Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Hrnec, který vaří, smaží, dusí a peče, se v domácnosti určitě hodí. Přinejmenším ušetří spoustu vašeho vzácného času, ale především nasytí celou rodinu, kdykoli si vzpomenete...
V předchozím článku (naleznete ZDE) jste se dozvěděli, že speciálně k tomuto typu multifunkčního hrnce se propracujete zcela zdarma při objednávce matrace VISCOFOAM DUO. Každému zájemci ho totiž posíláme jako poděkování. Hned potom budete mít příležitost zjistit, co hrnec všechno umí, a umí toho dost.
Během krátké chvíle, kdy jsem měla hrnec zapůjčený, jsem stihla vyzkoušet dvě úpravy masa. S jednou už jsem vás seznámila, a nyní jsem chtěla vyzkoušet přípravu krůtích prsou, které se v troubě občas při troše nepozornosti vysuší. Věřila jsem, že hrnec mi toto neprovede, a zvolila jsem dobře. Šťavnaté dušení masa se zeleninou a rozmarýnem dopadlo na výbornou. To vše korunováno hořčičnou omáčkou, vás přenese do slunné Francie.
Příprava: 35 minut + 2 hodiny naložení * Získáte: 8 porcí prsou
Marináda
8 porcí krůtích prsou
300 g zeleniny
1. Suroviny na marinádu smíchejte v misce a prošlehejte metličkou. Krůtí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na úhledné kousky. Vložte je do marinády a dejte do chladu minimálně na 2 hodiny.
2. Pak každý kousek masa obtočte větším pruhem slaniny a zavažte potravinovým špagátkem. Do každého balíčku zastrčte malý bobkový list. Maso vyskládejte do nádoby hrnce, a zalijte zeleninovým vývarem s rozmíchanou lžící dijonské hořčice.
3. Na maso navršte baby mrkvičky, cibuli a celé stroužky česneku, nádobu vložte do multifunkčního hrnce a zavřete víko. Nastavte program DUSIT = GUISO, čas nařiďte na 45 minut a teplotu na stupeň 2 (prostřední výkon) = na displeji se objeví hodnota 2045, přičemž minutky se začnou odečítat. Až hrnec pískne, přepne se do režimu UDRŽOVÁNÍ TEPLOTY = CALIENTE, což v tuto chvíli nepotřebujete, takže hrnec vypněte. Počkejte, až zmizí pára, která by vás mohla zranit, a hrnec otevřete.
4. Zkontrolujte maso, mělo by být měkké. Do hrnce přidejte rozebrané hrubší růžičky brokolice, hrnec zavřete a nastavte ho ještě na 15 minut dušení. Po této chvíli by mělo být hotovo. Opět hrnec opatrně otevřete, a vyberte zeleninu na nahřátý talíř; cibuli a česnek odstraňte.
5. Na talíř přidejte balíčky masa, omáčku přelijte do kastrůlku, přidejte kostičku másla a vše mírně prohřejte. Maso podávejte přelité omáčkou, nejlépe s vařenými bramborami.
Fůra zeleniny k bylinkovým úpravám masa neodmyslitelně patří. Brokolici stačí na změknutí jen pár minut, takže jsem ji přidala do hrnce až nakonec. Pokud neholdujete rozvařeným kouskům cibule a česneku, v poslední fázi před jídlem tuto zeleninu odstraňte.
Po otevření hrnce zjistíte, že část omáčky se zredukovala, ale je tam. Varná nádoba hrnce má obsah 5 litrů, je tedy pořádně hluboká. Pokud se vám podaří jídlo správně nachutit při přípravě do hrnce, nemusíte s omáčkou dělat vůbec nic. Výsledek mě překvapil velice příjemně; maso bylo výtečné, jen zeleninu bych jiným způsobem vaření udělala křupavější. Pokud ale stejné jídlo vložíte do trouby do zakrytého pekáče (asi na 1 hodinu při teplotě 180 °C), bude výsledek obdobný. Dobrou chuť!