JAK DOSÁHOUT MINIMALISMU?

BÁBOVKY MARISSA Z KOKOSOVÉ MOUKY
29.5.2023
BAMBUSOVÉ VÝROBKY JSOU TU PRO VAŠE POHODLÍ
1.6.2023

Žít minimalisticky vůbec neznamená, že máte žít jako v klášterní cele. Princip spočívá v uvážených nákupech a vážení si věcí.

Přiznávám se otevřeně, že minimalismus je pro mě v mnoha oblastech zatím jen těžko dostižná meta – ale jen co se starých věcí týká. Podle všech minimalistických zásad nákupu nových věcí se mi ale daří už několik let víceméně úspěšně řídit.

To, co potřebujete pro úspěšnou cestu k minimalismu, je totiž odvaha, odhodlání a dostatek odpadkových pytlů. Určitě totiž dobře víte, že množství věcí je přímo úměrné nepořádku. Kde nejsou věci, tam není nepořádek: v bytě ani v hlavě. Ze všeho nejhorší jsou pak věci, které se tzv. miklíkují, přenáší se z místa na místo, kde v tu chvíli zrovna nepřekáží, aniž by měly své stálé místo.

A až příště zase budete něco nakupovat, vizualizujte si přesně, na co to budete potřebovat a kam to uklidíte. Pokud to nevíte jasně, nákup raději ještě jedou zvažte.

  • Zbavte se starého oblečení. 15 let staré šaty, které roky nespatřily světlo světa, nepatří do skříně, ale do kontejneru na textil. Já vím, že by se ještě někdy mohly hodit, ale věřte, že na 99,9 % nebudou. Ani vytahané ponožky a kalhotky už se hodit nebudou. Ani jedny. Já takovou velkou skříňovou čistku dělám zhruba jednou za dva roky, a co jsem víc než rok neměla na sobě, musí nekompromisně pryč, obvykle do místního charitního obchodu. Slitování mám jen nad množstvím věcí, které se ve skříňové polici vejde do jednoho komínku, a s večerními šaty.
  • Rozbité zipy, podřená kolena či rozjetý šev se dají spravit. Pokud ale někde máte hromádku oblečení na opravu, která tam leží rok, pak už tyto věci opět patří do popelnice na textil.
  • Platí to pro i boty. Sešmajdané tenisky do botníku nepatří.
  • Oblečení kupujte jen nadčasové, já si nějakým módním výstřelkem dělám radost spíš výjimečně a o to je pak ale větší!
  • Pro inspiraci si přečtěte knížky od Marie Kondo. Dosáhnout takového pořádku a organizace jako ona je pro mnohé z nás nereálné, ale třeba u ní objevíte pár nápadů, které vám pomohou.
19947_17_eshop

Strčte to do pytle

I sezonní oblečení nebo přikrývky potřebují svoje místo, aby nikde nedělaly jen planý nepořádek. Perfektně k tomu poslouží vakuové pytle, které vysátím vzduchu objem zmenší až o 75 %. Nepleťte si ale ukládání sezonních věcí s odkládáním problému zvaného "věci" na později. Ze zavakuovaného pytlie už je totiž nikdy nevyndáte, i kdybyste si na ně vzpomněli.
  • Otevřete jeden po druhém šuplíky v kuchyni a nelítostně redukujte. Opravdu potřebujete 10 různých vařeček a 4 velikosti naběraček?
  • Zamyslete se nad tím, kolik a jak velkých hrnců a pánví reálně potřebujete. Staré hrnce po babičce jsou sice skvělé, ale pokud mají na třech místech odprýsknutý smalt, poslouží už spíš jako ozdobný květník.
  • Věčný boj u nás doma: hrnečky. Pořád máme moc hrnků, i když jsem jich v zimě krabici odnesla do charity. Tady přijímám vaše tipy,  jak vyřadit hrnky, když jsou všechny tak krásné!
  • Podívejte se do špajzu a vykliďte 20 let staré marmelády a kompoty. Apokalypsa se nechystá. I když... Tady bych taky potřebovala trochu pomoct :-).
1964905_3_eshop

Třiďte a popisujte

Myslet si, že si stoupnete ke skříni a bez slitování polovinu věcí vystěhujete, je naivní. V takovou chvíli se věnujte aspoň základnímu přetřídění a krabice si detailně popište. Když už na vás ale vyklízecí nálada přijde, využijte toho do poslední kapky. A aby to byla úspěšná akce, musíte všechny vyklizené věci rovnou i odvézt. Jakmile krabice zůstane v předsíni, věci si nejspíš začnete postupně nosit zpět..
  • Pamatujte si, že každá zbytečná věc, která opustí váš příbytek, je skvělým krokem kupředu. Nebuďte na sebe přehnaně nároční, jinak to brzy zase vzdáte.
  • Jako první se vám nejspíš podaří zbavit opravdu nepotřebných věcí (protože i kdybyste je potřebovali, tak je stejně nejspíš zrovna nenajdete nebo se vám je ani nebude chtít hledat). Skvělé! Teprve postupem času, a může to trvat klidně několik měsíců nebo i let, si natrénujete nelpět na věcech a brát je prostě jen jako věci.
  • Projděte si knihovnu a knížky, které nestojí za ještě jedno přečtení, odneste do knihovny či antikvariátu. Funkční, ale nepotřebné věci můžete zkusit prodat nebo ve swapovacích skupinách na Facebooku vyměnit za něco, co by se vám hodilo. Na to je ideální léto, kdy má spousta lidí přebytky ze zahrady, a podzim, kdy lidé shání dárky (a darovat použitou věc už dneska vůbec není pasé). 
  • Až příliš dost možná máte i ovocných čajů, šamponů, ložního prádla nebo ručníků a prostě je vám líto je vyhodit. Vyhazovat funkční věci je totiž opravdu nesmysl a plýtvání. Zavolejte do místního domova pro seniory, tam se povlečení  a kosmetika většinou dost hodí. Věci po odrostlých dětech berou všema deseti v tzv. skladech pro pěstouny nebo azylových domech. 
  • Uvidíte, že v uklizeném bytě bez zbytečných věcí se vám bude lépe udržovat i čistá hlava. A navíc: věci, které jste možná celé roky skladovali, protože by se mohly hodit, konečně opravdu najdou svůj smysl a budou sloužit.
 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.