KRACHLE – ANEB VYUŽIJTE SUROVINY Z VÁNOČNÍHO PEČENÍ I

PŘEHLEDNĚ ULOŽENO: KAM S NEPOUŽÍVANÝMI ŠATY A VĚCMI?
6.1.2023
5 NEJKRÁSNĚJŠÍCH ZIMNÍCH DEKORACÍ
11.1.2023

I - NAMLETÉ MANDLE A OŘECHY

U nás doma poletuje potravinový mol. Trochu předčasně, řekla bych, ale teplo je venku převeliké, a lákavých surovin je doma dost. Například namleté oříšky a mandlová mouka. Pečení bylo sice před svátky dost a dost, ale na druhé straně si rodina ochotně zvykla na něco sladkého k snídani.

K takovému příjemnému přilepšení - po zdravé části snídaně - mohou patřit sladké krachle. Zlikvidujete nejen zamrazené listové těsto, které jste nevyužili na štrúdl, ale především namleté vlašské ořechy, které díky vysokému podílu oleje žluknou nejdřív. Krachle jsou nejlepší ještě teplé, a když si trochu přivstanete, jsou na stole velice brzy, podobně jako lívance. O co se jedná?

Krachle se zhusta prodávaly v 60. letech v různých pekařstvích a cukrářstvích. Jednalo se o placky z listového těsta velké asi jako dlaň, které se pak doma nejčastěji spojovaly pudinkem a zastupovaly super rychlé pohoštění. Dnes, kdy si lze vybrat z velkého množství připravených listových těst, si je napečete kdykoli dostanete chuť, protože to zvládnete bleskově a téměř bezpracně, přičemž si užijete první čerstvé křupnutí, kdykoli se do nich zakousnete (ty kupované nezřídka zvlhly). K receptu na základní krachle patří pouze těsto, vejce, krupicový cukr a skořice. Jen maličko je vylepšuji. Prokládám je mletými mandlemi (právě ty mi zbývají, ale dejte, co je ve spíži) a kromě třtinového cukru zasazujícího se díky melase o karamelovou příchuť, přidávám i plátky jablíček.

Příprava: 40 minut * Získáte: asi 10 krachlí, záleží na velikosti

  • 1 ks listového těsta 350 - 400 g, hluboce zmrazeného
  • 1 vejce, prošlehané
  • zbytek mletých ořechů, mandlí
  • třtinový cukr, nerafinovaný
  • skořice, jemně mletá
  • hladká mouka na rozválení těsta

Na dokončení

  • plátky mandlí
  • 2 menší jablka

1. Těsto nechte v pokojové teplotě rozmrazit. Ještě chladné ho pak rozválejte na moukou posypaném vále na plát vysoký 3 mm, povrch potřete prošlehaným vejcem a jemně poprašte mletými ořechy nebo mandlemi, a trochou třtinového cukru.

2. Pak plát přeložte natřikrát - viz krok 2. Pomocí válečku těsto smáčkněte a rozválejte na obdélník, který rozkrájejte ve dvou řadách na čtverce. Výsledné těsto může mít 4 - 5 mm.

3. Nyní na talířek nasypte hodně skořice a třtinový cukr, a vše smíchejte. Vyberte si z následující úpravy:

  • Krachle se skořicovou krustou - Každý čtverec těsta natřete vejcem a obtiskněte ve skořicové směsi. 
  • Obrácené krachle s karamelovou chutí - Pečicí papír potřete máslem a pak připravené krachle položte skořicovou směsí dolů. Pečte v horní části trouby, aby se těsto rychle propeklo a cukr pouze zkaramelizoval a nepálil se. 
  • Krachle s plátky mandlí - Čtverce těsta po natření vejcem posypte plátky mandlí. Teprve pak prsty hustě naneste skořicovou směs.
  • Krachle s jablky - Čtverce těsta potřete vejcem, na povrch přidejte 1 - 2 tenké plátky jablka a pak prsty hustě naneste skořicovou směs. Tyto krachle budou méně sladké.

4. Není-li uvedeno jinak, krachle vložte do trouby předem vyhřáté na 200 - 220 °C  těsně pod střed a pečte po dobu 15 minut. Tedy až do jejich propečení a zezlátnutí. Krachle hodně vyskočí a získají lahodnou chuť a křehkost.   

POZN.: Napečte jich jen tolik, abyste je snědli zatepla.

  • Vyrobit domácí listové těsto je náročné časově i energeticky. Proto saháme po těstech hotových, buď hluboko mrazených či chlazených, připravených na pečicím papíře. Při nákupu si pečlivě hlídejte jejich složení. Na trhu naleznete těsta bez palmového oleje i těsta s máslem. I tak je konzumujeme jen občas, protože obsahují velké množství tuku.
  • Třtinový cukr se vyrábí z cukrové třtiny, která přirozeně obsahuje melasu. Ta má příjemnou karamelovou chuť a obsahuje řadu vitaminů a minerálů jako je železo, vápník, hořčík a draslík. Třtinový cukr patří mezi zdravější alternativy rafinovaného bílého řepkového cukru. Stále však platí, že nadměrné slazení našemu organizmu škodí, takže mlsejme s mírou.

Vyválené těsto potřu prošlehaným vejcem, a kromě krajů ho mírně popráším cukrem a hustě jemně mletými oříšky či mandlemi. Záleží na tom, co mi v kuchyni zbývá. Pak ho natřikrát zabalím a následně znovu rozválím válečkem...

... v okamžiku, kdy těsto rozkrájím na čtverce, je těsto vysoké tak 4 - 5 mm a má v sobě podíl mletých oříšků. Teď už zbývá vybrat si z variant zdobení povrchu a krachle zprudka upéct.

JEŠTĚ JEDEN TIP: Pokud jste před Vánoci se mnou vyráběli perníkové koření, hodí se ho také spotřebovat. Mimoto je to další varianta, jak dát pečivu svou oblíbenou chuť.

Vůbec se mi nepodařilo najít vysvětlení názvu tohoto pečiva. Z původní technologie jsem vyčetla, že těsto se sypalo hrubým krystalovým cukrem. V okamžiku, kdy do vysokého křupavého těsta se spečenou krustou cukru kousnete, ozve se ovšem charakteristický zvuk, který pojmenování KRaCHle nápadně připomíná :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.