práškem, s mléčnými výrobky nebo bez. Do těsta můžete přidat koření nebo třeba chia semínka či mleté ořechy.
Palačinky můžete udělat klasické srolované či přehnuté na čtvrtiny (moje babička je třeba nikdy nezapomene po sejmutí z pánve lehce potřít kostkou másla) a nebo je taky můžete zapéct s nějakým dobrým krémem, třeba kokosovým. Zapékání palačinek ostatně není žádná novota, na Valašsku se s tvarohem a rozinkami zapékají odnepaměti a říká se jim tam slepé myši.
Články, které by vás ještě mohly zaujmout
3 komentáře
Super, vzhůru do morbidní otylosti a nárostu cukrovky. JL
Ach jo, proč ta jedovatost. Protoze jsem zlej, v životě nespokojenej a plivu kolem sebe. Prosím, nenechte si zkazit náladu, máte nejkrásnější blog, nádherné fotky, výborné nápady!!! Pokračujte směle dál, přeji usměvavé a příjemné zákazníky a ať se vám všem moc daří!! Mirka ❤️
Milá Mirko,
reaguji i za mou kolegyni Janu, která se s chutí přidala k oslavě lívanců. Protože recepty prošly mýma rukama a mou kuchyní, mohu na adresu Jiřího připojit jen to, že nepropaguji trend jíst sladké od rána do večera a je na každém z nás, zda občas sobě, nebo svým dětem, děláme pomyšlení. Jste moc milá, že jste se zastala naší práce a děkuji vám za hezká slova, kterých si upřímně vážíme. I vám přeji jen příjemné lidi kolem sebe :o)