5 VELIKONOČNÍCH HRÁTEK S VEJCI

KRŮTÍ PRSA S ROZMARÝNEM + MULTIFUNKČNÍ HRNEC II
1.4.2019
SMALTOVANÉ NÁDOBÍ S DOBROU NÁLADOU
3.4.2019

Jarní stolování bez vajec si ani neumím představit. Vedle zajíčků a beránků jsou vejce nejdůležitějším dekorativním prvkem majícím absolutně výjimečné poslání - mnohdy se dají i sníst...

Vejce jsou takovým malým zázrakem. Mají dokonalý tvar a kromě toho, že jsou nositelem života a staly se symbolem Velikonoc, musím připustit, že v kuchyni bych si bez nich neporadila. Krom vaření se s vejci dá dělat ledacos. Respektive s motivem vajíčka, tak i se skořápkami, s nimiž si můžete pohrát všemi způsoby.

Tradičně se vejce zdobí voskem, slámou, barví se a batikují, krášlí je půvabná dírkovaná madeira. Novodobě dostávají vyfouknutá vejce doslova nové šaty z provázků, krajek i plsti, kdy imitují tvary zvířátek z dětských říkanek. Malování vajíček skýtá bezvadný prostor pro tvoření s dětmi, takže si toto období nenechte ujít.

Pokud vás baví dostaveníčko v kuchyni, pak je tu nepřeberné množství receptů v nichž vejce účinkují v hlavní roli, a nakonec ještě zbývá zábavné servírování s tvarováním vajec prostřednictvím silikonových formiček, plechů na muffiny a pod. Vejce samozřejmě konzumujeme po celý rok, ale toto období je zábavnější. Využijte ho k tomu, aby vajíčkům přišli na chuť všichni členové domácnosti.

Vaječňák patří k k jarním svátkům podobně jako k vánočním. Připravuje se v mnoha zemích, a jeho úpravy jsou již proslulé. Stojí zato mít ho ve spíži nejen proto, že vám štamprlička udělá dobře, ale je to ceněná surovina pro dochucení i výrobu dalších dobrot. Domácí vaječný koňak patří k tradičnímu pohoštění koledníků. Aby byl náležitě vyzrálý, připravte si ho včas, aby mohl dva až tři týdny zrát. Když se rozleží, mírně zhoustne a je naprosto úžasný, ovšem za předpokladu, že to tak dlouho vydržíte :o)

Řeřicha je nenápadná bylinka, která má trochu štiplavou a peprnou chuť. Asi si říkáte, proč se s ní pěstovat? Ale nenápadná rostlinka oplývá silnými antibakteriálími účinky, které nám prospívají v případě infekčních onemocnění dýchacích a močových cest. A o tyhle nepříjemnosti není na jaře nouze. Přidejte si ji do salátů ze zelených lístků a zkombinujte s citronovým dresinkem. Řeřichu vypěstujete ze semínek během několika dnů, takže k tomu stačí i nepotřebné obaly od vajec. Dejte 2 kousky na sebe, aby zahrádka něco vydržela, a zalévejte jen pomocí mlžítka. Jakmile rostlinky vyskočí, přesaďte je do květináčků.

Vejce se slaninou ochucená tymiánem... to už asi ani nemusím pokračovat, kromě toho, že představím recept. Perfektní snídaně nebo večerní příloha k zeleninovému salátu může na jaře vypadat právě takto. Pokud máte u stolu více mužských strávníků, pak jen doporučuji udělat pořádnou porci. Vaječná směs je ochucená růžovým pepřem a kousky mortadely, a je opravdu mimořádně chutná.

Tyhle plněné muffinky dělám moc ráda. Jeden den je napeču a uschovám v dobře uzavřené krabici do druhého dne. Potom je naplním na přání, podle toho, pro koho je chystám. Výhodou je, že je mezitím můžete pohodlně převézt a naplnit je třeba na chalupě. Náplně se do malé bábovky vejde dost, takže v případě alkoholu je to docela výživná porce. Servírujte s talířky, společnost se vám trošku upatlá!

Velikonoce jsou plné zeleně a pastelových barev. Máte-li však rádi rustikální styl, ponechte výzdobě všechny přirozené barvy proutků, bílé a první zeleně. Nikdy se vám neokoukají. Vedle keramiky nebo bílého porcelánu krásně vypadají pletené ošatky, drátěné košíčky, peříčka i oblíbené proutky kočiček. Plastová vajíčka zdobená provázky vám vydrží dlouho v domácím inventáři. Dozdobte je krajkou, starými knoflíčky či korálky. Za rok je zase pohodlně vytáhnete z krabice, anebo ještě lépe - rovnou je rozdejte koledníkům!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.