Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Kuřecí řízky se nikdy neomrzí a dvakrát tak dobře chutnají jako stripsy. Hlavní rozdíl je v koření, které ke stripsům patří, obalit je ale můžete v lecčem.
Stripsy se dávno zabydlely i mimo jídelníčky fastfoodových řetězců a leckdo si rád dopřeje i doma. Koupit se dají už obalené a zmrazené, příprava od A do Z ale zabere opravdu minimum času – než se rozpálí olej na smažení, budete mít první dávku připravenou.
Technicky vzato jsou stripsy malé řízky z kuřecích prsou nakrájených na medailonky, někdo je nehcává i marinovat třeba v bílém jogurtu. Obalit je můžete v kukuřičných lupíncích, těstíčku nebo kořeněné strouhance se semínky, jako jsem to tentokrát udělala i já. A tady už máte recept!
Příprava: 20 minut
Množství: 2 porce
kořenicí směs „stone house“
1. Kuřecí prsa nakrájejte na asi 1 cm silné plátky, pokud máte rádi maso hodně křehké, naložte je na asi hodinu do osoleného bílého jogurtu, není to ale nezbytné.
2. Do rendlíku nalijte dostatečnou vrstvu oleje, aby kousky masa mohly plavat, a začněte pomalu zahřívat.
3. Namíchejte si kořenicí směs stone house (více se o něm dozvíte níže). Hrubě namletou strouhanku smíchejte s nadrcenými mandlovými plátky, sezamem a třeba i slunečnicovými semínky.
4. Maso okořeňte, a po dávkách postupně obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a ochucené strouhance. Vkládejte po pár kouscích do oleje a smažte dozlatova. Kouzlo drobných stripsů spočívá v tom, že malé kousky masa jsou hotové rychle a tedy se mohou smažit v horčejším oleji, aniž by se spálily – a strouhanka bude křupavější.
V překladu stone house znamená kamenný dům a kde vzalo svůj název, nejspíš nikdo už dávno neví. V amerických receptech je ale velmi populární a třeba moje babička ho taky milovala. Vždycky jsem jí namíchala skleničku a ona jej používala na saláty, maso i zeleninu: sůl, pepř a česnek i v české kuchyni dávají skoro do všeho a sušený česnek není tak aromatický jako ten čerstvý.
Aby byly stripsy opravdu křupavé, používají se různé vychytávky. Někdo volí místo trojobalu těstíčko z mouky, vejce a koření (případně i trochy piva, jako najdete v tomto receptu na rybu s česnekovou majonézou aioli). Jak jsem psala už výše, oblíbené jsou taky nadrcené kukuřičné lupínky místo strouhanky, já je ale nemám moc ráda, protože jsou po usmažení na můj vkus příliš tvrdé. Super je ale tzv. panko strouhanka, což je japonská strouhanka z bílého chleba bez kůrek. Já na to mám ještě jiné řešení, strouhanku si sama melu ze starého pečiva – a když ji namelete nahrubo, je na křupavý obal naprosto ideální!
Máte-li výraznou chuť česneku rádi, dopřejte si ji třeba v tvarohovém dipu, které se ke stripsům náramně hodí: čerstvý tvaroh prostě smíchejte s prolisovaným česnekem a osolte. Když použijete tzv. černou sůl, která chutná po vejcích, bude dip zase trochu jiný.
Ať už smažíte cokoliv, doporučuji nepoužívat na odsátí přebytečného tuku papírové utěrky. Ty sice tuk odsají, ale potravina v něm vlastně leží dál. Mnohem víc se osvědčilo odkládat hotové maso (nebo třeba hranolky či sýr, je to jedno) na mřížku, pod kterou tuk volně skape.
Mohlo by se vám hodit
Další smažené dobroty a co k nim