KARAMELOVÝ RETRO KOLÁČ S JABLKY

PŘÍRODNÍ PÉČE O VLASY (PŘÍMO Z VAŠÍ KUCHYNĚ)
28.10.2022
ZAHŘEJTE NOHY PŘÍMO OD PODLAHY
2.11.2022

Svěží a křehký koláč, který vytvoříte pouze z drobečků rozdrcených sušenek, vám nedá téměř žádnou práci. Čerstvá jablíčka ve vrstvě tvarohu a lískové oříšky perfektně završí podzimní chutě.

Skutečně nebudete připravovat žádné těsto, jen potřebujete chvilku pro nastrouhání jablek a umíchání tvarohového krému. Je to skrz naskrz jednoduché. Nejedná se však o nepečenou pochoutku, koláč nakonec skončí v horké troubě, aby provoněl celou kuchyni a přilákal všechny přítomné.

Koláč dělám z karamelových sušenek Lotus, které mu dají charakteristickou příchuť a propůjčí mu stejnou zlatooranžovou barvu. Líbí se mi, že sušenky - a nakonec i jejich ambaláž, si drží design, který patří k retro stylu. 

LOTUS BAKERIES

 

Příběh LOTUS BISCOFF začíná v roce 1932 v místní pekárně v belgickém městě Lembeke, kde byl tento jedinečný recept přiveden k dokonalosti s přispěním vybraných přírodních ingrediencí. Dnes je Lotus Bakeries stále rodinným vlastnictvím a sídlí ve svém domovském městě. Odtud se chutná sušenka vydala téměř do celého světa a také u nás si pod stejnou značkou můžete zakoupit pomazánku ze sušenek nebo dokonce i zmrzlinu.

 

Příprava: 50 minut * Získáte: koláč o průměru 28 cm

Korpus

  • 350 g karamelových sušenek Lotus, třetina stranou
  • 120 g másla, 20 g stranou

Vanilková náplň

  • 250 g tučného tvarohu z kostky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry, nastrouhané
  • 1 vejce M
  • 3 lžíce vanilkového pudinku

Jablečná náplň

  • 350 g jablek, oloupaných a nastrouhaných nahrubo
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Horní vrstva

  • zbývající třetina sušenek
  • 100 g lískových oříšků
  • 20 g  zbylého másla

1. Sušenky dejte do robotu a rozmixujte nahrubo. Zhruba třetinu odložte stranou.

2. Mezitím rozpusťte 100 g másla (zbytek nechte v lednici) a nechte ho zchladnout. Jakmile je vlažné, přidejte ho k sušenkám do robotu a krátce promixujte tak, aby vznikla drobenka. Přesuňte ji do máslem vymazané formy a pomocí lžíce ji natlačte na dno tak, abyste vytvarovali i okraj. Formu vložte do lednice, aby korpus ztuhl. 

3. Tvaroh, vanilku, citronovou kůru, vejce a pudinkový prášek promíchejte, až vznikne vláčný krém.

4. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Ochuťte je cukrem a skořicí a lehce vidličkou promíchejte.

5. Na zpevněný korpus naneste krém a rozetřete ho do stran, na něj navrstvěte jablka. Zlehka je urovnejte do roviny.

6. Ke zbytku sušenek rozdrcených nahrubo přidejte jemně umleté oříšky, pár jich rozkrájejte na kousky. Sušenky a oříšky promíchejte a navršte na koláč. Nakonec rozhoďte pár velkých kousků lískových oříšků a povrch poklaďte lístky odloženého másla.

7. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 30 minut dozlatova.

Tyto sušenky určitě znáte. Mají výrazně karamelovou chuť a jsou výborné ke kávě. Nejsem ráda, když mi na ně rodina chodí - tvrdím, že je to surovina na vaření. Dělám s nimi totiž ledacos. Hodí se i do pohárů a k všemožnému pečení. Skleněnou formu doporučuji koupit ve dvojím vydání. Děláte-li třeba sladké kynuté koláče nebo sýrové koláče se zeleninovou náplní, připravíte při jedné práci více porcí.

Připravený korpus vám v lednici pěkně ztuhne, zatímco tento čas využijete pro nastrouhání jablek a promíchání vanilkového krému. Jablka budete mít nastrouhaná v okamžiku, použijete-li univerzální krouhač (viz galerie pod článkem), který vám bude nápomocný i při dalším vaření v kuchyni.

Přidaný pudinkový prášek posbírá vlhkost tvarohu a pomůže vytvořit hladký a krásně roztíratelný krém, takže základ koláče bude rychle hotový. 

Povrch koláče je nadýchaný a křupavý, pokud se pustíte ještě do vlažného. V opačném případě provlhne, ale možná, že tak je ještě o fous lepší. Uvidíte. Že je koláč upečený poznáte podle toho, že korpus odskočí od okraje formy. Ve skleněné formě peču ráda, obsah se dá servírovat komplet na stůl a nic se v ní nepřipeče. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.